Film

Skribent

MovieZine

21 juni 2015 | 19:00

Filmskurkarna som hade rätt

Ibland kan man inte låta bli att tänka: var de verkligen så "onda"?
De är karaktärerna med “mästerplanen”, personerna som ständigt döljer sig i skuggorna och gör livet surt för filmvärldens hjältar men som också oftast får det öde de förtjänar. Jag talar givetvis om filmvärldens skurkar, männen och kvinnorna som ligger till grund för det äventyr som bjuds på bioduken. De flesta av filmvärldens skurkar är onda galningar men när det gäller vissa av dem kan man inte undgå att tänka: hade de inte rätt ändå? Jag har här listat några skurkar som jag på något sätt kan förstå varför de agerade som de gjorde. 

Dracula ("Bram Stoker's Dracula")
Vlad Tepes var den kristna världens främste krigare i striden mot turkarna. När hans fru dör avsvär han sig kristendomen och Gud. Som straff blir han förbannad att leva om natten på mänskligt blod. Flera hundra år senare finner han reinkarnationen av sin älskade och går praktiskt taget över lik för att få återförenas med henne. I slutändan är det dock inte filmens hjältar med Van Helsing i spetsen som gör slut på Dracula. Istället väljer Dracula att ta sitt liv då han inte förmår att förvandla kvinnan han älskar till en vampyr. För mig är inte Dracula en genomond skurk, visst gör han en hel del hemska saker och visst njuter han av det men frågan är hur god du skulle vara efter att levt som en odöd i flera hundra år - ett straff du fått bara för att du ifrågasatt Gud.

Palpatine ("Star Wars"-filmerna)
Jag har tidigare skrivit en hel krönika om varför jag anser att Palpatine gjorde rätt i Star Wars-filmerna. Senator Palpatine ser problemet med både republiken och Jediorden och beslutar att något måste göras. Det blir början till en kedjereaktion som kulminerar i Klonkriget och Jediordens förstörelse. Naturligtvis fick många fick sätta livet till men Palpatine insåg att detta tyvärr var det enda sättet att rädda galaxen. Han valde därför att offra miljoner för att rädda miljarder. 

Ultron ("Avengers: Age of Ultron")
Ultron skapas av Tony Stark som ett fredsbevarande program. Ultron inser dock snart att det enda sättet att skapa fred är att förinta mänskligheten. Jag är givetvis inte för folkmord men om sanningen ska fram så har mänskligheten inte gjort annat än att ställa till jävelskap för allt levande på planeten, inklusive sin egen art. Ur ett större perspektiv skulle jorden må mycket bättre om vi inte existerade och det var något som Ultron insåg. 

Ozymandias ("Watchmen")
Den tidigare superhjälten Ozymandias insåg att det kalla kriget mellan USA och Sovjetunionen slutligen skulle bryta ut i ett världskrig som skulle utplåna miljarder. Därför valde han att förstöra en stor del av New York för att rikta skulden på Dr. Manhattan eftersom han insåg att rädslan för en ny mäktig fiende som Dr. Manhattan skulle förena supermakterna  och förhindra krig. Så istället för att vänta ut det oundvikliga kriget valde han att sälja ut sin egen vän och mörda miljoner för att rädda världen (något som även den gudalike Dr. Manhattan såg logiken i).

Ra´s al Ghul ("Batman Begins")
Ledaren för The League of Shadows vars mål är att befria världen från kriminalitet. Till skillnad från Batman har Ra´s al Ghul inga problem med att döda kriminella. Anledningen till att Batman lämnar The Leauge of Shadows är att Batman anser att alla har rätt till en rättvis rättegång och där har han förvisso rätt. Men som de flesta vet så finns det många gånger lite rättvisa i rättsväsendet, framförallt i Gotham City där massmördare som Jokern gång på gång döms till fängelse, bara för att rymma och mörda fler. Ra´s al Ghuls logik skulle rädda betydligt fler människor än vad som skulle behöva offras för att uppnå ett fredligt samhälle.

Jason Voorhees ("Fredagen den 13:e"-serien)
Efter att ha drunknat återvänder Jason Voorhees från de döda bara för att se sin mamma bli dödad av en tonåring. Efter att han hämnas sin mors död återvänder Jason till Crystal Lake för att leva ett liv i ensamhet. Så vad händer? År efter år envisas fulla, odrägliga snorungar att härja runt hans hem och leva fan, så vad gör han? Han gör det hans mamma gjorde och rensar upp ogräset. 

Alienvarelserna ("Alien"-filmerna)
Till synes perfekta mördarmaskiner med bara en sak i sikte, att ta kål på så många som möjligt för att sprida sin art vidare. Men om man istället skulle tänka ur en aliens synvinkel så ser man en varelse som mot sin vilja skapats i ett labb som ett biologiskt vapen. Den har inte själv valt att agera som den gör. I den första alienfilmen så är det besättningen på Nostromo som kommer och stör de vilande alienäggen vilket leder till att en alien börjar döda besättningen. Människornas okunniga framfart fortsätter i "Aliens" när människor bosätter sig på varelsernas planet. Varelserna gör det de är skapade att göra och lever sedan ett fridfullt liv tills marinsoldater med Ripley i spetsen kommer och börjar leva fan. I slutscenen slåss Ripley mot aliendrottningen och alla hejar på Ripley. Vad fan då för? Hon försvarar ju sitt barn,  jo, men Ripley och hennes soldater har ju mördat flera dussin av hennes barn. Tro fan att hon är förbannad!

Vilka filmskurkar anser du hade rätt eller tycker du att de alla förtjänar sitt öde? Tyck till i kommentarsfältet. 

Daniel Ekholm
| 21 juni 2015 19:00 |