Godzilla - Monstret från havet 1954

Drama Sci-Fi Skräck
Japan
96 MIN
Japanska
Godzilla - Monstret från havet poster

Synopsis

En stor eldsprutande ödla vaknar utanför Tokyos kust på grund av kärnvapenprovsprängningar. Originalfilmen om det ikoniska monstret Godzilla.
Ditt betyg
3.6 av 62 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

11 maj 2014 | 21:01

Monsterkungen håller än idag

Originalfilmen om den eldsprutande jätteödlan är mer än bara förlegade specialeffekter. Här finns en allvarlig ton som funkar ovanligt bra och läckert iscensatta attackscener.

60 år efter det japanska originalet så dammas nu "The King of Monster" av för ännu en Hollywoodversion. Hur håller sig den svartvita, första filmen med dagens mått? Visst är den daterad med specialeffekter som blir oavsiktligt roliga men samtidigt finns här både en påtaglig charm och stämning som gör filmens status och legend helt logisk.

Historien är tämligen simpel men tänkvärd; provsprängningar av kärnvapen muterar en ödla till gigantiska proportioner och snart ser invånarna i Tokyo sin stad raseras av det eldsprutande monstret medan regeringen och militären bittert kämpar för att förgöra den. Kan en småknäpp vetenskapsman sitta inne med svaret?

Till skillnad från många andra filmer från denna era så finns det ett beundransvärt tempo i "Godzilla". Man inleder med pampig musik och ett riktigt BANG när den länge osedda varelsen (likt senare klassiker som "Hajen" och "Alien") förgör ett skepp till havs. Och även om det slutligen är de ambitiösa specialeffekterna som blir filmens stjärna så finns här en ovanligt lågmäld och allvarlig ton som sällan existerar i monster- och katastroffilm.

Förutom det uppenbara ifrågasättandet av kärnvapen så har man laddat med en spännande kombination av moderna hot som bomber och radioaktivitet med folksagor och legender. Den japanska kulturen gör den mer unik och intressant än om det varit en amerikansk sådan av samma typ. Filmen tar sig på allvar utan att bli pretentiös - när förstörelsen inleds och folk dör så sörjer man.

Det är också ur rent historiskt perspektiv kul att se hur mycket en sådan här film haft inflytande i Hollywood. Den vetenskapliga förklaringen av monstrets ursprung, de själlösa politikernas självbevarelsedrift, zoologen/djurvännen som värnar om den stackars ödlan. Visst blir det stundtals överdramatiserat men den är knappast känd för skådespeleriet.

Det är något speciellt med att se Godzilla långsamt lägga Tokyo i ruiner. Den febriga paniken bland de flyende människorna och elden som slukar alla hus. Även om själva effekterna känns aningen förlegade så har man inte kompromissat när det kommer till inspirerade ljud, kameravinklar och klippning. "Godzilla" är en ovanligt pigg och sevärd 60-åring som är lika mycket monsterkung idag som då.

| 11 maj 2014 21:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
5
Gojira är en fantastisk klassisk monsterfilm med budskapet av atombombens skräck som spökar Japan på grund av andra världskriget. Och det är en film som jag tårar till publiken när det kom ut i 1954, för de visste att de scenerna representerar bombningen och förförelsen av Hiroshima och Nagasaki. Och i mina ögon och öron, så kan jag hålla med. Och slutet av filmen är mer tragiskt än lyckligt, det visar att atombombens historia kunde ge oss vad som nu kallas för, "monstrets konung". En film jag kan garantera att rekommendera se det.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu