Spel

Skribent

Anders Eklöf

19 september 2020 | 15:00

Stor guide: Playstation 5 eller Xbox Series X?

Under hösten börjar nästa konsolgeneration med Playstation 5 och Xbox Series X. MovieZine hjälper dig välja vilken du ska köpa.
I november lanseras både Playstation 5 och Xbox Series X i Sverige, vilket tar oss in i den nya konsolgenerationen. Har du inte bestämt dig för vilken konsol du ska köpa har MovieZine kartlagt för och nackdelarna med de båda maskinerna i den här guiden. 
 

Hårdvaran och utseendet

 
Först och främst har både Playstation 5 och Xbox Series X två olika versioner att välja mellan, med eller utan skivläsare. Playstation 5 säljs i "Standard Edition" (4,5 kg) och "Digital Edition" (3,9 kg), där den enda skillnaden är att den ena saknar just skivläsare och att det därmed bara går att köpa spel digitalt. Med konsolen medföljer den nya handkontrollen DualSense, som har haptisk feedback och dynamiska adaptiva avtryckare, som ger mer inlevelse i spelen. Hårddisken ligger på 825 GB på båda utgåvorna. 
 
0d3986e3fb8e54375f9c6b6f8825e395 1422098
 
Xbox Series X (4,4 kg) säljs bredvid sin billigare lillasyster Xbox Series S (1,9 kg), som förutom att den saknar skivläsare har något svagare prestenda och en mindre hårddisk (512 GB istället för 1TB). Handkontrollen till den nya konsolen är snarlik den till Xbox One, förutom att den har ett bättre styrkors och en delningsknapp. Till skillnad från konkurrenten är även alla spel kompatibla med de tidigare kontrollerna. 
 
 
0d3986e3fb8e54375f9c6b6f8825e395 xboxseriesxands hero
 
Utan att gå in på allt för mycket tekniska detaljer är både Playstation 5 och Xbox Series X två kraftpaket, som utlovar upplösningar upp till 8K (inte Series S) och upp till 120 bilder i sekunden. Dessutom har de båda möjlighet att spela upp 4K UHD Blu-ray-filmer, så länge du köper versionerna med skivläsare. Sony utlovar väldigt snabba laddningstider, medan Microsoft har lite mer prestanda under huven. 
 
 
När det gäller utseendet på konsolerna måste jag säga att jag föredrar den mer bastanta Xbox Series X eller den stilrena Series S, i jämförelse med Playstation 5 som ofta liknas vid en futuristisk router. 
 

Vilka spel kommer till konsolerna? 

 
När det kommer till kritan är väl det allra viktigaste vid valet av konsol just spelen.
 
När Playstation 5 lanseras i höst kommer bland annat spelen "Spider-Man: Miles Morales", "Demon's Souls", "Godfall", "Destruction All Stars", "Astro's Playroom", "Sackboy: A Big Adventure" och "Devil May Cry 5: Special Edition" finnas tillgängliga. Andra stora exklusiva titlar som väntar i framtiden är "Final Fantasy XVI", "Ratchet & Clank: Rift Apart", "Horizon: Forbidden West" och "God of War: Ragnarök". Konsolen är även bakåtkompatibel med Playstation 4 och många titlar får en gratis grafisk uppdatering i framtiden. 
 
 
 
Xbox Series X har faktiskt inga rejäla exklusiva dragplåster vid lansering, då deras största titel "Halo Infinite" försenats till 2021. Däremot kommer "Assassin's Creed Valhalla" (även till Playstation 5) och "Dirt 5" i höst, samt att spännande spel som "Flight Simulator X", "Fable", "Forza Motorsport", "Senua's Saga: Hellblade 2" och "Everwild" väntar i horisonten. Många av deras titlar är dock även tillgängliga på Xbox One och PC. 
 
 
Sony har även berättat att deras prenumerationstjänst Playstation Plus kommer uttökas på den nya konsolen, med ett rejält bibliotek av gratis nedladdningsbara Playstation 4-spel. Stora titlar som "Uncharted 4: A Thief's End", "Fallout 4", "Final Fantasy XV" och "God of War" är några exempel på spel som är tillgängliga. 
 
 
Xbox har istället sin tjänst Game Pass, som är något av deras största triumfkort. För 99 kronor i månaden får du tillgång till fler än 100 spel, som bland annat "Sea of Thieves", "Gears 5" och "Halo: The Master Chief Collection". Dessutom kommer många stora spel från Xbox Game Studios ingå samma dag som de lanseras, som "Halo Infinite", "Forza Motorsport" och "Fable". Betalar du lite mer kan du även spela de flesta spelen på din dator, din mobiltelefon eller surfplatta. Microsoft säljer till och med Xbox Series S med en väldigt överkomlig avbetalningsplan, där Game Pass ingår i månadskostnaden. 
 
 

Lansering och pris

 
Xbox Series X och Series S släpps den 10 november med ett pris på 5695 respektive 3595 kronor. Playstation 5 dyker istället upp på butikshyllorna ungefär en vecka senare, den 19 november. Standard Edition går för 5990 kronor och Digital Edition för 4990 kronor. 
 
Xbox Series S är helt klart den konsolen som sticker ut prismässigt, men då ska en ha i åtanke att det är en skapligt svagare konsol rent prestandamässigt i jämförelse med Series X och att den saknar skivläsare. Ser man inte det som ett hinder, är det helt klart den mest prisvärda konsolen som släpps i höst. 
 
0d3986e3fb8e54375f9c6b6f8825e395 rxs5xw1ayhqjmxda5fuw6zh8qn4 jpg
 
När det gäller Playstation 5 är som tidigare nämnt den enda skillnaden mellan de två versionerna just att den ena saknar skivläsare, vilket sänker kostnaden med hela 1000 kronor. Känner du inget behov att kunna köpa begagnat eller sälja vidare dina spel, är det helt klart versionen för dig. 
 

Vilken konsol ska jag välja? 

 
I slutändan är det alltid upp till dig vilken typ av spel du föredrar. Är du mer peppad på de stora exklusiva titlarna till Playstation 5 som "Spider-Man: Miles Morales" och "God of War", eller tilltalar Xbox Game Pass med sitt stora ständigt uppdaterade bibliotek av nya och äldre titlar mer? För den som köper konsol med en lägre budget i höst är helt klart Xbox Series S valet för dig, kanske främst om du inte redan äger en Xbox One.
 
Playstation 5
+ Det kommer riktigt spännande spel redan under det första året
+ Den nya handkontrollen
+ Ingen prestandamässig skillnad mellan de två versionerna
 
 Dyr (5990 och 4990 kr)
Den ser ut som en futuristisk och otymplig router
– Relativt liten hårddisk, speciellt för Digital Edition
 
 
Xbox Series X och S
+ Game Pass erbjuder ett fantastiskt spelbibliotek för en billig peng
+ Både Series X och S är riktigt snygga
+ Priset, speciellt på Series S (3595 kr)
 
 Avsaknaden av de riktigt stora exklusiva titlarna vid lanseringen
 De flesta spelen kommer även till Xbox One och PC
– Series S känns inte riktigt "next gen"
 
 
Vilken konsol köper du i höst? 
| 19 september 2020 15:00 |