Estonia 2023-

Drama Historisk
Finland
Svenska
Finska
Estonia poster

Synopsis

"Estonia" är ett karaktärsdrivet händelsedrama om MS Estonias förlisning i september 1994 och utredningen som följde. I serien får man följa händelseutvecklingen och den efterföljande utredningen ur flera olika karaktärers perspektiv. Från räddningsarbetet till hur besättning och passagerare upplevde katastrofen, och slutligen utredningskommissionens slutrapport och de reaktioner den orsakade bland offrens vänner och familjer.
Ditt betyg
2.9 av 7 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Melody Sasha Ohlsson

15 oktober 2023 | 10:00

Ett magnifikt drama som lyfter något större än katastrofen

När Estonia förliste och 852 personer avled så skakades Sverige om. Vad som egentligen hände har diskuterats sen dess och nu är serien ”Estonia” och den tar dig med genom tragedin och det politiska minfält som uppstod i dess efterdyningar.
Det är 29 år sedan Estonia förliste i Östersjön och hur hjärtskärande en händelse än är tenderar tiden att ta udden av den. Visst minns vi Estonia (eller okej inte jag, jag var ett år när det skedde) med sorg men nu existerar det en helt ny generation som undrar om vi uttalar Estland fel när vi nämner Estonia. Dessutom är vår nutid fylld av nya katastrofer dagligen vilket gör att allt färre ens har den emotionella kapaciteten att tänka på en nästan 30 år gammal händelse.
 
Det lär serien ”Estonia” dock ändra på. Här får du som tittare inte bara följa med under själva olyckan utan serien visar upp tiden efter åt och de många år av både sorg och dolda politiska agendor som följde. En serie om en båt som förliser, den kan väl inte vara så svår att räkna ut tänker kanske du och jag måste säga att du har väldigt fel. För både Estonia och ”Estonia” är så mycket större än så - och det är genom att berätta de historierna, de som är glömda eller ignorerade eller rentav nedtystade, som själva storheten ligger. Fantastiska skådespelare stiger in i varenda scen och gör att du glömmer att du följer en serie - du tänker att detta är människorna som faktiskt var med om händelsen i verkligheten. Extra stort intryck från den svenska sidan gör Anders Mossling, Katia Winter och Emil Almén som förmedlar känslor du som tittare faktiskt känner med dem.
 
Estonia är en magnifikt välgjord skapelse vara tonsättning kryper sig in i tittaren under varje scen. Du kan inte INTE bli berörd av scenerna där människor gråter, skriker eller bara stirrar ut i avgrunden - för de gör det så mänskligt. Genom dem upplever jag katastrofen som att den skedde nu, som att jag hade en anhörig ombord eller själv kände paniken stiga vid insikten om att jag kanske inte kommer överleva natten. ”Estonia” är en så äkta, en så mänsklig serie - den är så levande att den känns i hela hjärtat.
 
”Estonia” är en triumf för alla de utsatta och de anhöriga vara röster aldrig hördes, vars känslor aldrig fick gehör. Serien visar upp inte bara upp katastrofen i sig utan den katastrofala hanteringen av olyckan - och hur kraftfulla röster desperat försökte dölja sin egna brist på kontroll. Den är både härligt och bistert ärlig om en händelse som från början borde ha hanterats med öppna kort på bordet men istället doldes för att nationers stolthet vägde tyngre än folkets rätt att veta. Det är uppfriskande att se en serie som inte är rädd att kritisera en såpass känslig situation och alla scener i dunkla rum med rappa meningsutbyten mellan män i kostym med personliga agendor påminner mig om en serie i samma genre, nämligen ”Chernobyl”. Det finns fler likheter: hoppen i tidslinjen, alla de olika historierna som vävs in i det stora hela, den mörka tonen som genomsyrar varje avsnitt. För den som sett ”Chernobyl” vet du att liknelsen är långt ifrån negativt menad: ”Chernobyl” var ett mästerverk och ”Estonia” ligger nära nog.
 
Det enda som får mig att hålla tillbaka från att utdela den heliga femman i betyg är att ”Estonia” känns något långdragen: vissa scener hade med fördel kunnat kortas ned och hela serien hade förmodligen gjort sig bäst i ett format om sex avsnitt istället för åtta. Men förutom det är ”Estonia” ett historiskt drama som är magnifikt välarbetat i såväl manus som regi, och jag hoppas att människor är villiga att ge serien en chans. Det är lätt att tänka att historiska dramer, speciellt de om katastrofer, bara kommer vara en x antal lång depression i tv-format men ”Estonia” är så mycket mer. Så mycket mer.
 
”Estonia” har premiär idag på TV4 Play för de med Plus-medlemskap. Serien sänds även på TV4 med start den 30 oktober.
| 15 oktober 2023 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Estonia
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu