Skribent

Alexander Dunerfors

7 januari 2014 | 13:01

Grattis Nicolas Cage, 50 år!

"Världens bäste skådespelare" fyller jämnt idag.

Med filmregissören Francis Ford Coppola som farbror var det kanske inte så otippat att Nicolas Cage (född Nicholas Coppola) hamnade framför kameran. Namnbytet berodde på att han ville skapa sig ett eget namn, och det gick ju bra ändå. Till slut.

Som 18-åring fick Cage en roll i "Häftigt drag i plugget", där det mesta dessvärre klipptes bort. Förtvivlad började han sälja popcorn på en biograf tills farbror Coppola erbjöd jobb, och senare en roll, i "Rumble Fish" 1983. Samma år släpptes romantiska komedin "Valley Girl", och sedan dess har rollerna aldrig sinat.

Ikoniska actionroller i filmer som "Con Air" och "Face/Off" har gett Nicolas Cage en kultstatus som de flesta skådespelare bara kan avundas. I höstas tog han emot den tvivelaktiga utmärkelsen för Best Global Actor på en filmgala i Kina. Även om vi inte håller med - visst finns det guldkorn i Cages skådespelarkarriär. Han vann en välförtjänt Oscar för huvudrollen i Mike Figgis "Farväl Las Vegas" år 1996, och nominerades igen för dubbelrollen i Spike Jonzes "Adaptation" år 2003.

Troligen är det inte vad Cage kommer att förbli ihågkommen för. Det är nämligen svårt att hitta en lika mytomspunnen skådespelare som gjort lika många tvärsågade B-rullar, och ändå behåller sin status hos världens filmälskare. Ett stort grattis till dig, Nicolas Cage, och vi hoppas på ytterligare 50 år på bioduken!

Nicolas Cages topp 5:

1. Kick-Ass (2009)

2. Rumble Fish (1983)

3. Adaptation (2002)

4. The Rock (1996)

5. Lord of War (2005)

| 7 januari 2014 13:01 |