LISTA

Skribent

Anders Eklöf

2 januari 2022 | 12:00

De 15 hetaste spelen som släpps under 2022

Efter ett riktigt härligt spelår väntar ett minst lika spännande 2022. Här är 15 spel som MovieZine ser fram emot.
Efter ett riktigt fullspäckat spelår med riktigt bra titlar som "Deathloop", "It Takes Two" och "Ratchet & Clank: Rift Apart" är det dags att blicka framåt - till vad som väntar 2022. 
 
Här är spelen som vi på MovieZine ser allra mest fram emot att få njuta av under året. Listan kan komma att redigeras med ändrade datum och fler spel.
 
 

"Pokémon Legends: Arceus"

 
 
Spelstudion Game Freak är skapligt ökända för att låta den framgångsrika "Pokémon"-serien stå och stampa på samma ställe år ut och år in, med det senaste "Pokémon Brilliant Diamond" och "Shining Pearl" som ett tydligt exempel på detta. 
 
"Pokémon Legends: Arceus" känns därmed uppfriskande och spännande, då det verkar bryta av från den vältrampade och uttjatade stigen. Med en öppnare värld än tidigare, annorlunda strider och fångande samt en berättelse som utspelar sig flera hundra år innan tidigare spel lovar Game Freak mycket - som de förhoppningsvis kan leverera. 
 
Det verkar kanske inte vara det mest imponerande spelet rent grafiskt, men "Pokémon" är sällan tråkigt och hoppet om ett större kliv framåt än någonsin tidigare gör mig hoppfull. 
 
Släpps: 28 januari
Konsol: Nintendo Switch
 

"Horizon Forbidden West"

 
 
Med "Horizon Zero Dawn" från 2017 presenterade Guerrilla Games en annorlunda postapokalyptisk värld där naturen återtagit städerna och monstruösa maskiner strövar fritt - och inte minst den starka kvinnliga huvudrollsinnehavaren Aloy. 
 
Med uppföljaren "Horizon Forbidden West" utlovas en utveckling av konceptet där Aloy kan simma under vattenytan, klättra nästan överallt och kämpa mot maskinerna på nya och rafflande sätt. Den här gången utspelar sig äventyret i den amerikanska västkusten kring San Francisco, där en mystisk farsot plågar både människa och maskin.
 
Med snyggare grafik som delvis utnyttjar kraften i Playstation 5 och förbättringar från en redan fantastisk föregångare är det här helt klart ett av årets största släpp. 
 
Släpps: 18 februari
Konsol: Playstation 4 och Playstation 5
 
 

"Elden Ring"

 
 
Efter utmaningar i "Dark Souls", Bloodborne" och "Sekiro: Shadows Die Twice" leder From Software oss ut i en öppnare värld i det kommande "Elden Ring", som ingen mindre än "Game of Thrones"-författaren George R.R. Martin har varit med och skrivit. 
 
I jakt på den förstörda Elden Ring som lagt landet i ruiner ger sig en namnlös hjälte ut på en resa i The Lands Between, där mängder av faror lurar. Gigantiska träsklevande drakar som känns omöjliga att besegra, aggresiva troll med svärd och en och annan odöd soldat väntar under äventyret på en karta som är mer öppen än tidigare. 
 
Med frihet likt "The Legend of Zelda: Breath of the Wild" i kombination med "Dark Souls"-seriens utmanande strider och suggestiva berättelser kan det här bli ett makalöst äventyr, som troligtvis kommer sluka många timmar under 2022. 
 
Släpps: 25 februari
Konsol: Playstation 4, Playstation 5,  Xbox One, Xbox Series X/S och PC
 
 

"Gran Turismo 7"

 
 
Även om du inte är intresserad av racingspel eller bilar är det svårt att värja sig mot den oerhört verklighetstrogna grafiken och de glänsande karosserna i "Gran Turismo 7"
 
Med en kampanj för en spelare, anpassningsbara och licensierade bilar, dynamiskt väder samt mängder av spellägen låter det här som den ultimata "Gran Turismo"-upplevelsen. På Playstation 5 väntar dessutom snabbare laddningstider, inlevelsefulla vibrationer i handkontrollen och 4K-upplösning och 60 bilder i sekunden. 
 
