Film

Skribent

Andreas Samuelson

27 juni 2014 | 21:00

Höjdpunkterna från P&L Film Festival 2014

För tredje året i rad har man arrangerat Peace & Love Film Festival i Borlänge och denna gång skämt bort besökarna med 50 filmer, sju workshops och besök av 20 filmskapare från världen över. MovieZine var där och tog tempen.
Festivalcheferna Shumaï Chou och Holger Carlsson tar med glädje emot oss och fyller i oss om festivalens upplägg och utveckling sedan debuten 2013, och hur den skiljer sig från den omtalade musikfestivalen Peace & Love (de är skilda föreningar som inte har med varandra att göra). Som vanligt är det lång- och kortfilmer från hela världen som visas och tävlar men även dokumentärer och barnfilmer i festivalens nya sektioner.

Jury

Trion som utser vinnaren bland tävlingsfilmerna är som tidigare en intressant blandning filmskapare. Amerikanska Mary Ramos är en prisbelönad music supervisor som står bakom musiken för hundratals filmer, främst Quentin Tarantinos alster; svenska producenten Eiffel Mattsson har senast jobbat på "100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann" samt kommande thrillern "Vitt skräp"; och populära, franska filmkritikern och författaren Vincent Malausa som snart är aktuell med en bok om Michael Mann.

Filmerna

Förutom de åtta tävlingsfilmerna så bjuds det även på flera specialvisningar (Sverigepremiärer), dokumentärer, barnfilmer, kortfilmer och nattvisningar utomhus av gamla klassiker. En blandad kompott av filmer från hela världen om allt från kärlek på svenska landsbygden till italienska maffian. Höjdpunkterna inkluderar:

- "The Way He Looks", Brasilien. En blind tonårskille vars vänskap med en tjejkompis påverkas av att han förälskar sig i nya killen i klassen. Vacker, romantisk skildring av att komma ut, slå sig fri och hitta sig själv. Vann både publikens och juryns priser för Bästa film.

- "Hemma", Sverige. Moa Gammel spelar en inåtvänd, ung kvinna som återupptar kontakten med sin mormor och finner kärleken på glesbygden. Idylliskt och kärleksfullt om ensamma kufar. Unga Erik Lundqvist fick pris för Bästa manliga skådespelare.

- "South is Nothing", Italien. Följer rebellisk pojkflicka som försöker hantera förälskelse såväl som saknaden av sin försvunna bror medan hennes ensamstående pappa hotas av maffian. Slående kombination av spiritualitet och samhällsskildring. Regissören Fabio Mollo fick Juryns pris.

- "The Double", England. Efter Fyodor Dostoevskys roman om en ensam kontorsråtta som ser sin tillvaro hotad av en manipulativ dubbelgångare. Richard Ayoades andra film i registolen (efter "Submarine") är en läcker, obehaglig thriller som andas både gammal Cronenberg och Polanski.

- "Blodsband", England. Fängelsedrama om en 19-åring som hamnat snett i tillvaron och finner sitt våldsamma beteende matchat av vuxna, farligare medfångar - inklusive sin egen far. Brutalt och ärligt efter manusförfattarens egna erfarenheter som volontärterapeut på fängelse.

- "Palo Alto", USA. Olika tonåringar i Los Angeles kämpar med känslor, sexuell frustration och sökandet efter identitet. Gia Coppola (barnbarn till Francis) regidebuterar med det här lågmälda, svarta tonårsdramat baserat på en novellsamling av James Franco (som även spelar en biroll).

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Palo Alto

Gäster

Vi fick chansen att träffa flera spännande personer inom film, både veteraner som arbetat med några av de största ikonerna inom film till nya, spännande debutanter med en tydlig framtid inom sitt fält. De vi fick en pratstund med:

- Mary Ramos, music supervisor och jurymedlem. Hon berättade om sitt flödande samarbete med Quentin Tarantino, tidiga erfarenheter som "Reality Bites", komplikationer som kan uppstå i hennes arbete och hur hennes vägar korsats med musiker som Bon Iver och Chris Martin. Hon gick även med på att delta i en lek med vår videopod "Filmparty".

- Martin Hunter, klippare. Satt i juryn förra året och var denna gång här för en workshop. Pratade om den svårslagna debuten med Kubricks "Full Metal Jacket", hans syn på våldet i filmen han klipper och resan från Hollywood-rullar till film i Sverige (där han bor halva tiden).

- Fabio Mollo, regissör. Vinnaren av Juryns pris (för sin film "South is Nothing") berättade om att göra film i sina barndomskvarter, arbeta med närapå ingen budget (varav titeln) och arbeta med spirituella bilder i en realistisk miljö.

- Samuli Valkama, regissör. Mannen bakom komedin "No Thank You" pratade om att just vara man och göra film om kvinnor, pressen att filmatisera en populär bästsäljare och konsten att göra sex- och nakenscener.

- Shumaï Chou, festivalchef. En av festivalens grundare berättade om vad som drev henne att jobba med en filmfestival i Borlänge, hur hamnade där och hur hon tar vidare konceptet till New York .

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Andreas Samuelson, Martin Hunter och Rasmus Foltmar

Workshops

Förutom filmarbetare som deltog i juryn eller med egna filmer så bjöds på en del del intressanta workshops. Både erfarna filmare som gav tips från sina karriärer och nya som presenterade kommande projekt. Här är ett urval:

- Martin Hunter: Editing Master Class. Den väletablerade klipparen delade med sig av sina erfarenheter och visade klipp på sitt arbete i filmer som "Full Metal Jacket", "Kalifornia" och "Chronicles of Riddick".

- Mary Ramos: The art of finding and clearing music for Quentin Tarantino. Hon har valt musik åt över 100 filmer och samarbetat med några av världens främsta inom såväl film som musik. Självfallet hade hon både gott om historier och tips att bjuda på.

- Mark Frieser: Licensing music for film and TV. Grundaren och direktören för SyncSummit (ett företag som hjälper till att sammanföra folk inom musik och film) delade med sig av sin expertis inom området kring licens av musik på film.

- Eiffel Mattson och Mikael Cross: Work in progress - "Vitt skräp". Producenterna av den kommande långfilmen berättade om både för- och efterproduktion, inspelning och för- och nackdelar med att arbeta med en lågbudgetfilm.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Andreas Samuelson, Mary Ramos och Rasmus Foltmar

Vinnare

Samtliga vinnare under festivalen:

Bästa film: ""The Way He Looks", Brasilien
Bästa regissör: Midi Z ("Ice Poison"), Myanmar/Taiwan
Bästa kvinnliga skådespelare: Anu Sinisalo ("No Thank You"), Finland
Bästa manliga skådespelare: Erik Lundqvist ("Hemma"), Sverige
Juryns pris: Fabio Mollo ("South is Nothing"), Italien

Publikens pris:  "The Way He Looks", Brasilien
Bästa barnfilm: "Pettsson & Findus - Roligheter", Tyskland
Bästa kortfilm: "The Apple of My Eye", Josecho De Linares (Svenska Bios pris på 25 000:-), Spanien
Bästa dokumentär: “69: Love Sex Senior", Nederländerna

För att se mer av intervjuer och Andreas Samuelsons och Rasmus Foltmars besök på P&L Film Festival så kolla in deras videopod "Filmparty" i slutet av juni.

Läs också:

Hon hittar låtar till kultfilmerna - Intervju med Mary Ramos
Kubricks klippare - Intervju med Martin Hunter
| 27 juni 2014 21:00 |