Spel

Skribent

MovieZine

25 december 2021 | 12:00

MovieZine listar de 10 bästa spelen från 2021

År 2021 börjar lida mot sitt slut. Det har blivit dags att lista de spel som vi tycker har varit bäst i år.
Det gångna året var visserligen inte lika synonymt med hemmasittande som 2020 men en hel del spännande, snygga, unika och roliga spel har hunnit släppas under 2021. 
 
Därför vill MovieZine:s spelredaktör Anders Eklöf lyfta fram de tio bästa spelen som släppts under 2021, som har imponerat extra mycket och är värda att spela.
 
 

10. "Returnal"

 
36cd9974d8e1a49d1431defa727046d3 returnal screen 03 ps5 15jun20 en
 
"Returnal" är långt ifrån ett traditionellt actionspel, med sin stundtals hänsynslösa spelmekanik och höga svårighetsgrad. Bakom den höga tröskeln gömmer sig dock ett actionladdat och existensiellt äventyr om rymdpiloten Selene som krashlandar på en mystisk planet där slibbiga monster vill och har dödat henne flera gånger, då hon inser att hon fastnat i något av en "Måndag hela veckan"-situation om inte kan ta sig ur.
 
Även om jag bara gav "Returnal" betyget 3 av 5 och kallade det för "en kluven science fiction-upplevelse" tidigare i år tycker jag att det har en solklar plats på den här listan för sin oerhört täta stämning, suggestiva berättelse, tajta spelmekanik och snygga grafik. 
 
Format: Playstation 5
 

9. "Marvel's Guardians of the Galaxy"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
När filmen "Guardians of the Galaxy" hade biopremiär 2014 blev de missanpassade rymdhjältarna snabbt en ny favorit hos mig. När spelet om samma hjältar utannonserades några år senare var inte förväntningarna särskilt höga, men vilken överraskning det blev
 
"Marvel's Guardians of the Galaxy" fångar känslan från både filmerna och serietidningarna, samtidigt som det lyckas skapa något eget som står på egna ben. Under resans gång blir jag både berörd, skrattar, diggar till den licensierade 80-talsmusiken och dras med i den färgsprakande rymdresan. 
 
Format: Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series S/X, PC och Nintendo Switch
 

8. "Little Nightmares II"

 
55ca4dcccee68333b7e78b8e30815e04 littlenightmares2 3377283b
 
Redan med det första "Little Nightmares" (2017) visade svenska Tarsier Studios att det går att skrämma sina spelare även med en mindre budget och med uppföljaren bevisar de de igen – med råge. 
 
Vår resa genom den hjärntvättade staden tillsammans med Mono bjuder på en unik och helt fantastisk atmosfär, där miljöerna lyckas vara både mörka och vackra samtidigt. Obehagskänslan är uppskruvad några extra snäpp, pusslen klurigare och stämningen tätare än tidigare. Tarsier Studios har lyckats skapa ett både mysigt och otäckt äventyr, som faktiskt överträffar sin föregångare
 
Format: Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series S/X, PC och Nintendo Switch
 

7. "Halo Infinite"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Efter att 343 Industries tog över "Halo"-serien från Bungie blev Master Chief och hans äventyr inte riktigt lika bra som tidigare, men med "Halo Infinite" går de tillbaka till rötterna samtidigt som det tar serien i en ny och spännande riktning
 
I "Halo Infinite" utspelar sig äventyret i en öppen värld, där de ondskefulla rymdisarna The Banished härjar. Med hjälp av en änterhake och en härlig arsenal av vapen blir varje konfrontation en fröjd att spela. Spelet bjuder kanske inte på den mest engagerande science fiction-historien och den öppna världen blir ganska snabbt lite tjatig, men de fenomenala striderna lyfter upp helhetsupplevelsen till något större. 
 
Format: Xbox One, Xbox Series S/X och PC
 

6. "Metroid Dread"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
"Metroid"-serien är långt ifrån den mest framgångsrika spelserie som Nintendo gett oss, men samtidigt ligger den till grund för en hel genre (Metroidvania) som framförallt indiescenen har anammat rejält de senaste åren.
 
Med "Metroid Dread" visar de att de fortfarande är mästare på genren. Med nya förmågor, riktigt snygga animationer och upptäcksglädje tar Samus Aran med oss på ett actionfyllt plattformsäventyr. Flykten från E.M.M.I-robotarna är kanske inte det bästa spelmomentet från i år, men resten är ren spelmagi som bara Nintendo kan koka ihop. 
  
