LISTA

Skribent

Jonatan Blomberg

26 december 2019 | 20:00

De 5 bästa nya svenska tv-serierna från 2019

Med fler streamingtjänster och serier än någonsin förr är det inte lätt att välja ut vilka som förtjänar din uppmärksamhet mest - vi gör det lite lättare.
Det har varit ett riktigt bra tv-år under 2019 och till helgen har det blivit dags att släppa min rangordnade lista över 150 av årets nya säsonger. Men redan nu har jag lyft ur de fem nya svenska tv-serierna med högst placeringar på listan, för lite inspiration till den som känner sig sugen på att svepa något svenskt under mellandagarna.
 
Bara för att förtydliga, samtliga av serierna nedan är alltså helt nya serier - så om du exempelvis saknar serier som "Bonusfamiljen", "Vår tid är nu" och "Solsidan" så kommer de med andra ord inte att finnas med nedan.
 

5. "Fartblinda" (C More/TV4)

 
 
Matias Varela och Julia Ragnarsson spelar bankchefen Peder Roth och ekonomijournalisten Bea Farkas. Problemet är bara att de har en romantisk affär ihop, samtidigt som Bea börjar att utreda banken som Peder är chef över. "Farblinda" är en serie som är upplagd för varje klyscha du kan tänka dig, men lyckas faktiskt överraska på positiva sätt flera gånger om under sin spännande första säsong.
 

4. "Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet" (C More/TV4)

 
 
"Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet" är visserligen en serie som framför allt är riktad mot barn, men som Gustafsson berättade under vår intervju med honom så har man verkligen försökt att göra serien lika rolig för de vuxna som sitter bredvid. Vilket jag verkligen har uppskattat, då jag personligen redan är inne på tredje tittningen tillsammans med barnen här hemma... familjeunderhållning när den är som bäst.
 

3. "Gösta" (HBO Nordic)

 
 
"Träffsäkert och sjukt roligt om ångetst" skrev vår recensent Jonna Vanhatalo i sin recension av "Gösta", den första svenska HBO Original-serien, i somras. Jag kan inte göra annat än att hålla med, för det är nog ingen annan svensk serie som jag har känt igen mig lika mycket i som Lukas Moodyssons tv-serie om BUP-psykologen Gösta (spelad av en grym Vilhelm Blomgren).
 

2. "Störst av allt" (Netflix)

 
 
En kärleksberättelse mellan Maja (Hanna Ardéhn) och Sebastian (Felix Sandman) slutar på något sätt i en skolskjutning och en efterföljande rättegång - men vad var det egentligen som hände? Den första svenska Netflix Original-serien använder sina blott 6 avsnitt på bästa möjliga sätt och levererar en tajt och psykologiskt spännande miniserie. 
 

1. "Älska mig" (Viaplay)

 
 
Josephine Bornebusch må vara mest känd som "Solsidan"-Mickan för de allra flesta svenskar, men efter att ha skrivit, regisserat och spelat huvudrollen i "Älska mig" har hon garanterat även en lång och fin karriär även som manusförfattare och regissör framför sig - Sveriges svar på brittiska geniet Phoebe Waller-Bridge ("Fleabag", "Killing Eve").
 
I "Älska mig" får vi följa överläkaren Clara (Bornebusch), lillebrorsan Aron (Gustav Lindh) och pappa Sten (Johan Ulveson) i deras respektive jakter på lycka och kärlek. Mest rörande är hur de olika familjemedlemmarna hanterar mamma Kerstis (Ia Langhammer) bortgång på olika sätt - och om Ulveson inte kammar hem Kristallen för bästa manliga skådespelare nästa år så kan man lika gärna avveckla den galan.
 

3 snabba norska bonus-tips:

 
Nej, det är inte en bild från "Störst av allt"... Felix Sandman dök nämligen även upp i den norska Netflix-serien "Home for Christmas" tillsammans med Ida Elise Broch.
 
För den som är sugen på riktigt grymma nordiska serier, men inte specifikt något svenskt, kan jag även passa på att rekommendera de norska serierna "Home for Christmas" (Netflix), "Beforeigners" (HBO Nordic) och "Wisting" (Viaplay).
 

Läs också: De 5 sämsta tv-serierna från 2019

 
Vilka nya svenska tv-serier från 2019 är dina favoriter? Kommentera gärna nedan!
| 26 december 2019 20:00 |