Film

Skribent

Anders Eklöf

7 mars 2021 | 18:00

9 filmer att se medan du väntar på "Godzilla vs Kong"

MovieZine guidar dig i streamingdjungeln med tips på vilka filmer du bör se inför "Godzilla vs Kong" och var du kan streama eller hyra dem.
Den 26 mars är det dags för de två giganterna att puckla på varandra hårdare än någonsin tidigare, för då har nämligen storfilmen "Godzilla vs Kong" (förhoppningsvis) biopremiär i Sverige
 
 
Filmen är det fjärde kapitlet i Monsterverse-serien som lånar mycket från de klassiska japanska filmerna, som började med "Godzilla" (2014), sedan "Kong: Skull Island" (2016) och senast "Godzilla: King of the Monsters" (2019). 
 
  
Har du inte sett de tre föregående filmerna eller känner dig lite ringrostig när det gäller monsterfilmer, har vi på MovieZine sammanställt en lista över vart du kan streama eller hyra ett gäng filmer med King Kong och Godzilla i Sverige. 
 
(För den som vill se det japanska originalet som den kommande filmen är baserad på, "King Kong vs Godzilla" från 1962, är den tyvärr inte tillgänglig för streaming i Sverige. Detsamma gäller dessvärre för de flesta av de japanska Godzilla-filmerna) 
 

"Godzilla" (2014) 

 
 
Den första filmen i Monsterverse-serien bjuder på en väldigt suggestiv första halva där vi knappt får se den över hundra meter höga besten, vilket faktiskt är en smula effektfullt. När vi väl får se Godzilla klampa igenom städerna eller kämpa mot de två parasitiska varelserna vid namn "MUTO:s", blir det istället väldigt förlösande och mäktigt. 
 
Regissören Gareth Edwards ("Rogue One: A Star Wars Story") monsterrulle är kanske inte den bästa i serien (3 av 5), mycket på grund av de ganska träiga skådespelarinsatserna från Aaron Taylor-Johnson, Bryan Cranston och Elizabeth Olsen, men är helt klart värd att se för sina coola monsterfajter och för att den etablerar serien. 
 
"Godzilla" går att streama på Viaplay, samt går att hyra digitalt på SFAnytime
 

"Kong: Skull Island"

 
 
"Kong: Skull Island" är den första filmen i Monsterverse-serien rent kronologiskt, då den utspelar sig på 70-talet efter Vietnamkriget. Ett gäng forskare och soldater hamnar på den mystiska ön Skull Island, där de träffar på den enorma gorillan och andra hungriga varelser. 
 
Det som följer är en bombastisk actionfilm med både hjärta och personlighet, där de snygga actionscenerna varvas med bra scener mellan skådespelare som John Goodman, Samuel L. Jackson, Brie Larson, John C. Reilly, och Tom Hiddleston. 
 
När det begav sig skrev vi på MZ att om "du har letat efter en storslagen popcornfilm som kan få två timmar att svischa förbi på en kvart så behöver du inte leta längre". 
 
"Kong: Skull Island" går att hyra på bland annat Viaplay och SFAnytime
 

"Godzilla II: King of the Monsters"

 
 
Den här uppföljaren är starkt inspirerad av den japanska filmen "Ghidorah, the Three-Headed Monster" från 1964, som också handlar om att mänskligheten måste förlita sig på Godzilla och nattfjärilen Mothra för att besegra den ondskefulla King Ghidorah, som väckt andra titaner för att förinta jorden. 
 
Filmen är kanske den som är allra mest inspirerad av de klassiska filmerna, då den fokuserar väldigt mycket på mäktiga strider mellan de olika bestarna. Dessutom gör "Stranger Things"-skådisen Millie Bobby Brown entré  som den blyga flickan Madison, som även medverkar i "Godzilla vs Kong". 
 
Filmen fick 3 av 5 av MZ och levererar feta monsterstrider och en något bättre mänsklig historia än "Godzilla". 
 
"Godzilla II: King of the Monsters" är tillgänglig att streama på Netflix fram till den 29 mars, samt går att hyra på bland annat SFAnytime och Viaplay
 

"Godzilla: Återkomsten"

 
 
"Godzilla: Återkomsten" (eller "Shin Godzilla" eller "Godzilla: Resurgence") är något av en japansk reboot av serien, som kom efter framgångarna med "Godzilla från 2014". Filmen är regisserad av Hideki Anno, som är mest känd för sin animeserie "Neon Genesis Evangelion"
 
Filmen fokuserar mycket på de politiska och byråkratiska konflikterna som skulle uppstå om ett gigantiskt monster attackerade Tokyo, vilket gör att stora delar av filmen utspelar sig inne på ett stressigt kontor.
 
När monstret väl syns i bild är det en riktigt grotesk och evolverande version vi får stifta bekantskap med, som helt klart gör filmen sevärd för de som gillar monsterfilmer. 
 
"Godzilla: Återkomsten" går att hyra på SF Anytime, Google Play, Itunes och Viaplay.
 

