Spel

Skribent

Anders Eklöf

30 mars 2021 | 18:00

Recension: "It Takes Two" är det perfekta spelet för två

Josef Fares senaste spel "It Takes Two" levererar en bombastisk, hjärtskärande, humoristisk och filmisk upplevelse för två spelare som sällan är tråkig.
I min intervju med den tidigare filmregissören Josef Fares säger han att hans nya spel "It Takes Two" innehåller "fruktansvärt mycket olika mekaniker och inte bara för variationens skull, utan vi försöker koppla berättelsen till det du spelar".
 
I andra intervjuer har han även sagt att lovar att ge cirka 8000 kronor till alla som ärligt kan säga att de har tråkigt eller tröttnar under spelets gång. 
 
Det här löftet om ett galet varierat äventyr för två spelare har verkligen satt en viss ribba på mina och många andras förväntningar, som jag dock kan säga har hållits ganska väl.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

En fin och skruvad kärlekssaga

 
Spelet handlar om det gifta paret Cody och May, som planerar att skilja sig. När deras dotter Rose får veta det, blir hon förkrossad och gråter över två handgjorda dockor föreställande sina föräldrar. Detta leder till att de båda vaknar upp som dessa dockor, måste ta reda på vad fasen som har hänt och samtidigt försöka komma varandra nära igen. 
 
Berättelsen är både hjärtekrossande fin och skruvat humoristisk, precis vad man har lärt sig förvänta sig från Josef Fares tidigare filmer och spel. Relationen mellan Cody och May är trovärdig och välskriven, vilket gör att man som spelare dras med och hoppas att deras förhållande ska kunna lappas ihop igen. Ibland blir det kanske en aning klyschigt, men då det tar sig själv på fullaste allvar, blir det nästan bara roliga istället. 
 
 
Resan bjuder dessutom på en hel del skruvade scener, som när de måste konfrontera sin gamla övergivna dammsugare eller hjälpa de fascistiska ekorrarna som bor i ett träd på gården att kämpa mot getingar. Ibland är det nästan så sjukt att jag förstår varför det inte har den allra lägsta åldersgränsen trots sitt barnsliga yttre, då spelet kanske riktar sig mer till folk som har barn än barn. 
 
Det märks även tydligt att Fares kommer från filmbranschen, då mellansekvenserna är minst lika gripande, roliga och välregisserade som spelmomenten. 
 
5c80238168fabea8f9ba64bb54d9cbc9 it 20takes 20two
 

Det krävs två, älskling

 
Precis som titeln antyder måste två spelare tar sig an "It Takes Two", vilket verkligen inte känns obefogat. Mer eller mindre varje hinder du och din kompis, partner eller familjemedlem kommer i kontakt med kräver nämligen samarbete. Att Cody och May nästan alltid får olika uppgifter gör det hela även ännu mer imponerande. 
 
Ett exempel är när de båda måste ta sig igenom en verkstad med hjälp av en hammare och en bunt spikar. När Cody kastar en spik i en vägg kan May använda sig av hammaren för att svinga sig framåt. Ett annat är när de får ett vapen som avfyrar en explosiv sörja och ett som skjuter tändstickor, vilket är ett väldigt uppfinningsrikt och annorlunda sätt för spelet att få in lite klassiskt skjutande. 
 
Både jag och kompisen jag valde att spela med är överens om att vi mer eller mindre aldrig hade tråkigt under de timmarna vi spenderade med spelet, då det lyckas bombardera oss med nya moment precis när en börjar tröttna nästan alltid. Vissa sekvenser, som när de skjuter sig igenom trädet, blir till slut lite långtradiga. Dock beror det kanske på att man blir lite bortskämd när en hela tiden erbjuds nya och spännande moment, som på egen hand skulle kunna vara fokuset för ett annat spel. 
 
85b60b1cfd444156866cc072d3209036 itt screenshot 1920x1080 gi shot01b.jpg.adapt.crop16x9.818p
 

 Ett fantastiskt äventyr för två spelare

 
"It Takes Two" är helt klart ett av de allra bästa spelen för två spelare som någonsin har producerats. När andra spel som är gjorda för mer än en person gärna kompromissar med vissa saker, har Hazelight Studios lyckats leverera ett löpande band av varierande och roliga moment som dessutom imponerar rent grafiskt. 
 
När vi får se karaktärerna som riktiga människor är det visserligen ingen prisbelönt grafik vi får ta del av, men de resterande 90 procenten av spelet är sprudlande vackert med sin levande, färgglada och detaljrika värld. Att det hela målas upp på två delade skärmar samtidigt är bara det värt en rungande applåd. Tillsammans med dess trovärdiga och charmiga röstskådespel, filmiska musik och galna humor kommer jag helt klart rekommendera det till alla som letar efter ett spel för två framöver. 
 
Även om vissa sekvenser blir lite för utdragna, ibland frustrerande och faktiskt en aning svåra, är "It Takes Two" en fantastisk resa som alla som gillar tv-spel och en fin berättelse borde ta del av. Kanske är det inte ett det första någon som sällan spelar ska ta sig an, då det kräver en hel del finmotorik och svåra hopp. För den som klarar av sånt är det bara att mumsa i sig. 
 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
"It Takes Two"
Genre: Plattform/äventyr/co-op
Utvecklare: Hazelight Studios
Utgivare: Electronic Arts
Format: Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X, PC och Google Stadia
Släpps: Ute nu
 
 
Har du spelat "It Takes Two" och vad tycker du i så fall om det? 
| 30 mars 2021 18:00 |