Batman Begins 2005

Action Äventyr
USA
140 MIN
Engelska
Batman Begins poster

Synopsis

Bruce Wayne bevittnar rånmordet på sina föräldrar efter ett operabesök. Han avger då ett tyst löfte om att bekämpa den ondska som han själv blivit utsatt för. Han är trött på att se ett korrumperat Gotham City. Tillsammans med butlern Alfred Pennyworth och Lucius Fox blir Bruce Gotham Citys främste brottsbekämpare: Batman.
Ditt betyg
3.8 av 4,322 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Kim Nilsson

1 januari 2008 | 00:00

Välgjord nystart på Batman-serien

En så kallad prequel är alltid svårt att göra på rätt sätt eftersom filmen har svårt att stå på egna ben. Den innebär djup och förståelse till vad som har hänt, men som en egen film för en ny publik brukar det bli magplask.

“Batman Begins”, en av sommarens mest efterlängtade filmer, lider också av att vara mera av en prolog än en huvudstory, men överraskar oss alla genom att vara en väldigt bra sådan. Faktum är att det är länge sedan ett sådant här välgjort inledningskapitel nådde våra bioskärmar.

Handlingen känner säkert de flesta till. Bruce Wayne (Bale), alias Batman, lever som en skugga i korrupta Gotham city. “Batman begins” börjar med att utforska hur Wayne blev den välkända fladdermusen och slutar med en snygg blinkning till nästa film. Under resan blir det naturligtvis obligatoriska flashbacks till Waynes tragiska barndom (det har vi sett förr) och en hel del funderingar kring rättvisa och hämnd (snacka om att vi sett detta förr).

Duktige “Memento”-regissören Christopher Nolan målar upp ett mörkt Gotham med mer emotionell tyngd än tidigare filmer. Det är inte lika kolsvart roligt som när Tim Burton styrde skeppet, men inte heller lika pompöst töntigt som när Joel Schumacher slog på autopiloten. Nolan bryter verkligen ingen ny mark vare sig det gäller story, bildspråk eller action, men hantverket håller överlag mycket hög kvalitet och det finns en hel del läckra detaljer att fästa ögonen på. Batman-fans kommer säkert mysa till allt godis som Nolan erbjuder. För att nämna något så är grottan som är högkvarter sensationell och det är dessutom riktigt roligt då Wayne bygger sin dräkt och liknande.

Han kryddar också Gotham med mängder av talang, det finns i stort sett en cool skådis i varenda bildruta. Liam Neeson är djävulskt sexig i en mörk roll, medan Morgan Freeman och Michael Caine står för humor och värme.

Betyget pendlar mellan en stark trea och svag fyra, men hamnar till slut på den högre skalan på grund av Christian Bale. Sällan har en skådis tagit över en redan återanvänd roll med en sådan här självklarhet. Bale dominerar bioduken fullständigt och kan man få den något överdrivna Batman-kostymen att verka cool, ja då är man en stjärna!

ONÖDIGT VETANDE Innan Christian Bale fick rollen som Bruce Wayne alias Batman, var Guy Pearce, David Duchovny, John Cusack, Ashton Kutcher och nykomlingen Hugh Dancy påtänkta för rollen.

Michael Caine och Christian Bale har redan skrivit på för två uppföljare.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Hade inte sett den sen 2009, riktigt bra film om hur han blir Batman. Lite tamare skurkar i denna dock vilket blir lite tråkigt.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu