Film

Skribent

Alexander Dunerfors

25 juli 2014 | 23:59

"Expendables 3" läckt på nätet - flera veckor innan biopremiären

Över 200.000 har laddat ner filmen efter den värsta läckan Hollywood upplevt på fem år.
Det är glada miner på filmaffischen, men i verkligheten är nog filmvärldens hårdaste actionhjältar rätt förbannade idag. Variety skriver att "The Expendables 3" redan finns tillgänglig i DVD-kvalitet på nätet, detta alltså runt tre veckor innan filmens planerade världspremiär.
 
Att färska filmer sprids online är visserligen ingen nyhet, men att de läcker ut i toppkvalitet innan de ens gått upp på bio är definitivt ovanligt. Över 200.000 spås ha tankat ner actionfilmen sedan i torsdags. Det kan bli ett hårt slag mot filmbolaget och dess distributörer runt om i världen som gör sig redo för biolanseringen av den stjärnspäckade filmen.
 
Det är omöjligt att säga hur en sådan läcka påverkar en films biointäkter men vi på MovieZine hoppas naturligtvis att alla fans väljer att vänta till biopremiären den 13 augusti. Filmbolaget har ännu inte gett en kommentar på det inträffade.
 
Senast något liknande inträffade var 2009, då var det "X-Men Origins: Wolverine" som spreds för vinden. Enligt 20th Century Fox laddades filmen ned 4,5 miljoner gånger innan den gick upp på bio, trots att det var en arbetskopia utan alla specialeffekter på plats.
 
Frågan är, vem vågar jävlas på detta sätt med tuffingar som Stallone, Schwarzenegger och Statham?
 

Andra kända läckor: 

 
American Pie
 
Första gången som Hollywood fick känna på nätets baksidor var 1999, när "American Pie" fanns ute för nedladdning innan den ens haft biopremiär.
 
American Gangster
 
År 2007 kunde man tanka ner "American Gangster" i tvivelaktig DVD-kvalitet en vecka innan biopremiären. Det som spreds var en av kopiorna som brukar skickas ut till röstande inför Oscarsgalan och liknande filmgalor.
 
X-Men Origins: Wolverine
 
En 49-årig man från New York åkte på 1 års fängelsestraff efter att ha laddat upp en ofärdig arbetskopia av Marvelfilmen, över en månad innan dess biopremiär. Läckan från 2009 är förmodligen Hollywoods mest omtalade.
 
Johan Falk-filmerna
 
Filmer i Johan Falk-serien har konstant läckt ut på nätet innan sin svenska release, på grund av att de släpps i Tyskland först. Efter läckan av den senaste biofilmen valde man därför att klippa om den och visa en längre version.
 
The Secret Life of Walter Mitty
 
I vintras blev det lite jobbigt för Ellen DeGeneres när det visade sig att en av hennes anställda spridit hennes kopia av "The Secret Life of Walter Mitty" på nätet.
| 25 juli 2014 23:59 |