Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

13 oktober 2017 | 23:30

Den absurda lösningen ska hindra läckor av "Game of Thrones"-manusen

Nikolaj Coster-Waldau avslöjade, under en intervju hos Skavlan, hur långt HBO är villiga att gå för att förhindra ytterligare manusläckor av "Game of Thrones".
Under fredagskvällen sändes en Skavlan-intervju med Nikolaj Coster-Waldau, där de bland annat diskuterade den kommande säsongen av "Game of Thrones" - vars inspelningar precis ska dra igång.
 
Det var efter en annan Nikolaj-intervju under sommaren som han bekräftade att den nya säsongen skulle börja spelas in nu i oktober. I den intervjun nämnde han att de i vanliga fall brukar få sina manus en dryg månad i förväg, och att han därför inte hade fått se manuset än - men hoppades få det snart. Under sin intervju i Skavlan får han frågan igen - bara dagar innan det är dags att börja spela in: Har du fått manuset till den åttonde säsongen?
 
"Nej. Allt är mycket hemligt nu. Ni hörde kanske att HBO blev hackade? Till den första säsongen fick vi manus som vanligt och kunde göra anteckningar. Efter några år blev de paranoida på grund av läckor, så vi fick manus digitalt på pdf. Sen krävdes verifierad åtkomst och en krånglig process för att få manus. Det var vattenstämplar överallt. Efter hackningen får vi inget manus alls. När vi nu ska spela in en scen får vi veta vad som ska hända, och sen ska vi ha öronsnäckor under inspelningen och säga de repliker vi blir givna," avslöjar Nikolaj som svar på Skavlans fråga. "Det är helt galet... men det är så vi får göra för att de är så rädda för läckor," fortsätter han sedan.
 
 
Det råder med andra ord ingen tvekan om att alla tekniska problem HBO hade under sommaren, med hackningen och de läckta avsnitten och manusbeskrivningarna, har satt djupa spår. Redan för en månad sedan berättade HBO:s programchef, Casey Bloys, att de planerar att spela in flera olika slut av det sista avsnittet. I hopp om att även göra seriens skådespelare och medarbetare osäkra på vilket slut som faktiskt är det riktiga (vilket låter som en väldigt kostsam lösning) för att förhindra att någon av dem råkar försäga sig.
 
Frågan är nu om HBO:s paranoida inställning (som de visserligen har belägg för) kan komma att påverka kvaliteten av den sista säsongen av "Game of Thrones"? Skådespelarna går nu alltså in blanka inför inspelningarna och ska matas med sina repliker via öronsnäckor - kommer det att påverka deras förmågor att förbereda sig mentalt inför särskilt tuffa scener? Och hade de miljontals kronor som det lär kosta att spela in flera olika slut, kanske kunnat spenderas på något viktigare istället?
 

Läs också: Sista säsongen av "Game of Thrones" kommer att försenas ytterligare

 
Men det kan också finnas en annan förklaring. Kanske kommer de varken spela in flera slut eller använda sig av öronsnäckor alls - utan försöker bara skrämma bort eventuella hackare genom att verka ohackbara? Watchers On the Wall har nämligen tidigare rapporterat om att Liam Cunningham (Davos) ska ha fått se sina manus digitalt, men att han inte kan öppna dem själv och inte fick ta dem med sig utanför det specifika rummet han fick se dem i.
 
Det återstår att se hur det blir, förhoppningsvis är förändringarna bakom kulisserna inget vi kommer att märka av när det väl är dags. HBO vill såklart att säsongen ska bli så bra som möjligt, hoppas bara inte de stirrar sig blinda på hotet hackarna utgör. Jag ser hellre att de lägger extra krut på (det hemliga) manuset, som under vissa avsnitt av den sjunde säsongen haltade till förmån för snygga specialeffekter. 
 
Vad tycker du om HBO:s nya anti-hackningslösning? Tror du att kvaliteten kan bli lidande som följd? Kommentera gärna nedan!
| 13 oktober 2017 23:30 |