- "Gran Turismo 7" kommer att vara en kombination av dåtid, nutid och framtid – en komplett "Gran Turismo"-upplevelse, säger seriens skapare Kazunori Yamauchi.
 
Släpps: 4 mars
Konsol: Playstation 4 och Playstation 5
 

"Strangers of Paradise: Final Fantasy Origins"

 
 
I samband med att den anrika och betydelsefulla "Final Fantasy"-serien firar 35 år under 2022 släpps det udda men tilltalande spelet med den långa titeln "Strangers of Paradise: Final Fantasy Origins"
 
Som Jack Garland, en man som är ämnad att bli den klassiska "Final Fantasy"-skurken med samma namn, dras du och ett gäng andra in i en annan värld för att besegra Chaos. Med blinkningar till seriens historia, överdrivna repliker som "I'm here to kill Chaos" som redan blivit memes på nätet och ett mer actionladdat spelsystem kan det här bli intressant. 
 
I väntan på det efterlängtade men försenade "Final Fantasy XVI" som troligtvis inte hinner släppas under 2022, kan "Strangers of Paradise" bli ett underhållande substitut. 
 
Släpps: 18 mars
Konsol: Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X/S och PC
 

"Forspoken" 

 
 
Av Luminous Productions, bildad av personer som utvecklade "Final Fantasy XV", kommer snart ett lovande och annorlunda japanskt äventyr i form av "Forspoken"
 
Som den unga protagonsiten Frey Holland transporteras du från New York City till sagovärlden Athia, där hon upptäcker att hon har magiska krafter. Innan hon kan ta sig hem måste hon kämpa mot det tyranniska ledarskapet i riket, samt slåss mot en och annan drake. 
 
Med manus av Gary Whitta ("Rogue One"), Amy Hennig ("Uncharted"-serien) och Todd Stashwick ("The Originals") bäddar det för spänning och med den riktigt smidiga hjälten i huvudrollen som nästan kan flyga fram genom världen låter det som ett lovande äventyr. 
 
Släpps: 24 maj (försenat till 24 januari 2023)
Konsol: Playstation 5 och PC
 

"Saints Row"

 
 
Som en reboot av den "Grand Theft Auto"-inspirerade och galna spelserien "Saints Row" lovar det nya spelet ett mer seriöst actionäventyr, där realismen går före överdriven humor och vulgära vapen (det går att slåss med en gigantisk dildo i tidigare spel). 
 
Som en gängledare i den fiktiva staden Santo Ileso gäller det att ta över kontrollen från de tre rivaliserande gängen Los Panteros (fordon- och fitness-fixerade), The idols (anarkister som fokuserar på nattlivet) och Marshal Defense Industries (ett privat miliatärbolag). Med andra spelare kan du hoppa in i deras spel, för att hjälpa dem nå sina mål.
 
Spelstudion Volition har tittat mycket på actionfilmer för inspiration och satsar på att spelaren ska känna samma körglädje som i "Baby Driver", de brutala men snygga striderna i "John Wick" och extravagansen från "Hobbs & Shaw". 
 
Släpps: 23 augusti
Konsol: Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X/S och PC
 

"Starfield"

 
 
Efter att Bethesda Game Studios tvångsmatat oss med återutgivningar av det tio år gamla "The Elder Scrolls V: Skyrim" om och om igen, samt smutsat ner ryktet hos "Fallout"-serien de senaste åren är det äntligen snart dags att utforska en helt ny värld i "Starfield".
 
