Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

30 september 2023 | 16:00

Missa inte: 16 efterlängtade tv-serier med premiär i oktober

"Loki", "Huset Ushers undergång" och "Special Ops: Lioness" är bara några av månadens efterlängtade tv-premiärer. Här hittar du datumen till alla!
Strejken för amerikanska manusförfattare är visserligen över, men skådespelarna fortsätter att hålla film och tv-branschen stilla där borta i USA. Men lyckligtvis för oss tv-tittare hemma i sofforna framför tvn, så finns det fortfarande en hel drös nya premiärer att hålla koll på under månaden i oktober.
 
Här nedan har jag därför lyft fram 16 olika tv-serier, fördelade på 7 olika streamingtjänster, som jag själv har sett fram emot och kommer att ge en chans under månaden. I vanlig ordning börjar jag med att lyfta fram ett gäng av de helt nya titlarna, som kräver lite extra presentation. Men längst ned i artikeln hittar du även datumen till de återvändande tv-serierna som exempelvis "The Gilded Age", "Eliteskolan", "Rick and Morty" samt "Bosch: Legacy". 
 

"Loki" (säsong 2, Disney+) - 6 oktober

 
 
Okej, jag börjar lite motsägelsefullt med en serie som återvänder med sin andra säsong och inte är helt ny först. Men det är min lista, så jag bestämmer! För jag måste bara passa på att nämna att Tom Hiddleston är tillbaka i rollen som "Loki". Personligen har jag nämligen haft lite svårt för Marvels satsningar på egna tv-serier, men just "Loki" (och "WandaVision") är i alla fall en av de mer underhållande. 
 

”The Fall of the House of Usher” (Netflix) - 12 oktober

 
 
Tv-skaparen Mike Flanagan lyckades genom "The Haunting of Hill House" skapa en av tv-historiens bästa skräckserier och är nu tillbaka med sin sista Netflixskräckis: "Huset Ushers undergång". Den nya serien har redan fått full pott här på MovieZine i vår recension av serien, där recensenten beskriver den som en kombination av "The Haunting of Hill House" och "Succession". Flanagan kommer givetvis fortsätta skapa nya serier och filmer även framöver, men i framtiden kommer hans titlar att dyka upp hos Prime Video istället.
 

”Lessons in Chemistry” (Apple TV+) - 13 oktober

 
 
Minns du hur bra alla tyckte att "The Queen's Gambit" var? Här är Apples svar på tal med adaptionen av "Lessons in Chemistry", men nu byter vi ut schackpjäserna mot kemi och matlagning. Brie Larson kliver in i rollen som Elizabeth Zott, som under 1950-talet blir en av USA:s mest kända personer efter att hon plötsligt får ett matprogram på tv. Resan dit var däremot allt annat än rak och enkel, vilket vi tittare får följa via en tidigare tidslinje när hon försökte slå igenom som kemist i ett helt mansdominerat yrke.
 

"Estonia" (TV4 Play) - 15 oktober

 
 
Snart 30 år efter Estoniakatastrofen så vet vi fortfarande inte riktigt vad som hände när skeppet sjönk. I den här dramatiseringen av händelserna får vi se hur efterspelet blev allt mer politisk under den internationella haverikommissionens utredning. Serien kommer i slutet av månaden även börja visas på TV4, men dyker först upp i TV4 Play redan den 15 oktober.
 

"Life on Our Planet" (Netflix) - 25 oktober

 
 
Med tanke på hur populära "Planet Earth", "Prehistoric Planet" och mängder av andra dokumentärserier om vår planet har blivit genom åren. Så finns det något som säger mig att "Life on Our Planet", med Morgan Freeman som vår berättare, kommer att bli en av de mest populära nya tv-serierna under oktober. Faktumet att Steven Spielberg och hans team har varit med och producerat serien som tar oss genom ungefär 4 miljarder år av vår planets historia, gör ju knappast saken värre.
 

"Tore" (Netflix) - 27 oktober

 
 
"Tore" är en svensk Netflix Original-serie skapad av William Spetz, som även spelar huvudrollen i serien. Handlingen följer Tore som är 27 år och jobbar med sin pappa på familjens begravningsbyrå. Den dag en närstående till Tore plötsligt dör så faller hela hans liv sönder och samman också.
 
När MovieZine var på plats under en första visning av serien på Way Out West i somras så drevs delar av publiken till tårar. Men med tanke på att det är en dramakomedi, så lär det inte enbart röra sig om becksvart mörker. Utan förhoppningsvis kan det här bli en fin svensk version av underbara "After Life". 
 

"Special Ops: Lioness" (SkyShowtime) - 30 oktober

 
 
En av årets (enligt mig i alla fall) mest efterlängtade tv-premiärer har utan tvekan varit "Special Ops: Lioness". Serien är skapad av Taylor Sheridan ("Yellowstone", "Mayor of Kingstown", "Tulsa King") och kan stoltsera med skådespelare som Nicole Kidman, Morgan Freeman och Zoe Saldana i några av huvudrollerna. Det är lite oklart varför vi svenskar har behövt vänta sedan i juli på serien, men nu kommer den i alla fall äntligen hit!
 

Alla 16 premiärdatum värda att hålla koll på under oktober:

 
"The Gilded Age" (HBO Max) är en av månadens många tv-serier som återvänder med nya avsnitt.
 
4 oktober:
"I lögnernas nät" (säsong 1, SVT)
 
5 oktober:
”Lupin” (del 3, Netflix)
"Our Flag Means Death" (säsong 2, HBO Max)
 
6 oktober:
”Loki” (säsong 2, Disney+)
 
12 oktober:
”The Fall of the House of Usher” - (säsong 1, Netflix)
 
13 oktober:
”Lessons in Chemistry” (säsong 1, Apple TV+)
 
15 oktober:
"Estonia" (säsong 1, TV4 Play)
 
17 oktober:
"Rick and Morty" (säsong 7, HBO Max)
 
19 oktober:
"Bodies" (säsong 1, Netflix)
 
20 oktober:
"Big Mouth" (säsong 7, Netflix)
"Bosch: Legacy" (säsong 2, Prime Video)
"Eliteskolan" (säsong 7, Netflix)
"Upload" (säsong 3, Prime Video)
 
27 oktober:
"Tore" (säsong 1, Netflix)
 
30 oktober:
"Special Ops: Lioness" (säsong 1, SkyShowtime)
"The Gilded Age" (säsong 2, HBO Max) 
 

Läs också: "Gen V" är äckligt underhållande: Årets blodigaste superhjälteserie är här!

 
Vilka tv-serier kommer du att klämma in under oktober? Kommentera gärna nedan!
| 30 september 2023 16:00 |