Godzilla II: King of the Monsters 2019

Godzilla II: King of the Monsters poster

Synopsis

I det nya kapitlet i MonsterVerse följer vi den hemliga krypto-zoologiska organisationen Monarch, som möter en uppsättning av gudalika monster. Den mäktiga Godzilla kolliderar med Mothra, Rodan och hans ultimata nemesis King Ghidorah. När dessa uråldriga superfauna vaknar till liv och slåss om herraväldet, riskeras mänsklighetens existens.
Ditt betyg
2.5 av 62 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Godzilla: King of the Monsters
Biopremiär
29 maj 2019
DVD-premiär
14 oktober 2019
Digitalpremiär
30 september 2019
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Warner Bros
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Daniel S Ogalde

28 maj 2019 | 23:00

Årets monsterfest är här

Det är inte bara Godzillas omdesignade fötter och ryggplattor som är nya i uppföljaren till 2014 års kassasuccé. Konceptet som en gång kändes nytt och fräscht har bytts ut mot lättsmält popcornaction som dock är rejält snygg.
I över sextio år har jätteödlan Godzilla skrämt, underhållit och inte minst räddat mänskligheten. Nu senast från de så kallade Mutos, ett par gigantiska kackerlackor som efter tusentals sexlösa år i underjorden vaknat till liv med syfte att föröka sig. Och inte hjälpte det att de enbart var två utan de lyckades likväl trasha några av världens metropoler under sin parningsakt. Som ett bekämpningsmedel från ovan eller rättare sagt underifrån så kom så Godzilla tillbaka för att återställa balansen. Hur många dödsoffer som krävdes när skyskrapa efter skyskrapa sprängdes i action som enbart ett barns fantasi, om än ett vuxet sådant, hade kunnat sätta gränser för går enbart att spekulera i. Vi kan åtminstone konstatera att det nog var ett effektivare sätt att bekämpa klimathotet än en SAS-strejk.

Med det sagt så var en del av den främsta kritiken att "Godzilla" (2014) fokuserade alldeles för mycket på karaktärsutveckling och desto mindre på action. För tittar man på många tidigare Godzillafilmer kan man förstå varför. Även om flera av de japanska föregångarna kallas kultklassiker är det ytterst daterade filmer där vissa åldrats värdigare än andra... ja, jag tänker så klart på det amerikanska försöket från 1998. När så den andra uppföljaren i denna reboot-saga intar världens biografer tycks filmskaparna definitivt ha lyssnat på fanskaran och resultatet tycks ha gett många filmisk ståfräs. Spekulationerna var snabbt igång om vem Godzilla skulle få möta på slagfältet och inte minst om filmen skulle hålla måttet.

Världen lever i skräck för Godzillas återkomst och när så några ekoterrorister kidnappar doktor Emma Russell (Vera Farmiga) och hennes dotter (Millie Bobby Brown) tar det hus i helvete. En grupp experter ger sig ut inte bara för att rädda dem två utan i förlängningen också världen. Sakta men säkert upptäcker man dock till sin stora skräck att det finns en annan kung än Godzilla på täppan när hans ärkefiende Ghidora plötsligt väcks till liv. Problemet är att de inte är de enda. Kriget är i full gång.

Och det är väl som alltid en smaksak. När kreatörerna med regissören och tillika fanboyen Michael Dougherty i spetsen, tycks ha lyssnat på kritiken så har det skett på bekostnad av det som var föregångarens styrka, och då pratar jag inte om Godzilla elefantfötter. Det som i kollegan Gareth Edwards händer blev en fräsch kombination av hudnära skådespeleri, snyggt stiliserade sekvenser och framför allt ypperlig musiksättning (exempelvis fallskärmsscenen till tonerna av Gyorgys ”Requiem” rivaliserar några av de mest ikoniska filmklippen genom tiderna) blir här rangliga små dialogbroar mellan det som verkligen dominerar – action.
 
