Serie

Skribent

Carl Adam Anderberg

15 juli 2015 | 19:00

"Game of Thrones"-teorin som sätter internet i brand

Ligger det någon sanning bakom den? Varning för spoilers i texten!
Sedan den femte säsongen slutade har många GoT-fans ivrigt argumenterat för att Jon Snow inte alls är död, trots den relativt övertygande mängden knivhugg som borde bevisa motsatsen. 

Vi ska nu ge oss in i spekulativt territorium här, så på med foliehattarna och lägg undan era kritiskt tänkande hjärnor, för nu blir det fan-teorier för hela slanten.

En teori som fått mycket fotfäste de senaste dagarna berättar en intressant historia om Jon Snows bakgrund, och när HBO nyligen släppte information om var de planerar att spela in den sjätte säsongen fick den ännu mer bränsle. Kan den vara sann? Och ja, jag är medveten om att allt potentiellt sett "kan" vara sant, likaväl som det "inte kan" vara sant. Men som sagt, rätta till foliehatten istället, jag tycker att det här är lite intressant, och det skulle vara en häftig utveckling.

Large 8ac7482c7cbd9ed38276d02723156b39 55a541d8301a3

Bilden ovan är en plats som ska användas i den sjätte säsongen, enligt HBO själva, och i verkligheten ligger platsen i Spanien, nära Madrid. Uppmärksamma GoT-fans har noterat att borgen på bilden är misstänkt likt "Tower of Joy", som är platsen där Ned Stark (Sean Bean i serien) i boken hittar sin syster Lyanna liggandes i en pöl av blod, och där han sedan ger henne ett sista löfte innan hon dör.

Fan-teorin går hur som helst ut på att blodet Lyanna låg i inte kom från åtskilliga knivhugg, som historien berättar, utan från barnafödsel. Och fadern till barnet skulle vara Rhaegar Targaryen. Ned ska vid mötet med sin döende syster ha lovat att ta hand om barnet, sin systerson, och att i fortsättningen låtsas att pojken var hans egen oäkta son för att skydda honom från kung Robert Baratheon vrede, som som bekant hatade allt som hade med familjen Targaryen att göra. Barnet växte sedan upp som Jon Snow. Halvt Stark och halvt Targaryen, och därmed bokstavligen talat personifieringen av "sången av is och eld".

Om det visar sig att borgen ovan kommer att vara "Tower of Joy" i TV-serien kan vi möjligtvis vänta oss flashbacks från dessa händelser i den nya säsongen. Dags för en återkomst för Sean Bean i GoT-universumet kanske? Enligt de ivrigaste teorimakarna ska en hel del ledtrådar som stödjer den här teorin redan vara utspridda i serien, bland annat genom bilden nedan där Aemons utläggning avbryts av, just det, Jon Snow.



Inte glasklara bevis alltså, men det kan möjligen finnas något här.

Vad tror du om den här teorin, humbug eller himmelsk? Har du några egna teorier om upplösningen för "Game of Thrones"? Kommentera gärna nedan!

Läs också: 
| 15 juli 2015 19:00 |