Spel

Skribent

Anders Eklöf

28 november 2021 | 12:00

De 10 bästa exklusiva spelen till Nintendo Switch

Har du nyligen införskaffat en Nintendo Switch och behöver tips på vilka spel som bör köpas? MovieZine har listan.
Cirka fyra år efter att Nintendo Switch såg dagens ljus har det hunnits släppas en hel del guldkorn till konsolen, så pass att det kan vara svårt att hitta rätt i speldjungeln och veta vilka som är värda att satsa sina surt förvärvade slantar på. 
 
Av den anledningen vill vi på MovieZine tipsa om de allra bästa spelen till konsolen (listan innehåller inga återsläpp av gamla titlar eller indiespel). 
 

"Super Mario Odyssey"

 
 
Ingen Nintendo-konsol är komplett utan minst ett härligt plattformsspel med den italienska rörmokaren som räddar prinsessor och hoppar på svampar i huvudrollen – vilket "Super Mario Odyssey" levererar med råge. 
 
I vanlig ordning blir prinsessan Peach kidnappad av den ondskefulla draken Bowser, som den här gången vill ingå ett tvångsäktenskap med henne. Mario träffar den levande hatten Cappy, som gör att han kan ta över andra varelser genom att kasta den på deras huvuden. Det som väntar är ett storslaget äventyr med väldigt rolig spelmekanik.
 
Släppdatum: 2017
Genre: Plattformsäventyr
 

"The Legend of Zelda: Breath of the Wild"

 
 
Innan "The Legend of Zelda: Breath of the Wild" släpptes hade serien fastnat i något av en utsliten mall, med förutsägbarhet i både handlingen och vilka områden du besöker. 
 
När Switch-spelet släpptes i samband med konsolen förändrades allt, då "Breath of the Wild" bryter mot seriens alla konventioner samtidigt som den typiska "Zelda"-känslan finns kvar. Här är det mer eller mindre total frihet som gäller, där landet Hyrule är ett enda stort nöjesfält för dig att utforska. 
 
Någon gång under 2022 väntas den ännu namnlösa uppföljaren, så nu är ett passande läge att ta sig an det här fantastiska spelet. 
 
Släppdatum: 2017
Genre: Äventyr
 

"Mario + Rabbids: Kingdom Battle"

 
 
När de sinnesrubbade franska kaninerna introducerades i spelet "Rayman Raving Rabbids" år 2006 var det nog ingen som trodde att de skulle befinna sig i samma spel som Super Mario några år sedan - men här är vi nu. 
 
"Mario + Rabbids: Kingdom Battle" handlar om att Mario, hans vänner och ett gäng Rabbids klädda som dem måste försvara svampriket mot en kanininvasion, som skapar kaos i landet med hjälp av en kraftfull uppfinning. Spelet är taktiskt men ganska lätt att förstå, då det gäller att strategiskt röra sig på en karta och turordningsbaserat anfalla dina motståndare. 
 
Spelet får dessutom en uppföljare någon gång under 2022, kallad "Mario + Rabbids: Sparks of Hope"
 
Släppdatum: 2017
Genre: Strategi
 

"Fire Emblem: Three Houses" 

 
 
Likt "Marioi + Rabbids: Kingdom Battle" är "Fire Emblem: Three Houses" ett strategiskt rollspel, som dock är något vuxnare, svårare och väldigt mycket mer japanskt. 
 
Spelet utspelar sig på en militärskola i kungariket Fódlan, som är uppdelat i tre delar som inledningsvis ligger i fred med varandra. Du spelar som Byleth, en föredetta legosoldat som blir lärare på skolan. Ganska snabbt hamnar de tre rikena i konflikt med varandra, så det är upp till dig att leda de unga soldaterna i strid. 
 
Förutom att strategiskt strida med sten, sax och påse-liknande regler gäller det även att lära känna en varierad ensemble av elever, vilket är minst lika underhållande som krigandet. 
 
Släppdatum: 2019
Genre: Strategi
 

"Metroid Dread"

 
 
"Metroid"-serien skapade tillsammans med de senare "Castlevania"-spelen en helt ny genre som många försöker efterapa, men "Metroid Dread" visar på många sätt att Nintendo fortfarande är kungar på sin hemmaplan. 
 
Den här gången tar sig prisjägaren Samus Aran till planeten ZDR, efter att hon fått ett mystiskt meddelande. På plats träffar hon en mordisk medlem av Chozo-rasen och inser snabbt att planeten är hem åt den livsfarliga parasiten X. 
 
Precis som vanligt går det ut på att utforska något av en labyrint ur ett 2D-perspektiv, som öppnar upp sig mer och mer efter att du hittar nya förmågor och besegrar otäcka monster. I "Dread" måste Samus även akta sig för de så kallade EMMI-robotarna som är ute efter att döda dig, vilket ger en extra skräck-stämpel på det hela. 
 
