Skribent

Mats Karlsson

5 januari 2012 | 19:01

Filmer för sci-fi-nörden under 2012

2012 kan bli året då science fiction och fantasy återigen placerar sig på kartan. Många monster, superhjältar och rymdfärder är inbokade under året - vi guidar dig genom 26 titlar.

Andra listan ägnar vi åt två spektakulära genrer som tillsammans når upp till den respektabla siffran av 26 stycken till antalet. Observera att de flesta biodatum är preliminära.

Actiondåren har fått sitt och nu är det dags att presentera filmerna som sci-fi-fantasten inte får missa under det späckade filmåret 2012. Nej, verklighet, realism med vanliga människor i fokus är definitivt inte ingredienserna i denna fantasieggande filmlista. Ju mer surrealistiskt desto bättre är sci-fi-nördens motto.

The Darkest Hour - 6 jan

Vår svenska filmexport Joel Kinnaman försöker överleva en utomjordisk invasion i Moskva. Timur Bekmambetov ("Wanted") producerar och Chris Gorak regisserar.

Ronal Barbaren - 27 jan

Pixar och DreamWorks får nu skarp konkurrens i animeringsvärlden av Einstein Film. De har gjort en mer barnvänligare variant av Conan som heter Ronal Barbaren och är regisserad av herrarna Kresten Vestbjerg Andersen, Thorbjorn Christoffersen och Philip Einstein Lipski.

Mästerkatten - 3 feb

En av de mer omtyckta karaktärerna från "Shrek"-filmerna får här en egen film som är en riktig skrävlarhistoria. Det är DreamWorks Animation som har producerat och Chris Miller har regisserat.

Star Wars: Episod I - Det mörka hotet - 10 feb

Nej, det är ingen sjunde Star Wars-film, utan det är den första eller fjärde filmen (beroende på hur man räknar) som får en nylansering i 3D. I registolen sitter Star Wars-skaparen George Lucas i egen hög person. Fler Star Wars-filmer på bio är att vänta.

Ghost Rider: Spirit of Vengeance - 24 februari

Marvelkaraktären Ghost Rider får i uppdrag att stoppa djävulen, då denne opålitliga varelse intar skepnaden av en människa. Brian Taylor och Mark Neveldine ("Crank") regisserar.

John Carter - 9 mars

Först var det Pixar-regissören Brad Bird som prövade lyckan med en spelfilm (Mission Impossible 4") och nu gör Andrew Stanton ett försök med science fiction-historien "John Carter from Mars". Mycket konstiga håriga invånare på Mars kan vi förvänta oss.

Spegel, spegel - 9 mars

Snövit blir en populär karaktär på bioduken under 2012. Tarsem Singh gör en egen version av den klassiska Grimm-sagan som är en något lättsammare än Rupert Sanders "Snow White and the Huntsman". Julia Roberts spelar drottningen och Lily Collins gestaltar Snövit.

Chronicle - 16 mars

Det är mycket som kan hända på en högskola, det vet vi efter ett antal filmer som har utspelat sig i högskolan. Denna gång handlar det om tre vänner som får superkrafter, men allt går fel när de mörka krafterna gör sig påminda. Josh Trank sitter i registolen.

Underworld Awakening - 16 mars

Björn Stein och Måns Mårlind ger nytt blod i "Underworld"-serien med dubbel bemärkelse. Även Kate Beckinsale drar sitt strå till stacken som återvänder efter sin frånvaro eller koma i filmserien som hon har befunnit sig i. Actionspäckat utlovas det bli.

Hunger Games - 23 mars

Filmatiseringen av succéromanen "Hungerspelen" spas bli nästa stora grej I Hollywood. Huruvida det blir så får vi snart se. Gary Ross rattar en väldigt bra cast i form av Woody Harrelson, Jennifer Lawrence, Toby Jones och Donald Sutherland för att nämna några exempel.

Wrath of the Titans - 30 mars

Uppföljaren till Louis Leterriers remake "Clash of the Titans" som även denna gång har Sam Worthington som Perseus. En maktkamp mellan de grekiska gudarna Zeus, Hades och Poseidon och titanerna och dess ledare Kronos. Jonathan Liebesman regisserar.

The Avengers - 27 april

Kan detta bli superhjältarnas superhjältefilm? När man helt plötsligt slänger in Marvel-författaren Joss Whedon som regissör tyder mycket på det. Iron Man, Thor och Captain America i samma film lär dock inte bli en typisk familjefilm.

Men in Black III - 25 maj

Männen i svart är tillbaka och denna gång är agent J (Tommy Lee Jones) illa ute och agent K reser tillbaka i tiden för att rädda honom. Barry Sonnenfield axlar det betyngda regiansvaret.

