Spel

Skribent

Anders Eklöf

19 januari 2021 | 14:00

Recension: "Hitman 3" får mig att känna mig som James Bond

Blockbuster-doftande actionsekvenser, spännande mordgåtor och extravaganta kupper är bara en del vad lönnmardarsimulatorn "Hitman 3" levererar.
Den danska "Hitman"-serien har under många år hänfört med sina intrikata och öppna morduppdrag, där det är upp till spelaren att lista ut hur offret ska bli dödat på bästa sätt.
 
Med spelet "Hitman" från 2016 tog de konceptet till nya höjder, vilket det tredje spelet är en uppföljning på och tillika det sista kapitlet i den senaste trilogin om den kallblodige yrkesmördaren Agent 47. 
 
Den avslutning vi får i "Hitman 3" är härligt nog en värdig sådan, fylld med levande platser att besöka, mängder av möjligheter att ta sig an sitt uppdrag och rikligt med häftiga scener. 
 
7f577f0ff8e670c9ee7cf1398be117f3 death awaits
 

En spektakulär agentresa

 
Berättelsen i "Hitman 3" bygger vidare på händelserna i föregångarna, där Agent 47 fortfarande är ute efter att avrätta de sista högst uppsatta medlemmarna i det världsomspännande nätverket Providence, som styr samhället i skuggorna. Det som följer är en spännande resa över hela världen fylld av intriger och vändningar, som får mig att önska att jag spelat mer av föregångarna. Även om jag inte är helt insatt i de tidigare spelen dras jag med i svängarna och är engagerad hela vägen fram till eftertexterna. 
 
För de som inte spelat ettan och tvåan finns även en bra sammanfattning och en gedigen tutorial som pedagogiskt guidar mig igenom hur ett uppdrag kan gå till.
 
De filmklipp som för handlingen framåt är kanske inte de bäst regisserade eller snyggaste, men det gör inte så mycket när premissen och manuset är så pass bra som det är. 
 
7f577f0ff8e670c9ee7cf1398be117f3 dramatic conclusion
 

Världen är din blodiga lekplats

 
Varje bana i "Hitman 3" utspelar sig på olika vansinnigt levande och detaljrika kartor med myllrande folksamlingar och potential för det perfekta mordet. Spelet tar mig till platser som en fest på en skyskrapa inspirerad av världens högsta byggnad Burj Khalifa i Dubai, de regntäckta gatorna i den kinesiska staden Chongqing och en svartklubb i de tyska skogarna.
 
Möjligheterna är svindlande många, så pass att jag nästan blir snurrig. Agent 47 kan nämligen slå ner nästan vem som helst och låna dess utstyrsel, för att smälta in i olika omgivningar. Du kan till exempel klä ut dig till en kypare och förgifta ditt offers dyra franska vin, ta dig in i ett förbjudet område som vakt eller lura festen att du är en helt vanlig partysugen gäst. Spelet erbjuder dig många gånger mer guidade scenarion, men det är helt upp till dig om du vill följa dem eller om du hellre improviserar. 
 
 
En av höjdpunkterna i spelet är när agenten har som uppdrag att lönnmörda matriarken i en högt uppsatt familj på en herrgård på den engelska landsbygden. Det som gör att det hela sticker ut är att hennes bror precis har blivit mördad när du anländer. Du kan då ta tillfället i akt och förklä dig till detektiv, undersöka mordplatsen och förhöra familjemedlemmarna för att få presentera din teori och därmed komma närmare ditt offer.
 
Det är en oerhört spännande mordgåta som fascinerande nog inte är obligatoriskt. Om du vill kan du strunta helt i scenariot och försöka avrätta ditt mål på helt andra sätt, vilket gör mycket för omspelningsvärdet. 
 
Att just spela om banorna är typ halva grejen med spelet. Att ta sig igenom berättelsen tar omkring tio timmar, men den som inte är nöjd med det kan lika gärna tiodubbla den siffran genom att utforska alla möjliga sätt att döda sina offer på. Mycket på grund av de till synes oändliga möjligheterna hände det dock att jag blev frustrerad när saker inte gick som de skulle eller när det saker som borde gått att utföra inte gick. När varje litet misstag innebär förlust blev det ofta till att jag sparade och laddade om för att lyckas med mitt uppdrag. 
 
184e01740abd449b6c5ea7774f0c16f1 world of assassination
 

Den bästa lönnmördarsimulatorn som gjorts

 
"Hitman 3" slukade mig mer än något spel gjort på länge. Utan att kunna jämföra hur mycket nytt spelet gör efter de två föregångarna kan jag lätt säga att det här är ett av de mest välsvarvade spelen som gjorts. Platserna du besöker är mer levande än någonsin, grafiken är lika bländande som agentens hjässa och valfriheten är enorm. 
 
Det som drar ner betyget är just hur pass frustrerande det kan bli ibland, då jag ofta spelar en halvtimme eller ännu mer utan att egentligen komma någonstans. När allt väl går som det ska och jag kommer vidare sker däremot spännande spelmagi. 
 
Är det någon studio jag har förtroende för att göra ett riktigt bra 007-spel är det utan minsta tvekan IO Interactive, för "Hitman 3" får mig redan att känna mig som James Bond. 
 
 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
"Hitman 3"
Genre: Action
Utvecklare: IO Interactive
Utgivare: IO Interactive
Format: Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X, PC, Google Stadia och PC
Släpps: 20 januari
Pris: Cirka 599 kronor (köp spelet för 548 kr på Coolshop.se)
| 19 januari 2021 14:00 |