Klipp

Skribent

Viktor Jerner

28 mars 2016 | 22:00

Se hur mästarnas mästare Alfred Hitchcock regisserar en scen

Den tekniska och narrativa briljansen är helt otrolig.
Få filmskapare som lever och verkar idag - om ens någon - har så pass obeveklig och behärskad kontroll över bildspråk och visuellt berättande som Alfred Hitchcock hade när han levde. Man skulle kunna säga att han var lite av en ninja i filmens värld och hans enorma avtryck i mediet lär nog aldrig någonsin avta. Mästerverk som "Psycho", "Rear Window", "Vertigo" och "Strangers on a Train" talar för sig själva.

Men hur var det han gjorde egentligen, rent tekniskt? Youtube-användaren The Nerdwriter har tagit en titt på det i sin senaste videoanalys, där han dissekerar en scen från "Vertigo". Med tanke på att det finns så många ikoniska sekvenser i den här filmen så kan man kanske tycka att just den här scenen - där Scottie (Jimmy Stewart) hälsar på sin före detta collegekamrat Gavin (Tom Helmore) - är ganska "ordinär",  men riktigt så enkelt är det inte. Hitchcock regisserade aldrig på ett "ordinärt" vis, och det får vi tydliga bevis på i klippet nedan.

Det Hitchcock bjuder på är nämligen inget mindre än en episkt koreograferad "dans" mellan två karaktärer som på helt briljant vis illustrerar hur maktförhållandet mellan dem är i konstant förändring. Han använder sig av kamerarörelser, kameravinklar, ljussättning och komposition för att betona de förändringarna, och det fungerar alldeles felfritt. Man kanske inte reflekterar över det medvetet när man ser filmen - särskilt inte vid första titten - men det finns ingen tvekan om att man känner av det på något mentalt plan. Kolla in nedan och njut av just den typen av vackert finlir som vi behöver mer av: 


Är det ens möjligt att välja en favorit i Hitchcocks utsökta filmografi, och i så fall; vilken är din? 
| 28 mars 2016 22:00 |