Godzilla - Monstret från havet (1954)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
En stor eldsprutande ödla vaknar utanför Tokyos kust på grund av kärnvapenprovsprängningar.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: GODZILLA - MONSTRET FRåN HAVET

Monsterkungen håller än idag
Originalfilmen om den eldsprutande jätteödlan är mer än bara förlegade specialeffekter. Här finns en allvarlig ton som funkar ovanligt bra och läckert iscensatta attackscener.

60 år efter det japanska originalet så dammas nu "The King of Monster" av för ännu en Hollywoodversion. Hur håller sig den svartvita, första filmen med dagens mått? Visst är den daterad med specialeffekter som blir oavsiktligt roliga men samtidigt finns här både en påtaglig charm och stämning som gör filmens status och legend helt logisk.

Historien är tämligen simpel men tänkvärd; provsprängningar av kärnvapen muterar en ödla till gigantiska proportioner och snart ser invånarna i Tokyo sin stad raseras av det eldsprutande monstret medan regeringen och militären bittert kämpar för att förgöra den. Kan en småknäpp vetenskapsman sitta inne med svaret?

Till skillnad från många andra filmer från denna era så finns det ett beundransvärt tempo i "Godzilla". Man inleder med pampig musik och ett riktigt BANG när den länge osedda varelsen (likt senare klassiker som "Hajen" och "Alien") förgör ett skepp till havs. Och även om det slutligen är de ambitiösa specialeffekterna som blir filmens stjärna så finns här en ovanligt lågmäld och allvarlig ton som sällan existerar i monster- och katastroffilm.

Förutom det uppenbara ifrågasättandet av kärnvapen så har man laddat med en spännande kombination av moderna hot som bomber och radioaktivitet med folksagor och legender. Den japanska kulturen gör den mer unik och intressant än om det varit en amerikansk sådan av samma typ. Filmen tar sig på allvar utan att bli pretentiös - när förstörelsen inleds och folk dör så sörjer man.

Det är också ur rent historiskt perspektiv kul att se hur mycket en sådan här film haft inflytande i Hollywood. Den vetenskapliga förklaringen av monstrets ursprung, de själlösa politikernas självbevarelsedrift, zoologen/djurvännen som värnar om den stackars ödlan. Visst blir det stundtals överdramatiserat men den är knappast känd för skådespeleriet.

Det är något speciellt med att se Godzilla långsamt lägga Tokyo i ruiner. Den febriga paniken bland de flyende människorna och elden som slukar alla hus. Även om själva effekterna känns aningen förlegade så har man inte kompromissat när det kommer till inspirerade ljud, kameravinklar och klippning. "Godzilla" är en ovanligt pigg och sevärd 60-åring som är lika mycket monsterkung idag som då.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Snake
Länge leve Kungen!
Film
Yes jag håller med dig! En riktig klassiker! Fick lust att se om den nu som uppladdning inför den nya.
JBR
Bra film det här. Överraskande allvarlig och lågmäld. Älskar de dokumentära långa tagningarna som visar all förstörelse som Godzilla lämnar bakom sig. Monstret själv har också åldrats överraskande bra, mycket tack vare skickligt kamerarbete och att filmen är svartvit.
Visa fler (8)

Relaterade filmer