Format: Nintendo Switch
 

5. "Hitman 3"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
I det tredje och sista spelet i den senaste trilogin om yrkesmördaren Agent 47 bjuds vi på blockbuster-doftande actionsekvenser, spännande mordgåtor och extravaganta kupper som gör James Bond avundsjuk
 
Det bästa med "Hitman 3" är de väldigt levande och detaljrika kartorna, med myllrande folksamlingar och potential för det perfekta mordet. Spelet tar mig till platser som en fest på en skyskrapa i Dubai, regntäckta gator i den kinesiska staden Chongqing och en svartklubb i de tyska skogarna. En av höjdpunkterna är besöket på en engelsk herrgård, där det är upp till dig att lösa ett mordmysterium samtidigt som du ska avrätta ditt mål, som för tankarna till en Agatha Christie-deckare. Mord har aldrig varit så här kul tidigare. 
 
Format: Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series S/X och Nintendo Switch
 

4. "Resident Evil Village"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Med "Resident Evil 7: Biohazard" tog Capcom den klassiska skräckserien till förstapersonsvyn med den helt nya hjälten Ethan Winters, med riktigt lyckat resultat. Med uppföljaren "Resident Evil Village" byts de amerikanska träskmarkerna till en iskall europeisk by som badar i blod, svett och varulvar
 
När Ethans fru blir mördad och dottern kidnappad ger han sig ut på en både skrämmande och krutdoftande resa som är lika pusslig och klurig som grotesk och nervkittlande. Att perspektivet sällan lämnar protagonistens synvinkel gör oerhört mycket för inlevelsen och mitt framåtdriv, i ett spel som bevisar att det fortfarande finns mycket att hämta i den vid det här laget 25 år gamla skräckserien. 
 
Format: Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series S/X och PC
 

3. "Ratchet & Clank: Rift Apart"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
På många sätt är "Ratchet & Clank: Rift Apart" ett inte särskilt stort kliv framåt för en serie som hade sin början på Playstation 2 och mer eller mindre stampat på samma ställe sedan dess. Trots det går det inte att värja sig mot den urläckra grafiken som för tankarna till Pixar-filmer, den gripande berättelsen och den skojiga spelmekaniken. 
 
Rymdäventyret med Ratchet, Clank och den pararella duon Rivet och Kit från en annan dimension är en spektakulär och tekniskt imponerande upplevelse likt inget annat, som gör att den något utnötta spelmekaniken inte känns lika trött som den borde. Många scener som målar upp sig på skärmen  är så bombastiska att jag tappar hakan stup i kvarten. Dessutom är skjutandet och hoppandet trots allt väldigt roligt, om än inte banbrytande. 
 
Format: Playstation 5
 

2. "It Takes Two"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
När den svenska filmregissören Josef Fares ("Jalla Jalla", "Kopps" och "Farsan") gick över till spelbranschen för några år sedan var det nog många som var skeptiska - men med facit i hand har han utvecklat tre briljanta spel, inte minst årets "It Takes Two". 
 
Berättelsen om paret Cody och May som förvandlas till handgjorda dockor av deras dotter efter att de berättat att de ska skilja sig är lika gripande som humoristisk. De olika utmaningarna som du och din medspelare ställs inför under äventyret är inte bara galet varierande rent visuellt och tematiskt, utan framförallt spelmekaniskt. Innan man hinner tröttna på ett moment, presenteras ett nytt och minst lika skojigt. "It Takes Two" är helt enkelt det perfekta spelet för två spelare
 

1. "Deathloop"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
"Deathloop" är som ett tidsresande pussel där protagonisten Colt måste lista ut den rätta vägen för att döda åtta specifika personer innan dygnet är slut, vilket är lättare sagt än gjort. Med en härlig 60-talsestetik, kul spelmekanik och ett intressant och unikt koncept är det däremot ett klockrent spel som gett mig mer spelglädje än något annat spel från 2021. 
 
Det som gör "Deathloop" till årets spel är helheten, då nästan alla aspekter av det som världsbygget, smygandet, det tajta skjutandet, det mystiska berättandet, humorn och konceptet med loopen – är oerhört välgjort och får mig att vilja utforska varenda liten del av ön för att komma vidare. Det finns visserligen många andra spel som leker med tidsloopar, men inte precis så här och så här bra.
 
Format: Playstation 5 och PC
 
 
Några hedersomnämnanden som också imponerat i år är den snygga krigsskildringen "Call of Duty: Vanguard", det nostalgiska japanska rollspelet "Tales of Arise", indiepärlorna "Death's Door" och "Lost in Random" och det filmiska "Kena: Bridge of Spirits"
 
Vilket är det bästa spelet du har spelat från i år? Vilka spel ser du fram emot under 2021?
| 25 december 2021 12:00 |