Den här gången utspelar sig äventyret i rymden, tjugo år efter ett stort krig mellan två rivaliserande fraktioner som lämnade galaxen i spillror. Här tar du dig an rollen som en medlem i organisationen Constellation, vars uppdrag är att utforska stjärnhimlen. 
 
Som ett spel som är utvecklat helt och hållet för de nya konsolerna och PC, den första nya spelserien från Bethesda på 25 år och bredden som deras tidigare spel erbjudit kallar rymden på mig. Trots att spelet har ett lanseringsdatum har dock oroväckande lite visats, vilket de förhoppningsvis gör något åt under året. 
 
Släpps: 11 november
Konsol: Xbox Series X/S och PC
 

"Bayonetta 3"

 
 
När det första "Bayonetta" kom för tolv år sedan fick det många att tappa hakan med sina bombastiska strider mot både änglar och demoner, ackompanjerat av svängig jazzmusik. Efter flera års väntan verkar det som att det tredje spelet äntligen är redo att släppas. 
 
I den första trailern för spelet får vi se hjältinnan Bayonetta kämpa mot en gigantisk demon i den kända korsningen Shibuya Crossing i Tokyo, förvandla sig till en drake och några riktigt fräsiga attacker. "Bayonetta"-spelen har länge varit några av de bästa i hack 'n' slash-genren och "Bayonetta 3" verkar inte vara något undantag. 
 
Då spelet endast kommer till Nintendo Switch levererar det inte den mest imponerande grafiken, men när spelmekaniken är så pass bra som den verkar gör det inte så mycket. 
 
Släpps: 28 oktober
Konsol: Nintendo Switch
 

"Ghostwire Tokyo"

 
 
Även "Ghostwire: Tokyo" av Tango Gameworks ("The Evil Within"-spelen) har varit under utveckling några år och försenats, men förhoppningsvis betyder det att det är udda actionäventyret blir extra bra. 
 
Spelet utspelar sig i ett Tokyo där nästan alla invånare har försvunnit och stadens gator är invaderade av osaliga andar. Här möter vi protagonisten Akito som märker att han har övernaturliga krafter som han kan bekämpa andarna med. Det är dock inte det enda hotet, då en mystisk grupp med masker på ansiktet verkar ligga bakom det hela. 
 
"Ghostwire: Tokyo" verkar vara ett riktigt snabbt förstapersonsspel där du använder dig av olika övernaturliga förmågor snarare än skjutvapen för att besegra de japanska spökena. Shinichiro Hara, som är ansvarig för striderna i spelet, har beskrivit det som att "karate möter magi", vilket onekligen låter spännande. 
 
Släpps: 25 mars
Konsol: Playstation 5 och PC
 

"Hogwarts Legacy"

 
 
Redan förra året såg vi mycket fram emot att få leva livet som trollkarl eller häxa i "Hogwarts Legacy", men spelet försenades till 2022. Nu håller vi tummarna för att det faktiskt släpps den här gången. 
 
Spelet utspelar sig på 1800-talet långt innan böckerna om Harry Potter, där du får skapa en egen karaktär som börjar på trolldomsskolan och får kämpa mot mörka krafter. Här kommer du kunna utforska skolområdet, lära dig trollformler, studera magiska väsen, brygga trolldrycker och ge dig ut på en farlig resa för att avslöja en dold sanning om trollkarlsvärlden. 
 
Har du hängt med i svängarna de senaste åren vet du att författaren J.K Rowling har en del transfobiska åsikter, vilket fått många att bojkotta spelet. Utvecklarna har dock gått ut med att hon inte är delaktig i utvecklingen av spelet.
 
Släpps: December
Konsol: Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X/S och PC
 

"Mario + Rabbids: Sparks of Hope"

 
 
När Nintendo och Ubisoft slog samman sitt älskade svamprike med de populära franska kaninerna var det inte många som förväntade sig framgång, med "Mario + Rabbids: Kingdom Battle" från 2017 är faktiskt riktigt bra. 
 
