Tore 2023-

Drama Komedi
Sverige
Svenska
Tore poster

Synopsis

När den viktigaste personen i hans liv blir påkörd och dör, gör 27-årige Tore allt för att trycka undan sin sorg. På dagarna jobbar han på sin pappas begravningsbyrå som om ingenting har hänt och flirtar friskt med den nye floristen. Om nätterna etablerar han sig på en gaybåt inne i stan, och kommer för första gången i kontakt med alkohol, sex och droger. En ny och vacker men riskfylld värld öppnar sig, men Tores bästa vän Linn och kollegorna börjar snabbt oroa sig.
Ditt betyg
3.0 av 8 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Anders Eklöf

23 oktober 2023 | 00:00

William Spetz imponerar i stundtals briljant dramakomedi

RECENSION. Stjärnskottet William Spetz är tillbaka med en egenskriven Netflix-serie där han själv spelar huvudrollen, som imponerar med sina breda skådespelartalanger och ett välskrivet manus. Samtidigt är det något som saknas, då känslorna inte når riktigt hela vägen alla gånger.
William Spetz har minst sagt tagit sig långt sedan sina dagar som ung vloggare med roller i serier som "Störst av allt", sommarpratat på Sveriges Radio och medverkat i Dramaten-uppsättningar. Nu har han varit med och skapat, skrivit och medverkat i Netflix-serien "Tore", som på många sätt känns som ett hjärteprojekt.
 
Serien kretsar kring den vilsna 27 åriga Tore (William Spetz), som fortfarande bor hemma hos sin pappa (Peter Haber) och jobbar på hans begravningsbyrå. När en person i hans närhet plötsligt blir påkörd av en sopbil och dör vänds hela hans liv upp och ner i en förvirrad spiral av sorg och förnekelse.
 
Som tidigare nykterist börjar han dricka kopiösa mängder alkohol på en gayklubb, testar droger och hänger med en inte särskilt bra kille. Samtidigt försummar han sitt jobb, sin relation med sin bästa vän Linn (Sanna Sundqvist) och försöker på alla sätt och vis dränka sina känslor i annat.
 
Bakom allt mörker hittar han en gemenskap hos några av de andra besökarna på gayklubben, blir oerhört kär i en kille som jobbar på den lokala blombutiken (Hannes Fohlin) och får en fin relation med en äldre dam som även hon nyligen förlorat den allra viktigaste personen i sitt liv.
 
Det bästa i serien är utan tvekan William Spetz rollprestation, som imponerar med både humor och en övertygande sorg. Serien är sällan överdrivet komisk utan fokuserar mer på dramat, men när det väl finns plats för ett skämt är det oftast riktigt skojigt – gärna i form av en syrlig kommentar med exakt rätt tajming. Även Linn är en höjdpunkt, med sina ibland smått psykotiska sätt att försöka få kontakt med Tore igen.
 
Serien är både fin, mörk och ibland träffsäkert rolig, samt fångar sorgen och andra känslor som följer efter ett dödsfall väl – men jag blir aldrig riktigt förälskad i "Tore". Det är mest Spetz och hans kollegor som gör intryck med sina skådespelarinsatser, samt några väldigt snygga och obehagliga trippscener som nästan har "Trainspotting"-vibbar.
 
"Tore" är en imponerande och fin produktion, inte minst för det välgjorda och varma manuset skrivet av huvudrollsinnehavaren William Spetz, men den når aldrig riktigt hela vägen. Det finns en stundtals väldigt stark berättelse med både humor och mörker här, men samtidigt känns serien en aning tråkig ibland.
 
Alla avsnitt av "Tore" släpps på Netflix den 27 oktober.
| 23 oktober 2023 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Tore
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu