SPONSRAT

Skribent

Andreas Ziegler

22 augusti 2016 | 13:00

Eftersnack: Finns det ett hopp för Naz i "The Night Of"?

I det nästsista avsnittet av HBO:s thrillersatsning väcks rimligt tvivel i rätten. Frågan är om det är tillräckligt för att Naz ska frias.
I det amerikanska rättssystemet är det försvarets ansvar att lägga fram rimligt tvivel. Det är allt som behövs för att en person ska kunna frias (jag vet inte hur det funkar i Sverige). Samtidigt består en jury av helt vanliga människor, som kan välja att inte se den fakta som lagts fram som grund för rimligt tvivel.

Det börjar inte bra för Naz när åklagaren kallar sina sista vittnen. Det visar sig att Naz inte bara var inblandad i en, utan två, olika våldsamma konfrontationer med andra elever på sin gamla skola. Det visar sig också att han inte bara brukat amfetamin, utan även langat den till andra elever. Och det ser ju sannerligen inte bra ut.

Men sedan är det försvarets tur att kalla vittnen. Den något konstiga lilla mannen som följde med Chandra och Stone till brottsplatsen i ett tidigare avsnitt kallas som vittne. Det visar sig att han är en doktor vid namn Katz, som varit expertvittne i många rättegångar. Han ger rimliga alternativa förklaringar till de svar som rättsläkaren gett, bland annat gällande kniven och ett sår i offrets hand. Han visar även att det fanns ett antal vägar in i huset, som gjorde att en eventuell förövare inte skulle ha sett den medvetslösa Naz, som befann sig i köket. Åklagaren ställer vassa frågor och får för det mesta lika vassa svar. Inte ens när hon försöker invända mot Katz kommentar om att rättsläkaren är inkompetent genom att läsa upp ett tal Katz hållit i rättsläkarens ära, får hon Katz att vika sig. Resultatet av Katz vittnesmål är att juryn nu har en alternativ förklaring till bevisen. Nu är det upp till dem att bestämma vilken version de ska tro på. 

Första gången försvaret kallar kommissarie Box gör det mer skada än nytta, känns det som. Chandra försöker väcka frågor kring hur Box pressade Naz på ett erkännande. Box försvarar sig med att det finns ett berg av bevis mot Naz. Det enda som fungerar till försvarets fördel är att Naz aldrig faktiskt erkände till brottet. Andra gången Box kallas slutar det dock bättre för försvaret. Det diskuteras nu att Box tog Naz inhalator från bevismaterialet och gav den till honom. Detta är, så klart, ett ganska allvarligt regelbrott. Chandra lägger även fram det faktum att Box inte intervjuat andra misstänkta. Han förhörde inte Trevor Williams som misstänkt, utan bara som vittne. Han har inte ens pratat med Dwayne Reed, som har flera domar för inbrott och överfall, och inte heller föraren till likbilen, som ju alltså är en kvinnohatare i världsklass. Hon avslutar med att fråga Box om det kanske var som så att han tog inhalatorn från bevismaterialet för att den inte passade in på hans bild av en vildsint mördare. Box försvarar sig, men Chandra har, med detta, sått frön av tvivel.

Naz eller Sinbad?


Naz blir alltmer acklimatiserad till fängelselivet och därmed kyligare. När han ska smuggla heroin från besöksrummet, möter han själv den yngre fången Peteys mor, som smugglar in drogerna. När hon ger uttryck för oro för sin son, som Naz vet utnyttjas sexuellt av en av Freddys män, svarar han kallt att hennes son mår bra.

När Petey sedan tar livet av sig uttrycker Freddy uppgivenhet; hur ska han nu få in sina droger i fängelset? Och varför tog Petey, som var under Freddys beskydd, livet av sig? Naz säger först inget. Men det visar sig att det inte krävs mycket för att han ska tala om för Freddy vad han vet; det enda Freddy behöver fråga är om Naz har något att säga honom. I en av de snyggaste sekvenserna i serien sedan första avsnittet får vi följa Freddy och Naz från ovanvåningen ner till allutrymmet. Naz distraherar vakterna genom att be om en ny inhalator medan Freddy går fram till den man som orsakade Peteys självmord. Med en snabb rörelse skär han av halspulsådern.

Den fråga man måste ställa sig nu är om Naz ens finns längre, eller är det bara Sinbad, hans alter ego, kvar? Han röker heroin, är känslokall och tvekar inte ens att hjälpa en man begå mord. Är han ens värdig att rädda längre?

Förväntningar inför sista avsnittet


Det nästsista avsnittet av en säsong eller, som i det här fallet, en miniserie, ska ladda lite inför sista avsnittet. Det är svårt att säga om detta avsnitt verkligen gör det. Något av det bästa med ”The Night Of” är att den är oförutsägbar. Jag tycker den har saktat ner alldeles för mycket sedan första avsnittet, som var intensivt trots det låga tempot. Men den har behållit sin oförutsägbarhet. Så även om detta, det nästsista avsnittet, kanske inte verkar som att det laddar inför sista avsnittet, kanske det egentligen har gjort det.

Det enda Chandra egentligen gjort för försvaret är att lägga fram rimligt tvivel. De tekniska bevisen är inte längre lika enkla att knyta till åklagarens scenario. Box’ undersökning kan också ifrågasättas, dels på grund av hur han bröt mot reglerna med inhalatorn; om han gjorde så med inhalatorn, kan han mycket väl ha behandlat andra bevis likadant. Den största frågan är, så klart, varför inga andra personer förhördes angående brottet, som Dwayne Reed eller likbilsföraren.

Det mest intressanta med de frågor som Chandra ställde till Box är inte vad hon frågade, utan vad hon INTE frågade. Hon ställde inga frågor om styvfadern, som vi nu vet är en ganska så skum figur, som beskrivs som någon som ”swings from one old bag to another” och dessutom har våldsamma tendenser. Åklagarsidan har uppgett att de är färdiga med att kalla vittnen. Men det har inte försvaret gjort. Jag tror att det är mycket möjligt att Chandra sparar styvfadern till sist, så hon kan rikta misstankar mot honom när han väl kallas.

Se alla tidigare avsnitt av "The Night Of" på HBO Nordic.


Vad tycker ni? Finns det tillräckligt med rimligt tvivel för att fria NazKan Chandra rikta tillräckligt med misstankar mot styvfadern för att Naz ska frias? Borde Naz/Sinbad ens frias vid det här laget?
| 22 augusti 2016 13:00 |