Släppdatum: 2021
Genre: Action/äventyr
 

"Super Smash Bros. Ultimate"

 
 
När det första "Super Smash Bros"-spelet släpptes till Nintendo 64 1999 var det häftigt nog att få se Super Mario banka skiten ur Link från Zelda-serien eller få storstryk av Donkey Kong, men mitt nioåriga jag skulle svimma direkt om jag fick se karaktärsgalleriet i "Super Smash Bros. Ultimate"
 
Efter ett antal DLC-paket går det till exempel att spela som Sephiroth från "Final Fantasy VII", Banjo-Kazooie och Steve från "Minecraft", vilket ärligt talat låter helt sjukt nu när jag skriver ut det. 
 
Förutom det gedigna (och fullkomligt vansinniga) karaktärsgalleriet är "Super Smash Bros. Ultimate" värt sitt namn, då det är ett riktigt tajt och fullproppat fightingspel som kan tilltala både nya spelare och veteraner till genren. 
 
Släppdatum: 2018
Genre: Fighting
 

"Pokémon Sword/Shield"

 
 
"Pokémon" är kanske inte ett riktigt lika stort fenomen som för tjugo år sedan, men det har fortfarande en stående plats i populärkulturen och inte minst spelvärlden. "Pokémon Sword" och "Pokémon Shield" är det senaste tillskottet i serien, som kommer med en hel del nya och spännande nyheter. 
 
I vanlig ordning spelar du som en Pokémon-tränare som ger sig ut på ett äventyr för att bli allra bäst, bygga upp ett lag och fånga flest – den här gången i den Storbritannien-inspirerade regionen Galar. På vägen kämpar du mot de skurkaktiga Team Yell och får utforska stora öppna kartor fulla med monster att fånga. Med 81 nya monster att hitta finns det mycket att göra i det här spännande äventyret. 
 
Får du mersmak finns även en remake av de allra första spelen kallade "Let's Go, Pikachu!" och "Let's Go, Eevee!" och en remake av "Diamond" och "Pearl". 
 
Släppdatum: 2019
Genre: Rollspel
 

"Luigi's Mansion 3" 

 
 
När konsolen Gamecube släpptes för tjugo år sedan lanserades det med den udda titeln "Luigi's Mansion" istället för ett plattformsspel med Mario i huvudrollen, men bakom besvikelsen fanns ett riktigt intressant och inte minst mysigt spel. 
 
I "Luigi's Mansion 3" återvänder den rödklädda rörmokarens lättskrämda lillebror i ett skräckspel för alla åldrar, där Luigi måste utforska ett hemsökt hus med sin högteknologiska dammsugare ("Ghostbusters"-style!) för att rädda sina vänner från den onda King Boo. 
 
Spelet känns nästan som ett barnvänligare och mer lättsamt "Resident Evil" i sitt upplägg med ibland riktigt kluriga bossar, väldesignade bossar och skojig humor. 
 
Släppdatum: 2019
Genre: Äventyr, skräck
 

"Splatoon 2"

 
 
När Nintendo gör ett tävlingsriktad skjutspel kan det så klart inte handla om skarpladdade vapen och riktigt krig. I "Splatoon"-serien kan du visserligen "skjuta" dina motståndare, men det som avgör om ditt lag vinner eller inte handlar om hur mycket färg ni har täckt banan med. 
 
I något av en postapokalyptisk värld där bläckfiskmänniskor lever är det stora nöjet just dessa tävlingar där penslar, vattengevär och hinka är dina bästa vänner och "jag ska måla hela världen, lilla mamma" soundtracket. Spelet är väldigt skojigt och framförallt annorlunda, då vinst eller förlust som sagt inte avgörs av hur många du skjuter. Förutom ett matigt multiplayerläge finns även en kampanj för en spelare, som dessutom har uttökats med "Octo Expansion". 
 
Under 2022 släpps även "Splatoon 3", så nu är ett ypperligt tillfälle att träna och känna om det är något för dig. 
 
Släppdatum: 2017
Genre: Action, multiplayer
 

"Animal Crossing: New Horizons"

 
 
När pandemin drog igång i början av förra året kändes det nästan uttänkt av Nintendo när de släppte ett så pass mysigt och avslappnat spel som "Animal Crossing: New Horizons", som dessutom handlar mycket om att spela med varandra. 
 
I spelet anländer du som nyinflyttad på en liten ö där ditt "uppdrag" helt enkelt är att bosätta dig, inreda ditt hus samt bli vän med de gulliga och excentriska invånarna. Det blir en hel del resurshantering, men den mysiga och avslappnade stämningen har gjort att miljontals spelare fortfarande spelar det här. 
 
Spelet har nyligen uttökats med expansionen "Happy Home Paradise" med en hel del nytt innehåll. 
 
Släppdatum: 2020
Genre: Simulator
 
Andra spel som är värda att testa är "Xenoblade Chronicles II", "Monster Hunter Rise" och "Astral Chain".
 
Vilket är det bästa spelet till Nintendo Switch enligt dig?
| 28 november 2021 12:00 |