RECENSION

Skribent

Anders Eklöf

27 oktober 2021 | 16:00

Recension: "Guardians of the Galaxy"-spelet är årets största överraskning

"Marvel's Guardians of the Galaxy" levererar ett minst lika skojigt och fint rymdäventyr som filmerna och serietidningarna, samtidigt som det står på egna rockande ben.
När filmen "Guardians of the Galaxy" hade biopremiär för några år sedan var det knappt någon utöver de allra största Marvel-nördarna som kände till de misanpassade rymdhjältarna.
 
Så här i efterhand kan man lugnt säga att den blev en succé och en personlig favorit bland Marvel-filmerna, som klockrent blandar humor med hjärta i ett sprudlande science fiction-äventyr. 
 
På samma sätt är spelet "Marvel's Guardians of the Galaxy" en överraskande kul, gripande och träffsäker tolkning av filmerna och serietidningarna som helt klart klättrar upp som ett av årets bästa spel. 
 
 
185974db928391e638851d8b58867fd2 ss 815ef8c726e21a388d8ca331c2609c2d46ceeb32
 

Bombastiska rymdäventyr med en dysfunktionell familj

 
Precis som i filmerna följer vi berättelsen från perspektivet av människan Peter Quill, eller Star-Lord som han gärna kallar sig själv. När spelet börjar har ett stort galaktiskt krig med skurken Thanos i centrum (som vi känner igen från filmerna "Avengers: Infinity War" och "Avengers: Endgame") ganska nyligen avslutats, som lämnat galaxen i spillror. 
 
Tillsammans med de andra medlemmarna i form av Gamora, Rocket Raccoon, Groot och Drax the Destroyer ger sig Star-Lord ut på ett äventyr som innefattar både gamla flickvänner, misslyckade skattjakter och en ondskefull sekt som hotar galaxens framtid. 
 
 
Även om själva spelmekaniken mest går ut på att panga sig igenom horder av fiender i varierande miljöer, har Eidos-Montréal lyckats göra något mer av det samtidigt som de verkligen förstått att kärnan i förlagan är relationen mellan de fem väldigt olika hjältarna. Det hinner knappt gå en minut utan att karaktärerna kommenterar vad som händer, skämtar eller grälar med varandra. I ett annat spel hade det kunnat vara ett störande irritationsmoment, men här gör det bara att karaktärerna känns levande. När du befinner dig på rymdskeppet har du även möjlighet att lära känna dem ännu mer i "Mass Effect"-liknande dialoger, samt göra ett och annat val under äventyrets gång. Samtalen är stundtals platta och jag får egentligen sällan välja hur Peter ska reagera, men de val jag får göra i spelet är oftast tillräckligt stora för att det ska vara givet att spela om spelet minst en gång. 
 
Precis som de senaste årens "Spider-Man"-spel är "Guardians of the Galaxy" är inte någon fortsättning på vare sig filmerna eller serietidningarna (förvänta dig inte att få höra varken Chris Pratt eller Zoë Saldaña), utan snarare en egen tolkning som hämtar inspiration från de tidigare verken. Dock är det en träffsäker tolkning av förlagan som är fylld av humor, sorg och värme på ett balanserat sätt. 
 
9a1dd11aa7a2e160d174de84365d579c ss 31f2ca046af6f0c5ee896b421394b415f21ce3d6
 

Snabba laserpistoler och fet rockmusik

 
Förutom att lära känna dina lagmedlemmar blir det mycket skjutande med laserpistolen i "Guardians of the Galaxy". Trots att gänget består av fem personer, är det nämligen bara Star-Lord du kontroller fullt ut. Medan du hoppar runt med dina raketskor och skjuter för glatta livet, slåss de andra vid din sida. Du kan dock beordra dem att utföra vissa specialattacker, som ibland kan underlätta när fienderna är många eller har sköld. 
 
En rolig spelmekanik är att du kan utföra en grej som heter "The Huddle" när en mätare når toppen, vilket gör att gänget samlar ihop sig för ett pep-talk. Här gäller det att välja rätt uppmuntring i sammanhanget, så att de blir motiverade att kämpa hårdare. Förutom att du kan använda deras specialattacker oavbrutet en stund, drar en klassisk rocklåt igång som "The Final Countdown" med Europe, "Holding Out for a Hero" med  Bonnie Tyler eller "Wake Me Up Before You Go-Go" med Wham. Det är alltid oerhört upplyftande även för mig som spelare när de gamla dängorna drar igång, samtidigt som det bidrar till den rätta "Guardians"-stämningen. 
 
 
Även om världen och karaktärerna som befinner sig i den är levande och gör spelupplevelsen till något större, kan det ständiga skjutandet och de stundtals halvdana pusslen bli lite väl mycket ibland. Även utanför striderna kan du beordra hjältarna att flytta på grejer, öppna speciella dörrar och attackera hinder, men det ofta väldigt uppenbart vem som är rätt man (eller kvinna, träd eller tvättbjörn) för jobbet. Ett annat minus är att inte är striderna är särskilt djupa utan går mest ut på att skjuta vilt, undvika attacker, beordra de andra att banka på och ibland använda is- eller eldattacker till förbannelse. Det är som att det är djupt i teorin, men inte lika i praktiken. 
 
9a1dd11aa7a2e160d174de84365d579c ss c0437b319ecbbe94568bb260c13bffc3e49a9525
 

Ett varmt och komiskt superhjälteäventyr

 
"Guardians of the Galaxy" verkade på förhand vara en klen kopia av de framgångsrika filmerna, men visade sig vara ett riktigt stabilt rymdäventyr som står på egna ben samtidigt som det har den rätta känslan från serietidningarna och Marvel-filmerna.  
 
Spelet lånar mycket från andra titlar och lyckas kanske inte alltid nå upp till samma nivå (som de stundtals platta dialogerna eller de trista pusslen), men den fina och roliga helheten väger upp de få minuspoängen. Spelet är dessutom väldigt snyggt många gånger, mycket tack vare de oerhört indragande och färgglada miljöerna. 
 
I väntan på den tredje filmen är "Marvel's Guardians of the Galaxy" ett oerhört skoj tidsfördriv som berättar en förvånansvärt gripande, komisk och välskriven berättelse som når upp till de bästa serietidningarna och Marvel-filmerna. 
 
 

"Marvel's Guardians of the Galaxy"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Genre: Action, äventyr
Utvecklare: Eidos-Montréal
Utgivare: 
Square Enix
Format:
Playstation, Xbox, PC och Nintendo Switch
Släpps: Ute nu
 
Vilket är det bästa Marvel-spelet genom tiderna? Ska du spela "Guardians of the Galaxy"?
| 27 oktober 2021 16:00 |