Netflix animerade "Godzilla"-trilogi

 
 
"Godzilla: Planet of the Monsters" och dess två uppföljare är kanske de mest märkliga filmerna som går att få tag på här i Sverige och är lite av en överkurs för den som verkligen vill se mer. 
 
Filmen utspelar sig 20 000 år efter att jorden blivit övertagen av Godzilla, då ett gäng mänskliga flyktingar försöker återvänder till planeten för att försöka kolonisera den igen. Självfallet visar det sig att planeten inte är säker och panik utbrister. 
 
Filmerna är skapligt underhållande, men dras ner en aning av den ganska förvirrande berättelsen och de halvdana datoreffekterna. 
 
"Godzilla: Planet of the Monsters", "Godzilla: City on the Edge of Battle" och "Godzilla: The Planet Eater" går att streama på Netflix
 

"King Kong" (2005)

 
 
"King Kong" av "Sagan om Ringen"-regissören Peter Jackson är en regelrätt remake av originalet från 1933, som håller riktigt bra över 15 år efter sin biopremiär. 
 
Berättelsen följer originalet ganska väl, där ett filmteam lett av Carl Denham (Jack Black).  manusförfattaren Jack (Adrien Brody) och skådespelaren Ann (Naomi Watts) åker till den mystiska ön Skull Island för att spela in sin nästa storfilm. Väl på plats möts de av arga urinvånare, dinosaurier och den titulära apan. 
 
Filmen är ett riktigt härligt matinéäventyr med häftiga scener, bra kemi mellan skådespelarna och effekter som håller ganska bra än idag. Med sin speltid på över tre timmar kanske det tar emot, men resan är värd. 
 
"King Kong" finns att streama på Netflix och Amazon Prime, samt går att hyra på bland annat Viaplay och SF Anytime
 
 

"Godzilla" (1998)

 
"Godzilla" från 1998 av Roland Emmerich ("Independence Day") är amerikanernas första försök att ta den vrålande ödlan till väst, vilket ärligt talat inte blev särskilt lyckat. För mig som är född på 90-talet är den nostalgisk, men inte mycket mer än några häftiga scener, föråldrade effekter och pajiga skådespelarinsatser. 
 
Filmen handlar om att Godzilla attackerar New York för att lägga sina ägg, vilket leder till mängder av strider mot militären. I huvudrollen har vi Matthew Broderick som forskaren Niko "Nick" Tatopoulos, som tafatt försöker lista ut hur de ska kunna besegra ödlan. 
 
I filmen har ödlan fått ett nytt utseende, som har blivit så pass smutskastat att till och med det japanska produktionsbolaget Toho valde att låta "Zilla" bli besegrad av den riktiga Godzilla i "Godzilla: Final Wars" från 2004. 
 
"Godzilla" finns att hyra på bland annat SF Anytime och Google Play
 

"King Kong" (1933)

 
 
Originalet från 1933 är idag en tidlös del av filmhistorien som har parodiserats och hyllats hundratals gånger i populärkulturen. Trots sin ålder är det en sevärd klassiker, med riktigt häftiga stop motion-effekter och spännande berättelse. 
 
Precis som i Peter Jacksons remake handlar "King Kong" om ett filmteam som besöker Skull Island, för att bli överraskade av allehanda dinosaurier och den enorma apan. Till slut lyckas de fånga King Kong och tar med honom till New York där han flyr och klättrar upp för Empire State Building, vilket är en ikonisk scen. 
 
"King Kong" finns att köpa digitalt på Itunes eller Google Play
 

"Godzilla" (1954)

 
 
Ungefär tjugo år efter att King Kong klättrat upp för Empire State Building hade klassikern "Godzilla" premiär på de japanska biograferna. 35 filmer senare är det dags för de båda att slåss mot varandra i Hollywood. 
 
Även om effekterna är föråldrade med dagens mått mätt (Godzilla är en snubbe i gummidräkt) är det fortfarande en stark film med ett budskap som håller än idag. Godzilla symboliserar nämligen den rädslan för kärnvapen som Japan drabbades av under och efter andra världskriget, i form av ett gigantiskt monster som förintar Tokyo. 
 
"Godzilla är en ovanligt pigg och sevärd 60-åring som är lika mycket monsterkung idag som då", skrev vi på MZ om filmen. 
 
"Godzilla" går att se gratis på sajten Cineasterna, om du har ett lånekort på något av de anslutna biblioteken. 
 

Bonus: "Godzilla Singular Point" och "King Kong"-serie

 
 
Någon gång under 2021 har animéserien "Godzilla Singular Point" premiär på Netflix, som handlar om ett gäng forskare som måste hitta ett sätt att besegra monstret. Serien kommer få 13 avsnitt och har premiär i april i Japan, men något datum för när den dyker upp här finns inte. 
 
Även en animerad tv-serie baserad på "Kong: Skull Island" är på gång till Netflix, som handlar om några skeppsbrutna som försöker få fly förhistoriska monster och apan på ön. Serien är gjord av samma studio som ligger bakom "Castlevania" och "Blood of Zeus". 
 
Vilken Godzilla- eller King Kong-film är din favorit? Vem tror du vinner i "Godzilla vs Kong"?
| 7 mars 2021 18:00 |