Spel

Skribent

MovieZine

31 december 2020 | 12:00

MovieZine listar de 10 bästa spelen från 2020

År 2020 börjar lida mot sitt slut. Det har blivit dags att lista de spel som vi har tyckt varit bäst i år.
Under det så annorlunda år som 2020 ändå har varit med mer hemmasittande än vanligt och färre chanser för sociala sammanhang har spelen och den verklighetsflykt de utlovar kanske betytt mer än någonsin tidigare.
 
Vilken tur då att mängder av underhållande, snygga och gripande spel har hunnit släppas under året. Därför vill vi på MovieZine lyfta fram de tio bästa spelen som släppts under 2020, som vi tycker är värda att spela. 
 
 

10. "Marvel's Spider-Man: Miles Morales"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Efter framgångarna med det första "Marvel's Spider-Man" var det bara en tidsfråga innan vi skulle få en uppföljare, men de flesta förväntade sig nog att det skulle bli en fortsättning på Peter Parkers resa. Det vi fick i  är istället en kortare, men mer fokuserad och minst lika gripande berättelse om den unge Miles Morales, som får ta över rollen som New Yorks beskyddare i några veckor när den "riktiga" Spider-Man tar en välförtjänt semester. 
 
Även om "Marvel's Spider-Man: Miles Morales" ibland känns som en expansion till originalet levererar det en nervkittlande spelupplevelse där svingandet mellan hustaken och striderna känns bättre än någonsin, samtidigt som berättelsen om den yngre Spindelmannen berör på djupet. 
 

9. "Resident Evil 3" 

 
Large aef611ebc91563040b5768fd261bc839 how to beat second form nemesis boss fight at the clock tower in 1536963 1024x576
 
Förra året kammade nyversionen av "Resident Evil 2" hem guldmedaljen då det bästa spelet från 2019 skulle utses, och remaken av det tredje spelet i serien går inte av för hackor det heller. "Resident Evil 3" bjuder på en ruggigt bra spelupplevelse, proppad med skräckfylld action.
 
I “Resident Evil 3” spelar man som agent Jill Valentines. Då Raccon City börjar översvämmas av zombies inser Jill att hon måste försöka ta sig bort från staden så fort som möjligt. Tyvärr finns det andra varelser (som är betydligt mer skräckinjagande än zombies) i Raccon City som inte kommer låta henne slippa undan så enkelt.
 

8. "Demon's Souls"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
När "Demon's Souls" först släpptes till Playstation 3 för över tio år sedan blev det mest en kultklassiker för de som vågade sig på den höga svårighetsgraden. Sedan dess har From Software's tagit spelvärlden med storm med titlar som "Dark Souls", "Bloodborne" och "Sekiro: Shadows Die Twice", som blandar suggestivt berättande och episka strider med oerhört dödliga och mardrömslika varelser. 
 
Nu när världen är mer redo för spelet där allt började, levererar remaken av "Demon's Souls" både en trogen tolkning av originalet och något av det snyggaste och bästa du kan spela på Playstation 5 just nu. Den mörka resan genom landet Boletaria är lika vacker som skrämmande och inte minst utmanande på ett så där härligt tillfredställande vis. 
 

7. "Ori and The Will Of The Wisps"

 
Large 3d7ddc5e00bce816a8ff1af60aecd656 ori and the will of the wisps review
 
För fem år sedan släpptes "Ori and the Blind Forest" ett spel som genast blev en favorit för många. I år kom äntligen en fortsättning på sagan i form av "Ori and the Will of The Wisps". Och detta blev helt klart en värdig uppföljare. Precis som dess föregångare bjuder "Ori and the Will of The Wisps" på fantastisk design och ljuvlig musik. Lagom klurigt, och väldigt beroendeframkallande.
 
"Ori and the Will of The Wisps" tar sin början då Ori och ugglan Ku är ute och flyger tillsammans, när det plötsligt blåser upp till storm. De båda vännerna skiljs åt då de kraschar på okänd mark. I sina försök att återfinna sin vän ställs Ori inför flera tuffa utmaningar.
 

6. "Assassin's Creed Valhalla"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Det är alltid efterlängtat att få återvända till Ubisofts lönnmördaruppdrag i "Assassin's Creed". En alldeles perfekt balans mellan välbekant spelmekanik, fängslande nya miljöer och karaktärer gör att varje spel känns lätta att komma in i, samtidigt som de är unika.
 
"Assassin's Creed Valhalla" är inget undantag. Om jag ska hitta något att klaga på - varför dröjde det så länge? Vikingatiden är ju alldeles klockrent för ett storslaget och brutalt actionäventyr med smutsiga maktkamper och blodiga slag. Element från fornnordisk mytologi sätter en extra krydda, för vem har inte velat slåss sida vid sida med Thor från Asgård?
 

