Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

16 juli 2016 | 11:00

8 av de bästa barnfilmerna från 2000-talet

Har du sett alla? Eller ännu viktigare, har dina barn? Vi tipsar om åtta grymma filmer.
Att lista 2000-talets bästa barnfilmer innebär en del svåröverkomliga svårigheter. Till exempel att definera vad som verkligen kan klassas som en barnfilm och inte. För att göra det lite lättare har jag: avgränsat vid filmer som barn i alla åldrar kan kika på (okej, inte bäbisar kanske), försökt göra en schysst mix av olika typer av filmer, och hitta filmer som släpptes mellan 1 januari år 2000 och 31 december år 2009. Ber om ursäkt om jag glömt någon film som uppenbart borde fått en plats på listan, men minnet är kort och... dåligt. Hur som helst, nu kör vi!

"Upp" - 2009
Pixar visar ren mästarklass när de på bara några minuter visar hela huvudkaraktären Carls liv ihop med sitt livs kärlek. Tills hon dör, och Carls livsgnista dör med henne. Blev den första datoranimerade filmen att nomineras för en Oscar för Bästa film. 

"Hitta Nemo" - 2003
En av Pixars allra finaste stunder, där alla barn får skratta sig hesa åt alla sköna bikaraktärer, och där alla vuxna får snyfta ögonen ur sig redan i inledningsscenen. Markerade ett genombrott i animationsteknik där alla bitar föll på plats; humorn, designen, karaktärerna, och historien.

"Harry Potter och De vises sten" - 2001
Innan historien om Harry och Voldemort hade hunnit växa upp till den skrämmande och komplexa berättelse det blir i de senare filmerna så fick vi i den allra första, "De vises sten", en barnvänlig film fylld av charm och humor, där känslan av upptäckarlusta hos tittaren matchar den som vi ser hos Harry när han först får reda på att han är en trollkarl. Lade grunden för alla "Harry Potter"-filmer som skulle komma senare, där många kanske var bättre, men där få var mer blåögt oskyldiga.

"Råttatouille" - 2007
En relativt förbisedd film när det handlar om Pixar-alster kommer i form av "Råttatouille" från 2007, där vi får följa den lilla råttan Remy och hans kamp för att bli en riktig gourmet-kock. Sprattlande animation och en livfull historia borgar för en film man faktiskt inte får missa. 

"Flykten från hönsgården" - 2000


Large 623394f46fe06dc5351f3ada12a7585f 992180 id 992180 chicken run 1280x720

Jag kanske har fått det här helt om bakfoten, men är inte "Flykten från hönsgården" en himla fin liten film? Jag minns att jag gapskrattade ofta när jag såg den i min barndoms glada dagar, och leranimationen gör att karaktärerna verkligen kommer till liv. Dessutom vill man aldrig mer äta kyckling efter att ha sett den.

"Ponyo på klippan vid havet" - 2008
För finsmakaren kommer ett bidrag från Japan i form av Hayao Miyazakis "Ponyo på klippan vid havet". Studio Ghibli öser på med bildsköna vyer och en gripande historia om en fiskflicka som blir kär i en människopojke. Inte alls som "Den lilla sjöjungfrun" alltså, men väl värd din tid.

"Kung Fu Panda" - 2008
Jack Black gör vad Jack Black gör bäst; nämligen underhåller, i den här DreamWorks-produktionen från 2008. Det är fartfyllt, roligt, och Tai Lung (vars röst görs av Ian McShane) är en väldigt effektiv skurk. Flykten från fängelset är en grym scen.

"Harry Potter och Hemligheternas kammare" - 2002
Även den andra "Harry Potter"-filmen kvalar in på listan då det är först i den tredje ("Fången från Azkaban") som saker verkligen blir mörkare. Här har vi fortfarande en glad och sprallig film med barnskådisar som gör sitt bästa för att agera naturligt (det går väldigt sällan bra) och som matinéfilm platsar den lätt på den här listan, även om den är lite sämre än sin föregångare.

 Vilken barnfilm tycker du är bäst från år 2000 till och med år 2009?
| 16 juli 2016 11:00 |