För medan våra giganter får sin beskära del av skärmtid, till rysningarna från oss effektsökare, så lämnas karaktärsutvecklingen i sticket. Inte ens humorn funkar utan känns som ett andfått försök att locka fram till ett sympatiskratt här och där eller som tomma homage till vad som blivit en japansk nöjesinstitution.

Så från en regissör till en annan har Godzilla blivit något mystiskt okänt till en antik ödlegud som lika gärna kan vara mänsklighetens undergång som dess räddning. Förskräckligt snyggt förpackad och med bombastiska scener som bäst avnjuts i storformat visar Dougherty att ”size does matter”. Att han därefter lämnar en hel del lösa trådar efter sig är sekundärt... om du letar efter några timmars snygg underhållning.
| 28 maj 2019 23:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (6)
1
Det här var den sämsta film som jag har sett på länge. Storyn var tunn, karaktärerna dumma i huvudet, och skämten var urlöjliga. Sen, eftersom jag är kristen, så funderar jag på symboliken i filmen. Den här trehövdade ödlan, kan det ha varit en symbol för Bibelns treenige Gud, Fader Son och Helig Ande? Varför visade de annars denna skräcködla på ett berg (Sion?) med ett kors hur tydligt som helst i förgrunden? Den beskrivs också som "utom denna värld" och "från ovan". Plus en del andra detaljer som jag inte vill skriva om här, då de kan vara spoilers. Ja, och så beskrivs det som ett riktigt kräk också, så som Gud ofta framställs i Hollywoodproduktioner. Nä jag säger bara en sak: Jesus is King!! :)
Läs mer
5
Bra effekter.
Läs mer
3
Nu har "Godzilla" filmen ifrån 2014 fått sin uppföljare och jag har varit och sett den och ska med denna filmrecension berätta vad jag tyckte. Men först lite om filmens handling. Hjältarna i den kryptozoologiska byrån Monarch ställs inför en samling av historiens största monster när Godzilla möter Mothra, Rodan och den trehövdade King Ghidora. När de forntida superarterna man länge bara trodde var en myt reser sig så står hela mänsklighetens existens på spel. Det sparas inte direkt på krutet i "Godzilla: King of the Monsters". Det bjuds på många mäktiga och väldigt snygga fajter mellan Godzilla och diverse olika monster. Filmen erbjuder mer action än sin föregångare som mer fokuserade på mänskliga karaktärer och att bara lite lätt introducera oss till den alternativa framtid som Godzilla dök upp i. Jag var lite besviken på den filmen för att det dröjde typ tills halva filmens speltid hade gått innan Godzilla ens dök upp i någon scen. Men i den här uppföljaren så får man mycket mer scener med Godzilla och jag gillar verkligen vinklingen som gör honom till en hjälte och inte enbart ett monster. Reptilälskare som jag är så kan jag inte annat än charmas av konceptet att en gigantiskt stor ödla är världens räddning. Filmen har också en imponerande rolluppsättning bestående av Kyle Chandler (Super 8), Vera Farmiga (The Conjuring), Millie Bobby Brown (Stranger Things), Sally Hawkins (The Shape of Water) och Charles Dance (Game of Thrones).Dessvärre faller filmen lite på att karaktärerna inte är så utvecklade och välskrivna. Det ges inte så mycket tid till att ge karaktärerna fokus för att så mycket actionscener och mäktiga fajter mellan monster ska hinnas med. Därav blir inte filmen så mästerligt bra som den hade kunnat bli, men jag tycker ändå att "Godzilla: King of the Monsters" är bättre än den förra Godzilla filmen. Vill man se en monsterfilm med mycket snygga visuella effekter så kan man uppskatta "Godzilla: King of the Monsters" om man inte har för höga förväntningar. Jag tyckte sammanfattningsvis att filmen var underhållande och levererade en hel del häftiga scener med Godzilla. Så jag ger filmen godkänt, men inte mer än så. En trea av fem möjliga får filmen "Godzilla: King of the Monsters" av mig i betyg.
Läs mer
Visa fler