Film

Skribent

Katarina Emgård

14 maj 2015 | 12:00

George Lucas 6 underligaste karriärsbeslut

Mannen som gav oss rymdeposet fyllt med gröna visa män och lurviga utomjordingar fyller 71 år idag. Vi listar hans 6 mest oförklarliga skapelser.
Vare sig du själv är ett "Star Wars"-fan, eller har ett storasyskon som lockade in dig i detta magiska universum med Stormtrupper, lasersvärd och onda pappor med astma, så har nog i stort sett alla en relation till George Lucas idag. 

Under sina 71-levnadsår har han skapat något lika legendariskt som J.R.R Tolkiens Sagan om Ringen. Och därmed också givit nördarna ännu en bibel att dyrka.Visst, detta stora namn har gett oss både "Star Wars", "Indiana Jones", "Willow" och "American Graffiti", men trots det har en del av hans kreativa beslut varit riktigt skumma. Fans och kollegor lär säkerligen, vid flertalet tillfällen, ha velat hejda denna man från att få sin vilja igenom, men fått på tafsen av hans läderpiska. 

Sedan han tog sina första staplande steg inom nöjesbranschen har han systematiskt, likt Darth Vader, byggt upp sitt imperium och nästan allt han rör vid blir till guld. Med betoning på nästan. Han är trots allt mänsklig, tror vi, och Lucas har emellanåt drivit nördarna till tårar. 

"Ingen plockar Howard" – Djurkostymer hör hemma på Broadway


Alien-ankan introducerades först av Marvel Comics på 70-talet. De flesta filmskapare har vett nog att inte uppröra hardcore-serietidningsfans, men inte Lucas. Ta en kortväxt snubbe, placera honom i en ruskig ankdräkt, addera snuskgubbehumor och dubba på rösten. Som tidigare nämnts bör man hålla sig undan människor i djurkostymer, det blir sällan trovärdigt eller särskilt underhållande. "Ingen plockar Howard" är ett typexempel. Originalserien är i stil med Arne Anka social satir och driver med vardagliga ting, något som gått Lucas förbi. Filmbesättningen insåg snabbt att det skulle bli en flopp och försökte distansera sig från projektet. Inte Lucas, som menade på att vi en dag kommer inse dess storhet. Undrar om han främst syftar på scenen där Lea Thompson låtsas stöta på snuskankan. 

De tio värsta klippen hittar du här:


"Indiana Jones och Kristalldödskallens rike" – Voldemorts goda tvilling-alien


Många med mig drömde säkert om att bli arkeologer efter att ha sett Indiana Jones som barn. Min bror blev pålurad en ”äkta” Indianapiska på en klassresa och scenen där Thuggee-kultister skördar människooffer i "De fördömdas tempel" inspirerade min första skräcksstory som tonåring. Så nästan 20 år senare tultar Shia LaBeouf in som den store Indys son och som världsmästare i liansvingning. Redan här undrar man vad Lucas tänkte. Man flyttar sedan den berömda äventyrsserien från 30-tal till 50-tal i hopp om att kunna flörta med den tidens science-fiction-vibbar och så gott som censurerar den från allt blod. Vart tog ögonen i soppan, barnslavarna och de smältande ansiktena vägen? Men framför allt, vem lät Lucas slänga in ett par Voldemort-look-alike-aliens i slutet av filmen? Inte ens Lucas bästa vän Spielberg trodde på idén, men lät honom tyvärr ändå hållas. 

 

Ewokerna – Teddybjörnar med människotänder är by default inte läskigt


Dessa fluffiga, små Teddy-björnar som slåss mot Imperiet är troligtvis mest hatade av alla som var tonårs-Star-Wars-fans då det begav sig. Eftersom jag älskade "Bumbibjörnarna" och "Krambjörnarna" som kid så gillade jag självklart även Ewokerna och de onämnbara spinoffs de genererade, med ursäkten att jag var två år när den hade premiär.  Innan jag förstod Star Wars storhet var dessa pälsiga pluttnallar och AT-AT (vilka jag ville ha som husdjur) det bästa med filmerna enligt min mening. Jag har dock full förståelse för att de sabbade allt för de 15-åringar därute som förväntade sig att "Jedins återkomst" skulle ha en betydligt mörkare story. 