"Mario + Rabbids: Sparks of Hope" fortsätter det vinnande konceptet från föregångaren där rörmokaren och hans vänner blir indragna i en värld där de galna kaninerna härjar, där de måste kämpa sida vid sida med några av dem i strategiska men relativt lättförståeliga striderna. 
 
Den här gången letar en ondskefull varelse kallad Cursa efter energifrån de så kallade Sparks, en blandning av Lumas från "Super Mario"-serien och Rabbids som fått galaxen att hamna i kaos. Med nya kumpaner, en mindre linjär värld och nya typer av strider är det här bäddat för succé. 
 
Släpps: 20 oktober
Konsol: Nintendo Switch
 
 

"God of War Ragnarok"

 
 
När det föregående spelet släpptes 2018 kallade vi på MovieZine det för "en brutalt efterlängtad käftsmäll" med 5 av 5 i betyg, så förhoppningsvis kan även uppföljaren "God of War Ragnarok" leva upp till de förväntningarna. 
 
Några år verkar ha gått sedan händelserna i "God of War", där den grekiska krigsguden Kratos och hans son Atreus reste genom den nordiska mytologin för att hedra moderns sista önskning. Deras relation är präglad av upptäckten att Atreus troligtvis är förutspådd att bli den mytologiska guden Loki, samtidigt som de ständigt påminns om hotet om Ragnarök.
 
Kratos svingar återigen den magiska yxan under striderna, som Santa Monica Studio satsar på ska vara minnesvärda - från de minsta konfrontationerna till de mäktigaste bossarna. Även förra året såg vi fram emot det här, så vi håller alla tummar och tår för att det faktiskt släpps under 2022. 
 
Släpps: 9 november
Konsol: Playstation 4 och Playstation 5
 

"The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2"

 
 
När "The Legend of Zelda: Breath of the Wild" släpptes i samband med Nintendo Switch för några år sedan hänförde det spelvärlden med en friare värld är någonsin tidigare där varje vänd sten och berg i horisonten var ett potentiellt äventyr. 
 
Många hoppades på att den ännu namnlösa uppföljaren skulle släppas under 2021, då serien firade sitt 25-årsjubileum, men om vi ska tro den senaste trailern så kommer det äntligen under 2022. 
 
Den här gången verkar landet Hyrule täckt av ett mörker samtidigt som Link får möjligheten att utforska himlen ovanför. Då vi fortfarande inte har fått se ansiktet på vår hjälte, är det många som spekulerar kring om vi ens kommer få spela som Link den här gången, eller om det är prinsessan Zelda som tar huvudrollen. 
 
Släpps: 2022
Konsol: Nintendo Switch
 

"Suicide Squad: Kill the Justice League"

 
 
Efter att ha gjort spel om Batman i en herrans massa år är det dags för Rocksteady Studios att ge sig på ett annat DC Comics-gäng, i spelet "Suicide Squad: Kill the Justice League".
 
Spelet utspelar sig i samma universum som "Arkham"-spelen efter "Arkham City", där Harley Quinn, Deadshot, Captain Boomerang och King Shark får ett uppdrag att stoppa skurken Brainiac, men även onda versioner av Superman, The Flash och Wonder Woman.
 
Det går att spela ensam, men spelet är gjort för att du ska teama ihop med tre andra kompisar och banka vettet ur de onda superhjältarna.
 
Släpps: 2022 (försenat till 2023)
Konsol: Playstation 5, Xbox Series X/S och PC
 
Några andra hedersomnämnande är "Dying Light 2: Stay Human" (4 februari), "A Plague Tale: Requiem", "Somerville", "Martha is Dead", "Marvel's Midnight Suns", Kirby and the Forgotten Land", "Avatar: Frontiers of Pandora" och "Hellblade 2: Senua's Saga"
 
Vilka spel ser du fram emot under 2022?
| 2 januari 2022 12:00 |