Film

Skribent

Jonatan Blomberg

27 augusti 2023 | 08:00

"Lejonkungen" och 4 andra Disneyklassiker visas på bio under hösten

För att fira sitt 100-årsjubileum så kommer Disney att släppa fem gamla Disneyklassiker på bio under september och oktober hos Filmstaden.
Disneyklassikerna är synonyma med mångas barndom, särskilt för oss som är uppväxta på tiden före internet och streaming när Disneyfilmerna spolades tillbaka så många gånger att VHS-filmerna till slut gick sönder. Och vi är nog många som har en Disneyfilm som vår allra första bioupplevelse, för min egen del så var det exempelvis "Lejonkungen" som blev den första.
 
Under hösten kommer Filmstaden att återuppliva fem Disneyklassiker som släpptes mellan 1942 och 2013 första gången på bio. Jag hade ju personligen gärna sett om "Aladdin", "Hercules", "Atlantis - En försvunnen värld" och "Ringaren i Notre Dame" också, men de kvalade visst inte in i den femma som Disney och Filmstaden har beslutat sig för.
 
För den som undrar så verkar det vara svenskt tal på filmen här i Sverige som gäller. Och vad jag kan se så visas filmen både lördagen och söndagen under den helg som det vankas premiär. Det hade ju inte varit helt fel om man hade kunnat få en dag med svenskt tal och den andra med filmens originalspråk. 
 
 
Här är alla fem Disneyklassiker samt datumen som filmerna börjar visas på nytt:
 
"Bambi" (1942) - 2 september
"Askungen" (1952) - 16 september
"Lejonkungen" (1994) - 30 september
"Frost" (2013) - 7 oktober
"Törnrosa" (1959) - 14 oktober
 
Om du känner dig lite nostalgisk eller kanske bara vill ta chansen att uppleva några av de äldre titlarna på bio för första gången, går det nu att köpa biljetter till de olika nypremiärerna. Själv ska jag nog försöka övertala mina egna pojkar att följa med mig och se om "Lejonkungen" i alla fall. 
 

Läs också: Fake news! Disney har faktiskt inte skrotat den nya versionen av “Snövit”

 
Vilka Disneyklassiker hade du velat ge en chans på nytt på vita duken? Kommentera gärna nedan!
| 27 augusti 2023 08:00 |