Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

18 juni 2015 | 15:00

Säsongens fem mest chockerande "Game of Thrones"-ögonblick

Innan vi blickar framåt vad nästa omgång kan bjuda på, låt oss se tillbaka på ännu en säsong fylld av ond bråd död.
Observera att nedanstående text om "Game of Thrones" femte säsong a) vimlar av spoilers och b) är undertecknads val och följaktligen helt subjektiva.  

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

5. Sons of Harpys sneak-attack på arenan


Motvilligt öppnade Daenerys stridsgroparna igen (S05E09) men när det råa fajtandet började närma sig sitt slut och Jorah Mormont såg ut att stå som vinnare sa det bara tjoff och så var Hizdahr zo Loraq genomborrad av en lans, en överväldigande stor del av publiken blottade plötsligt sina guldfärgade Sons of Harpy-masker... och blodbad följde. 

Otack är världens lön.

Sen kom förvisso Drogon och räddade dagen men själva attacken var så infernaliskt lömsk att den lätt platsade på listan.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

4. White Walker-armén visar sin totala överlägsenhet


Satan i gatan, vad nedslående slaget vid Hardhome (S05E08) var. Att se genom Jon Snows ögon exakt hur överlägsen den där iskalla zombie-skaran var, var INTE uppmuntrande. Och när zombiekrigskungen bara genom att höja armarna reanimerade alla fallna krigare inklusive vilding-Karsi, som man som tittare precis tagit till sitt hjärta, då kändes läget inför framtiden chockerande tröstlöst. 

[Nu, med tanke på vad som hänt Jon Snow, kan jag i och för sig nästan önska lite White Walker-mayhem där vid The Wall.]

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

3. Sansas bröllopsnatt


Alltså. Jag trodde väl inte att Ramsay Bolton skulle strö rosenblad för Sansas fötter och gå igenom alfabetet med tungan på rätt ställe, så att säga, men det han gjorde (i S5E06) var så synnerligen avskyvärt att Joffreys tidigare vidrigheter kändes Lambi-aktiga i jämförelse. Och så förnedringen av att inte bara bli brutalt våldtagen på sin egen bröllopsnatt utan också tvingas bli det i Reeks/Theons motvilliga närvaro. 

Nu önskar jag av hela mitt hjärta att hon och Reek lyckades med sin flykt (om de överlevde hoppet, men det tror jag) och att hon slipper fler sadistiska mans-yngel i framtiden.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

2. Prinsessan Shireen offras till den Röde guden


Ända sen den där otäcka trollpackan Melisandre började viska om kungablodsoffer förstod man vartåt det skulle barka. Men ändå. Att det skulle gå så långt. Att Stannis kunde göra ett sådant fruktansvärt - och själviskt - offer (S05E09) bara för att få bättre tur i krig? Sin egen dotter. Sitt enda barn. 

Och sättet det gjordes på! Så upprörande! Kunde inte det stackars flickebarnet åtminstone fått sövas först eller pumpats full av droger eller vad som helst istället för att bara skoningslöst föras till ett bål och sedan brännas levande till döds? Dessutom med föräldrarnas oerhörda svek som det sista minnet? Nä, fy fan, säger jag bara. 

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

1. Jon Snow mördas av sina egna


"You know nothing, Jon Snow", sa vildingflickan Ygritte ofta. Tydligen inte vi heller. 

För efter fem säsonger av "Game of Thrones" borde man som tittare vara beredd på att vem som helst kan dö i allmänhet och någon i Stark-klanen i synnerhet (och gärna på ett ovärdigt sätt) men ändå var vi många som var helt oförberedda på detta TRAUMA (S05E10). Det var ju JON SNOW för bövelen. Det närmaste vi haft en hjälte i serien. Den som skulle sammanföra de olika folkslagen, slå ner White Walker-arméerna och i slutändan ta över Winterfell och där bli gammal och grå och omges av Ghosts* efterkommande. Ungefär så. 

Vad han absolut INTE skulle göra var att bli ihjälhuggen av de egna Nattväktar-leden som en annan Julius Caesar, ja, Olly, jag tittar på dig, din Brutus. Så abrupt, så ovärt, så fel, fel, FEL! Gaaaaaah!

* Och vad ska hända med Ghost nu?
********************

Detta var mina fem främsta WTF-ögonblick den här säsongen. Vilka skulle du tagit med? Det finns ju bara alltför många...
| 18 juni 2015 15:00 |