5. "Astro's Playroom"

 
Large 2251fdd7a1923fd13a4a396361b02b4b astrosplayroomcooling 3294733b
 
"Astro's Playroom" må vara ett gratisspel som främst har tagits fram för att introducera spelare till deras nya Playstation 5-konsol, men det är ändå ett av de charmigaste och roligaste spel som vi har haft nöjet att testa i år. Den nya handkontrollens många funktioner presenteras på ett oerhört kreativt och lekfullt sätt i takt med att den lilla roboten tar sig igenom ett flertal banor med olika teman.
 
Spelet går ut på att samla in tidigare modeller av Playstation-konsoler + diverse tillbehör som finns till dem. Vissa går att finna relativt enkelt, medan andra är ganska väl undangömda. För att kunna finna alla delar behöver din lilla robot ta sig igenom flera roliga utmaningar, som till exempel klättring (iförd apdräkt), flyga raket och beskjuta sura bombgubbar med pilbåge. 
 

4. "Cyberpunk 2077"

 
Large aef611ebc91563040b5768fd261bc839 rlh7dh7eko8f6zmdtxyp8w
 
"Cyberpunk 2077" må ha sina brister. Inget snack om den saken. Trots sina buggbekymmer förtjänar ändå detta spel en plats på topplistan. För "Cyberpunk 2077" är någonting utöver det vanliga. Detta spel bjuder på fantastiska miljöer, minnesvärda karaktärer och en välskriven berättelse. När man väl har introducerats för staden Night City och dess invånare, är det sannerligen svårt att slita sig från spelet.
 
I "Cyberpunk 2077" spelar man som karaktären V. En person som för tillfället är osynlig i Night City, men som strävar efter att bli någonting stort. En dag får V och vännen Jackie en förfrågan som de bara inte kan tacka nej till. Detta kan vara just den chans som de båda har väntat på. Dessvärre går saker och ting inte riktigt som planerat och plötsligt har en känd terrorist "flyttat in" i V:s huvud. 
 

3. "Ghost of Tsushima"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Att "Ghost of Tsushima" ens fungerar på den hos många pensionerade Playstation 4 är många gånger häpnadsväckande, då dess öppna värld är en av de vackraste digitala platserna du kan besöka.
 
Att få rida över den stormdrabbade japanska ön Tsushima och slåss mot de invaderande mongolerna med katana för tankarna till valfri samurajfilm av Akira Kurosawa. Berättelsen om samurajen Jin som i spillrorna av sitt folks nederlag måste samla ihop gamla bundsförvanter och ta till metoder som bryter mot hans heder, är även den stark. Även om mycket blir repetetivt i längden är det svårt att inte bli hänförd av de vackra miljöerna, det träffsäkert skildrade Japan och den coola premissen.
 

2. "Final Fantasy VII Remake"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
För många var originalet från slutet av 90-talet ett första möte med de japanska rollspelen och en ögonöppnare att spelmediet faktiskt kan skildra minst lika gripande berättelser som film och böcker. Nu tjugo år senare bevisar "Final Fantasy VII Remake" att historien om Cloud, Barret, Tifa och Aerith i den dystra industristaden Midgar fortfarande håller och att den fungerar för både oinvigda spelare och redan frälsta fans.  
 
Som ett gammalt fan av originalet fullkomligt golvade nytolkningen mig med sina fördjupade karaktärsporträtt, vackra grafik och blandning av nostalgi och nya intryck. Nästa del får gärna släppas snart, då det här första spelet bara skildrar en bråkdel berättelsen i originalet. 
 

1. "The Last of Us Part II"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
För många är föregångaren "The Last of Us" ett av de bästa spelen de upplevt, så uppföljaren hade helt klart mycket att leva upp till. Det vi fick i "The Last of Us Part II" förtäljer kanske inte den fortsättningen som många hade önskat, utan vänder istället upp och ned på förväntningarna och levererar en lika drabbande som kontroversiell berättelse. 
 
Ellies hämnddrivna resa genom den postapokalyptiska amerikanska staden Seattle är en känslomässigt utmanande spelupplevelse som inte tvekar att visa mänsklighetens mörkaste sidor, dock inte utan några riktigt fina stunder. Att spela "The Last of Us Part II" gör många gånger ont, fast på ett behagligt vis. 
 
 
Vilket är det bästa spelet du har spelat från i år? Vilka spel ser du fram emot under 2021? 
| 31 december 2020 12:00 |