Film

Skribent

Alexander Kardelo

1 mars 2017 | 12:00

”Skönheten och Odjuret” presenterar Disneys första gaykaraktär

LeFou, en av de mest älskade figurerna från animerade "Skönheten och Odjuret", kommer ut ur garderoben i den nya spelfilmen.
Efter många årtionden av traditionella prinsar och prinsessor börjar det äntligen hända saker i Disneys sagovärld. Animerade filmer som ”Frost” och ”Vaiana” hyllas för sina nyanserade, modiga hjältinnor som har annat än män på hjärnan. Och i snart bioaktuella ”Skönheten och Odjuret” möter vi filmstudions kanske allra första homosexuella karaktär.

Visst minns ni LeFou, Gastons trogne sidekick i den animerade versionen från 1991? I nya filmen spelas han av Josh Gad, och det är mer än bara vänskapliga känslor han har för den stilige Gaston. Det bekräftar regissören Bill Condon i en intervju med MovieZine.

- Gastons relation med LeFou är lite mer komplicerad i vår film. Jag gillade att leka med rollerna som män spelar med varann. De är bästa vänner, men som Josh och jag brukar säga: Varannan dag vaknar LeFou upp, och istället för att vilja vara Gaston, vill han vara med Gaston. 



- Och på något sätt har nog Gaston ingenting emot det, så länge det inte blir för uppenbart, skrattar Condon. 

Luke Evans spelar Gaston, som naturligtvis trånar efter Belle även i den här versionen. Men det finns hopp även för LeFous kärleksliv. Utan att avslöja för mycket, flirtar en av slutscenerna med idén att LeFou funnit sitt egna drömprins. Ett litet ögonblick i själva filmen, men ett stort steg för Disney mot en bredare representation på bioduken. Vi får bara hoppas att de levde lyckliga i alla sina dagar!


”Skönheten och Odjuret” valsar in på bioduken onsdagen 17 mars.
| 1 mars 2017 12:00 |