Råttatouille (2007)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Den ambitiösa franska råttan Remy drömmer om att bli en berömd mästerkock. Hans passion för matlagning gör att hela hans familj av misstag förflyttas från landsbygden till Paris kloaker. Ett idealiskt ställe tycker Remy, då det ligger precis under den stjärnrestaurang som ägs av Remys kulinariske hjälte, Auguste Gusteau. När så Remy hjälper till att skapa en soppa som får fantastiska betyg bland världens främsta matkritiker, sätter han igång ett förlopp som åstadkommer både förvirring och förödelse i staden, men som gör så att han får möjlighet att använda sin sanna talang!
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: RåTTATOUILLE

En råtta med god smak

Pixar har under de senaste åren levererat flera framgångsrika filmer genom att både tilltala barn och vuxna. Filmerna har alla varit innovativa och underhållande. Årets nya film, ”Råttatouille”, utspelas i Frankrike, i ett hierarkiskt patriarkalt gourmetkök. En av många manliga bastiljoner som ännu ej erövrats av varken kvinnor – eller råttor.

I filmen får vi följa råttan Remys utveckling från lantisråtta till civiliserad självförverkligad gnagare. Filmens handling utspelar sig som sagt i gourmeternas paradis Frankrike, där stjärnkockar och matkritiker lever och verkar sida vid sida och stjärnstatusen ständigt måste bevisas. Remy upptäcker en dag att det finns mer i livet än avfallsjakt och identifiering av förgiftade ostbitar. Han börjar drömma om att bli något mer än en salmonellaspridande ohyra och istället bli en mästare i den franska kokkonsken.

Som sin ledstjärna har han stjärnkocken Agusteau Gusteau, författare till storsäljaren ”Anyone can cook” och tillika köksmästare på den femstjärniga restaurangen Gusteau. Remys problem är att kök och råttor traditionellt sett inte går ihop…

Huvudkaraktärerna i filmen är, förutom råttan Remy, kocken Colette, den nyanställda alltiallon Linguini och Remys stora släkt. Dessutom kritikern Ego, som älskar mat men aldrig ätit en god måltid.

”Råttatouille” är en välgjord film, den är rapp och har ett bra flyt i berättandet. Dialogen är väldigt snabb och det är skönt att inte se råttor och människor prata direkt med varandra. Det finns faktiskt inte en enda råtta som brister ut i ljuvlig sång tillsammans med en människa. Filmen är en av Pixars snyggaste produktioner på länge, i samma innovativa anda som ”Hitta Nemo”. Allt verkar fungera i kompositionen, ljus, material och färger. Det är vältecknat och detaljrikt, det är välgenomtänkt och njutningsfullt. Ibland kommer jag på mig själv med att undra om det verkligen är tecknat, eller om de använt sig av riktiga kopparkärl.

Colette har en stor roll och är en välutvecklad karaktär som är allt annat än könstereotypisk men å andra sidan finns det bara en enda kvinnlig roll, i hela filmen. Det känns väldigt tråkigt att Pixar/Disney de senaste åren fokuserat så starkt bara på manlig gemenskap och faderskap.

Det underliggande temat i berättelsen är att du kan bli vad du än drömmer om att bli. Vare sig du är stjärnkockens odugling till oäkta son eller råtta kan du nå dina drömmars mål. Detta är väl om något ett klassiskt tema i en tecknad film, men skillnaden med ”Råttatouille” är att berättelsen inte vilar på vem som är god och vem som är ond, omöjligheter övervinns med hjärtat på det rätta stället och bästa individ får sin rättmätiga chans. Trots sina brister är ”Råttatouille” en riktigt rolig film, den är humoristisk och kreativ, en fest som bevisar att god mat äts lika mycket med hjärtat som magen.

Marika Lövström Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Kalis
Riktigt mysig familjefilm som absolut är värd att se!
17676-0
En fullständigt underbar film från Pixar.
 Gillar verkligen hur pass oförutsägbar handlingen är för medans jag såg den för första gången så hade jag inte en aning om hur den skulle sluta, för en hel del disney filmer är ju oftast ganska förutsägbara även om de är underhållande.
Humorn är ju väldigt klockren och hela filmen är ju hur snygg som helst. Kritikern i filmen har ju ock så en så extremt intressant och minnesvärd design.
magiul
Dpck inte Disney som gjort denna, även om de äger Pixar idag.

Underbar rakt igenom och animationen är i yppersta klass. Man blir sugen på att laga mat. 5/5
Visa fler (9)

Veckans populära filmer

Visa fler