Lucas anledning var såklart att flörta med den yngre publiken, och eftersom han ägde rättigheterna till all merchandise tjänade han storkovan på dessa lurviga varelser. En storkova som jag erkänner att jag bidrog till."Festen är över" – Uppföljaren som Gud glömde


"Sista natten med gänget" var en av George Lucas första stora succéer, där han lyckades alldeles utmärkt med att både skriva manus och regissera själv. Men visste du att det fanns en uppföljare? Jodå, sex år efteråt försökte Lucas pumpa originalstoryn på mer pengar. Med Bill L. Norton i registolen, som inte gjort någonting minnesvärt vare sig före eller efter, och stora delar av rollbesättningen kvar gjorde de en uppföljare med bland annat kopplingar till Vietnamkriget.  

Lyckligtvis är det en film som blivit bortglömd och  jag är tacksam över att jag aldrig råkat snubbla över den själv. Det räcker med att se trailern där repliken ”I want to be more than a mom.” följs upp med ”But you are, you’re a wife.” Denna film är också ett, av ytterst få karriärval, som Lucas själv erkänt var ett misstag. 

Trailern hittar du här:


Jar-Jar Binks – Mobbning på universell nivå


Listan kunde ägnats åt enbart "Star Wars"-missar, men den vore åtminstone inkomplett utan universums mest mobbade karaktär; Jar-Jar Binks. När "Star-Wars" prequels hade premiär hade jag lyckligtvis växt upp, och vid det här laget såg jag igenom vad Lucas försökte göra med denna bortkomna, IQ-befriade CGI-skapelse. Förutom filmernas många övriga brister (inte inkluderat den mycket skickliga kostymdesignern Trisha Biggars insats) så toppar Jar-Jar Binks alla idiotval som Lucas gjort. Jag inser också att Ewokerna antagligen är 70-talisternas Jar-Jar Binks. Legolas sköldsurfing i "Sagan om de två tornen" bleknar i jämförelse med hur denna karaktär, och lustigkurre till utomjording, självmant lyckades förstöra en hel film. Det finns inte nog med fula ord för att beskriva hans persona.


The Galactic Dance Off – Bara så rätt... eller fel?


Det är ingen hemlighet att Lucas gillar att sätta sitt namn på saker, särskilt "Star Wars"-prylar. År 2012 kom så X-Box 360-spelet "Kinect Star Wars", som också skulle komma att bli LucasArts sista spelsläpp. Gissningsvis beror det på den fantastiska idén att låta karaktärerna från "Star Wars" dansa till ett smörgåsbord av listettor. Med hjälp av Kinect-tekniken ska spelaren stå framför TV-n och svinga osynliga lasersvärd och dansa till remakes av både nya och gamla discodängor. Vad sägs om "I’m Han Solo" istället för "Ridin’ Solo"? Här får man alltså dansbattla mot prinsessan Leia och andra slavar hemma hos Jabba. Underhållande? Här går åsikterna isär, jag finner absolut humor i att se Stormtrupperna svinga på höfterna och skaka brösten, men visst sjunker Lucas trovärdighet något. 


Trots vissa udda val genom tiderna har Lucas ändå skapat något som andra manusförfattare bara kan drömma om: en franchise som sträcker sig över generationerna och som bidragit till att det nu ränner omkring en massa mini-Lukes, Leias, Obi-Wans och Darth Vaders därute. Men ibland borde någon sagt stopp. 

Tips! Råka aldrig kalla rymdeposet "Star Wars" för "Star Force", det kan gå riktigt illa om du befinner dig i fel krets...
| 14 maj 2015 12:00 |