Film

Skribent

Katarina Emgård

25 juni 2017 | 12:00

11 fantasyfilmer som satte glitter på 80-talet

Som barn av 80-talet är jag hårt präglad av Carola, jordgubbssaft med Mariekex, våfflat hår och videobandspelaren, som alltid rengjordes med tops inför den stora filmkvällen. I min familj bestämde länge min storebror utbudet, och då var det action, science-fiction och fantasyrullar som gällde.
Att jag i vuxen ålder önskar plantera en labyrint i trädgården, syr mina egna maskeradkreationer, försöker lära mig slåss och när en hemlig dröm om att bli bortrövad av en drake till ett land i fjärran, skyller jag helt på min uppväxt. Jag hade en alltför vild fantasi redan innan fantasyfilmerna gjorde entré i mitt liv, så deras trollbindande världsbygge blev som ett slags bevis för det jag redan trodde på. De omgav sig med ett skimmer som glittrade av både älvstoft och 80-tal.
 
Begreppet fantasy är väldigt brett, med upp mot trettio subgenres, så för att begränsa den här listan något har jag räknat bort alla filmer som går under science-fantasy genren (t. ex. ”Star Wars”) samt de med vampyr/zombie-element (såsom ”Lost Boys”). Eftersom 80-talet bjöd på fantastiskt många fantasyfilmer är detta en högst personlig lista över mina favoriter. (Och med säkerhet för mitt liv tänker jag inte heller ge mig in i en diskussion om kategorisering av genres.)
 

Labyrint (1986)

 
Glitter, glamour, musikalinslag, ruggiga dockor och ett vidunder så fluffigt och gulligt att du genast googlar närmaste uppfödare. ”Labyrint” är en Jim Henson-klassiker om tonårstjejen Sarah, vars lillebror blir kidnappad av Trollkungen, David Bowie. Enligt konspirationsteoretiker sägs dessutom denna film innehålla allt du behöver för lite uppfriskande hjärntvättning.
Glitter: David Bowies tights
Bästa: Låten ”Magic Dance”
 
 

Willow (1988)

 
En av mina absoluta favoritfantasyfilmer genom tiderna. Willow Ufgood får i uppgift att föra ett övergivet spädbarn i säkerhet. En flicka som enligt sägnerna ska störta den regerande, ondskefulla drottningen Bavmorda. Full av intressanta kvinnliga karaktärer och med en varmhjärtad charm som hör 80-talet till.
 
Glitter: Romansen mellan Madmartigan och Sorsha
Bästa: ”Out of the way, peck!”
 
 

Legend - Mörkrets härskare (1986)

 
Jag har alltid varit svag för det surrealistiska och det är främst en scen som gjorde att jag föll för ”Legend” och det är när prinsessan Lily omfamnar sitt mörka jag i en romantisk dans. Av alla filmer på listan innehåller denna definitivt mest glitter. Tom Cruise, i rollen som skogspojken Jack, är så marinerad i skimrande stoft att han nästan är självlysande. En passande kontrast till den enhörningsmördande demonkungen Darkness, spelad av en alltid lika sammetslen Tim Curry.
 
Glitter: Tom Cruises pingvintröja
Bästa: Tim Currys skratt
 
 

Den oändliga historien (1984)

 
Detta är inte bara den legendariska historien om barnkejsarinnor, stenjättar, lyckodrakar, hjälten Atreyu och den sluga, vargliknande varelsen G'mork utan också en berättelse om drömmar, önskningar och vad som händer när fantasin dör. Både tänkvärd och förtrollande.
 
Glitter: Sphinx-statyernas laserögon
Bästa: Falkor
 
 

Den siste enhörningen (1982)

 
En amerikansk-japansk tecknad film som bygger på fantasyförfattaren Peter S. Beagles bok med samma namn. Väldigt fin berättelse om en enhörning som får veta att hon är den sista i världen och bestämmer sig för att ta reda på vad som hänt med hennes släkte. En bitterljuvt vemodig sorg genomsyrar hela filmen.
 
Glitter: Trädet med jätteboobs
Bästa: Christopher Lee som enhörningsslukaren King Haggard
 
 

Conan Barbaren (1982)

 
Det räcker egentligen med att se introt för att bli förälskad. Filmen handlar om barbarkrigaren Conan som ger sig ut för att hämnas sin familj. Utan denna testosteronstinna pärla hade vi dessutom aldrig fått filmer som ”Barbarian Queen” och ”The Barbarians”.
 
Glitter: Arnolds muskler
Bästa: När Arnold nitar kamelen.
 
 

OZ - en fantastisk värld (1985)

 
Ännu en personlig favorit som innehåller en hel del märkligheter. Dorothy får hjälp att rymma från mentalsjukhuset där hon befinner sig till landet OZ. Snart inser hon dock att nästan hela befolkningen utplånats och landet styrs av en ond gnomkung. Mycket mörkare än klassikern från -39.
 
Glitter: Prinsessan Mombis kollektion av utbytbara huvuden.
Bästa: Ondingarna med hjulfötter - "The Wheelers"
 
 

Min granne Totoro (1988)

 
Det är 50-tal på den japanska landsbygden och familjen Kusakabe flyttar in i ett hus vid skogen. Dottern Mei hittar snart en hemlig gång in bland träden som leder henne till skogsanden Totoro. ”Min granne Totoro” är snuttefilten som troligtvis har den inneboende kraften att bota all världens depressioner. Vi måste bara vinna hans förtroende först.
 
Glitter: De magiska dammtussarna.
Bästa: Kattbussen!
 
 

Bleka dödens minut (1987)

 
Kanske en av de mest kultförklarade fantasyrullarna från 80-talet. Mycket av dess storhet, och det som troligtvis gjort den så populär, är hur den driver med ”Sword and Sorcery”-konceptet. Ungmön Smörblomma blir förälskad i drängen Westley. Snart blir dock Smörblomma kidnappad av tre män och Westley måste övervinna dem för att få henne tillbaka.
 
Glitter: Översättningen från originaltiteln ”The Princess Bride”
Bästa: "Hello, my name is Inigo Montoya. You killed my father. Prepare to die."
 
 

Baron Munchausens äventyr (1989)

 
Ett spektakulärt Terry Gilliam-äventyr som både förtrollar och gör en kräkfärdig på samma gång. Inte helt oväntat starkt präglad av Monty Pyton-känslan med sin satir och vimsighet. För den som gillar peruker, kanoner och lite lätt underhållning i form av ”The Torturer's Apprentice”.
 
Glitter: Uma Thurman som Venus
Bästa: Baronens mustasch
 
 

Big Trouble in Little China (1986)

 
Med denna kampsports-fantasyrulle skapade John Carpenter nästan en helt egen genre som jag kallar neonaction. Kurt Russel briljerar som lastbilschaffisen Jack vars liv snart tar en oväntad vändning när han tvingas strida mot den odödlige magikern Lo Pan. Om ”Die Hard” vore en Lena Philipsson musikvideo.
 
Glitter: Buddhastatyernas dominoeffekt.
Bästa: ”I'm not scared at all. I feel kind of invincible.”
 
 
Fler sköna 80-tals fantasyrullar: He-Man Universums härskare, Highlander, Krull, Excalibur, Time Bandits, Big, Mio min Mio, Ladyhawke, Drakdödaren, Den mörka kristallen
 
Vilka var era barndomsfavoriter? 
| 25 juni 2017 12:00 |