Prometheus - 1 juni

Efter många års frånvaro från science fiction-genren gör nu Ridley Scott en bejublad comeback med en film som enligt honom själv ska ha alien-vibbar. Vår egen Noomi Rapace har huvudrollen i detta actionäventyr i rymden.

Snow White and the Huntsman - 1 juni

Det var ett tag sedan vi fick se Snövit på biograferna, men under 2012 kommer det hela två stycken. I denna version är det Charlize Theron som spelar den elaka drottningen och Kristen Stewart spelar Snövit under ledning av Rupert Sanders.

Jack the Giant Killer - 27 juni

Den klassiska sagan I en ny och annorlunda tappning av Bryan Singer. Ett krig får en nystart när Jack öppnar porten till jättarnas rike och de försöker ta tillbaka sin mark de förlorade för längesedan. I rollen som Jack ser vi Nicholas Hoult ("X-Men: First Class").

Total Recall - 8 aug

"Underworld" och "Die Hard"-regissören Len Wiseman uppdaterar den klassiska filmen "Total Recall". Förutom hans fru Kate Beckinsale får vi också se Colin Farrell som Doug Quaid.

Resident Evil: Retribution - 14 sept

Milla Jovovich har blivit synonym med zombiefighterna Alice i "Resident Evil"-serien och vad annat att förvänta sig med de framgångar dessa filmatiseringar har haft. Återigen får vi se henne ta sig an Umbrella och självklart regisserar hennes man Paul W.S. Anderson.

Dredd - 21 sept

Nya filmatiseringen av den klassiska seriekaraktären "Judge Dredd" rattas av Peter Travis och i rollen som Dredd ser vi Karl Urban. Judge Dredd är en Street Judge som har makten att genomdriva lagar, döma andra och skjuta ihjäl dem om de tycker det är nödvändigt.

Timothy Greens märkliga liv - 28 sept

Ett barnlöst par gräver ner en låda på bakgården och väntar på att deras önskan om ett barn ska uppfyllas. Kort därefter kommer Timothy Green till världen, men något mystiskt är det med denna pojke. Peter Hedges regisserar denna fantasy-inspirerade historia.

Cloud Atlas - 19 okt

Andy och Lana Wachowski är tillbaka där de hör hemma, i sci-fi-världen. Tillsammans med Tom Tykwer filmatiserar de David Mitchells roman. I sex historier tas vi med från 1800-talets Söderhav till en avlägsen framtid.


Looper
- 19 okt

På tal om Joseph Gordon-Levitt axlar han huvudrollen även i denna action-sci-fi som utspelar sig i en framtid där tidsresor blivit vardagsmat. Gordon-Levitt spelar en yrkesmördare som får i uppdrag att mörda sig själv i framtiden. Rian Johnson sitter i registolen.

Breaking Dawn Part 2 - 23 nov

Avslutningen av Twilight-sagan är här. För många ett sorgligt avsked och för andra en befrielse. I sista delen får vi reda på om kärlekshistorien mellan Bella och Edward får ett lyckligt slut eller om Volturis sätter käppar i hjulet som de sent glömmer. Bill Condon regisserar även denna avslutande del.

The Hobbit: En oväntad resa - 12 dec

Alla "Sagan om Ringen"-fans håller andan och hoppas att Peter Jackson ger oss ett fantasy-äventyr vi sent glömmer. Även här är Bilbo Baggins i fokus, men i något yngre version än i "Sagan Om Ringen".

Gravity - 2012

Alfonso Cuarón har inte gjort spelfilm sedan "Children of Men", men nu gör han en comeback som heter duga. Filmen beskrivs som "Cast Away" i rymden där vi får följa en ensam astronaut. I huvudrollerna ser vi Sandra Bullock och George Clooney.

Universal Soldier: A New Dimension - 2012

För 20 år sedan gjorde Jean-Claude Van Damme och Dolph Lundgren actionklassikern "Universal Soldier" och nu är det dags för dem igen att återigen att axla deras paradroller. Kan det bli ett nytt actionfyllt inferno vi får se?

Upside Down - 2012

En science fiction som är producerad utanför Hollywood är alltid välkommet. Filmen beskrivs som en blandning av "Inception" och "Romeo och Julia" med vibbar av "The Fountain". I registolen sitter Juan Diego Solanas och är ett franskt/kanadensiskt projekt.

Versus - 2012

Ack dessa superhjältar. Är man superhjälte kan man definitivt räkna med att problemen står runt hörnet och denna historia är inget undantag. Filmen handlar om fyra unga superhjältar som tvingas delta i sin ärkefiendes sjuka lekar. I regi av Jason Trost.

| 5 januari 2012 19:01 |