Film

Skribent

MovieZine

21 mars 2017 | 12:05

"Power Rangers" först ut med homosexuell superhjälte på bio

Tonårsäventyret "Power Rangers" bryter ny mark med sin karaktär Trini.
Den kommande superhjältefilmen "Power Rangers" gör något varken Marvel eller DC vågat än. Hollywood Reporter rapporterar att en av de ledande karaktärerna är gay, vilket lär vara första gången vi får se en öppet homosexuell superhjälte på bio.

Karaktären än Trini, aka Yellow Ranger, som enligt regissören Dean Israelite försöker komma underfund med sin läggning. I en scen får hon frågan om hon har "pojkvänsproblem", men svarar med "flickvänsproblem".

- Trini ifrågasätter mycket kring vem hon är. Hon har inte riktigt kommit fram till det än. Det fantastiska med just den scenen, och vad den betyder för resten av filmen, är att "det är OK". Filmen säger "det är OK", och alla de här barnen får vara vilka de vill, och hitta var de hör hemma.


Becky G spelar Trini i nya "Power Rangers".

Det första klippet från "Power Rangers" kändes som ett barnsligt, om än actionfylld äventyr. Men enligt vad regissören sagt, finns det kanske mer lager till den här historien. Bra budskap om att våga vara sig själv kan unga människor inte få för mycket av.

Becky G spelar Trini, som gestaltades av Thuy Trang i tv-serien på 90-talet. Då var Trini straight. I samma serie syntes också David Yost som Billy - skådespelaren är själv öppet homosexuell och kommenterar:

- De visar verkligen vägen. Jag tror att många i hbtq-samhället kommer se fram emot filmen och se sig själva representerade.Diskussionen om mångfald, vare sig det gäller sexualitet eller hudfärg, har varit mycket uppmärksammad i filmvärlden på senare år. Bara häromveckan var MovieZine bland de första i världen att skriva om att karaktären LeFou i "Skönheten och Odjuret" är gay - något som skapade stora rubriker världen över. 

Det behöver inte vara svårare än en kort scen eller en flyktig replik. Och förhoppningsvis kommer fler icke-vita och icke-straighta tittare snart kunna känna igen sig på bioduken, även i de mest påkostade storfilmerna. Medan vi väntar på att någon av Marvels filmhjältar ska komma ut ur garderoben, tar "Power Rangers" ett stort kliv i rätt riktning. 


"Power Rangers" får svensk biopremiär 7 april.
| 21 mars 2017 12:05 |