The Double 2013

Komedi Mysterium
Storbritannien
93 MIN
Engelska
The Double poster

Synopsis

Simon James är en medioker men vänlig kontorsarbetare som drivs till vansinne när hans dubbelgångare James Simon plötsligt dyker upp på arbetsplatsen och inte bara charmar cheferna utan även Simons kärleksobjekt Hannah (Mia Wasikowska).
Ditt betyg
2.8 av 83 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Double
Biopremiär
19 september 2014
DVD-premiär
2 februari 2015
Digitalpremiär
2 februari 2015
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
NonStop Entertainment
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Victoria Machmudov

17 oktober 2013 | 01:01

Snillrik surrealism

London Film Festival 2013 – Ryskt svårmod blandas med dubbelgångarkomik i "Submarine"-regissörens nya film baserad på en kortroman av Fjodor Dostojevskij. "The Double" är ordfattig men bubblar ändå över av charm.

När Richard Ayoade och Harmony Korines bror Avi slagit ihop sina kloka huvuden har de långa fadersnamnet fallit bort och stavningar på kyrilliska alfabetet har byts ut mot germanska språkgruppens motsvarigheter som rullar lättare på tungan. Dostojevskij förknippas med svårsmält psykologisk realism men "The Double" är olik sin förlaga och är resultatet av ifall Jean-Pierre Jeunet skulle förflytta historien från 1800-talet till ett nutida parallellt universum.

Simon James (Jesse Eisenberg) är en socialt handikappad, introvert och neurotisk kostymnisse med lätt Aspergers syndrom. I sitt bås på ett kontor med dämpad belysning får han syn på kopieringsmaskin-flickan Hannah (Mia Wasikovska) som han förälskat sig i och betraktar på avstånd då tunghäftan blir för svår inom en meters radie. När James - som ser ut som en enäggstvilling till Simon själv men är en ondskefull och självsäker version med flyt i livet - rekryteras till firman och börjar utplåna hans existens förvärrar det Simon ledsamhet. Ingen ser, hör eller rör honom och snart måste han även argumentera för att han faktiskt är den han är.

Richard Ayoade har en distinkt röst som regissör både till det stilistiska och dramaturgiska. Förlorare och flickiga hjältinnorna tenderar att vara subjekt i filmerna, därför är Mia Wasikovska i page och kattvingad eyeliner och Jesse Eisenberg med sin nördigt intellektuella persona en träffsäker matchning. I "The Double" har Ayoade dessutom behållit skådespelarna Noah Taylor, Sally Hawkins, Craig Roberts och Yasmine Paige från den starka debutfilmen "Submarine" samt symtomen för en besatthet av fotogeniska prylar och antika föremål. Vinylspelaren och andra hipsterfantasier får sina femton minuter av berömmelse. Ayoade är noga med detaljerna och är expert på att fånga första kärleken vid första ögonkastet när allting stannar till; Mia Wasikowska drar fingrarna i håret, lägger det bakom örat och vi blir helt betagna.

"The Double" är surrealistisk och Kafkaesque; rolig på ett sådant där Aki Kaurismäki-sätt då det tragikomiska och monotona betonas till en mättad färgskala. Men det är inte den sortens komedi som fiskar efter höga garv utan snillrik nog att ta vara på humorn i att säkerhetsvakten på arbetsplatsen inte känner igen Simon trots att han jobbat där i sju år.

| 17 oktober 2013 01:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Double