Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

29 september 2023 | 15:45

"Gen V" är äckligt underhållande: Årets blodigaste superhjälteserie är här!

Exploderande kroppsdelar, samhällssatir och ett superhjältemysterium som påminner mycket om originalserien "The Boys", men med "Wednesday" som mall.
Ännu en spinoff av en redan populär tv-serie? När jag recenserade "The Witcher"-spinoffen i slutet av förra året så resulterade det i en av mina värsta sågningar förra året. Men den här gången kan jag åtminstone lugna er med att om man råkar vara ett fan av "The Boys", så finns det väldigt mycket gott att hämta i spinoffserien "Gen V". Jag har fått förhandstitta på sex av de totalt åtta avsnitten och är hittills väldigt positivt överraskad.
 
Det bjuds fortfarande samhällssatir på hög nivå. Det är minst lika blodigt om inte blodigare än "The Boys". Men fokuset ligger nu avsevärt mindre på världsproblem eller Jordens potentiella undergång. Istället är det teman som ätstörningar, samtycke och den vinklade bilden av oss i sociala medier som tar större plats. Det låter kanske tråkigt, men med ett mysterium i grunden och några riktigt bra skådis-val till huvudrollerna - så blir det snarare äckligt underhållande än något annat.
 

En barnförbjuden superhjälteversion av "Wednesday"

 
Jaz Sinclair som Marie och Lizze Broadway som rumskompisen Emma.
 
Det var många som föll för "Wednesday" för snart ett år sedan när den serien släpptes hos Netflix. Och precis som då får vi nu följa en ny elev på en skola för ungdomar med särskilda förmågor. Då var det givetvis mer på den övernaturliga sidan vi befann oss, medan nu är det "superkrafter" i fokus - i en värld som annars ska spegla vår egen så mycket som möjligt. 
 
Den här gången är det Marie Moreau (Jaz Sinclair) som börjar på Godolkin University, en av de finaste högskolorna för ungdomar som dopades med Compound V av sina föräldrar under bebisåren. Marie har kraften att styra blod och använda det som vapen. Redan i den första scenen får vi se hur det här påverkade hennes liv den dag hon fick reda på sina krafter. Om du trodde att den första mensen kunde kännas skrämmande för en ung flicka... så var det inget i jämförelse med Maries erfarenhet. 
 
Precis som i "Wednesday" så får vi tittare ganska snabbt även veta att allt inte står helt rätt till på Godolkin-univsersitetet. Det finns ett mysterium som påverkar några av skolans bäst rankade studenter, som bestämmer sig för att försöka gå till botten med det även fast det kan hota deras egna framtider som superhjältar. Det är nämligen just det här universitetet som fostrat The Seven-medlemmarna Queen Maeve, The Deep och A-Train som vi fått följa i "The Boys". Nu vill man lyckas fostra fram nästa självklara medlem i Voughts superelitestyrka.
 

"The Boys" fast något mer vinklad mot ungdomar

 
Marie träffar Andre, Golden Boy, Cate och Jordan, som utgör resten av våra huvudkaraktärer i serien.
 
Det råder för mig ingen tvekan om att "Gen V" mycket väl hade kunnat kasta in ett par av sina avsnitt i en "The Boys"-säsong utan att det skulle kännas ett dugg konstigt. Det är precis samma ton. Lika mycket blod, nakna snoppar i alla dess former och kroppsdelar som exploderar på precis samma sätt. Skillnaden är däremot att karaktärerna vi får följa nu fortfarande är unga och inte har samma livserfarenheter som det mer rutinerade gänget vi får följa i "The Boys". 
 
Men när vi exempelvis introducerades för Starlight i "The Boys", så hade den introduktionen lika gärna kunnat utspela sig i "Gen V". Det finns även ett gäng saker kring det "mysterium" vi får följa i "Gen V", som garanterat kan komma att påverka livet för karaktärerna i "The Boys". Det sker för övrigt några mindre cameos med olika "The Boys"-karaktärer under säsongen också. 
 
Med det sagt. Om du enbart gillat "The Boys" på grund av hur den tacklar saker som världspolitik eller andra teman som utspelar sig på en makronivå av samhället, så kommer det att finnas avsevärt mindre av just den typen av bitar i "Gen V". Min bästa liknelse är ändå "Wednesday"... fast fullständigt barnförbjuden. Om det låter som något du skulle vara intresserad av, ta en titt på trailern här nedan och så borde du vara tillräckligt såld för att våga ge "Gen V" en chans. Även fast det råkar vara en i raden av många spinoffserier. 
 
 
De tre första avsnitten av "Gen V" finns nu tillgängliga hos Prime Video. Den första säsongen kommer att bestå av totalt åtta avsnitt. Det återstår att se när, men vi väntar även på en fjärde säsong av "The Boys" som förhoppningsvis dyker upp inom en snar framtid också.
 

Läs också: Nya serier och filmer på Prime Video i september 2023

 
Kommer du att ge "Gen V" en chans under helgen? Kommentera gärna nedan!
| 29 september 2023 15:45 |