Home for Christmas 2019-

Home for Christmas poster

Synopsis

Alla andra har hittat den rätte och är redo att tackla familjemiddagarna över jul. Alla förutom Johanne. Så för att undvika alla påträngande frågor om hennes kärleksliv sätter Johanne en plan i verket för att hitta den perfekta pojkvännen att ta med hem till jul.
Ditt betyg
3.2 av 23 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

EliSophie Andrée

4 december 2019 | 10:00

"Hjem til jul" hade kunnat vara så mycket bättre

Trots en sexgalen Felix Sandman, en lysande Ida Elise Broch och ett stark början så slutar Netflix första norska originalserie som ganska medelmåttig och intetsägande.
Det är en riktigt bra inledning. 
 
Hela serien inleds med att vi hamnar rätt i en tidig julmiddag och möter Johanne med ett plågat ansiktsuttryck. En långsam utzoomning och hennes voiceover som berättar om ångesten över att hon över 30 och är varken gift eller har barn. Så, Johanne öppnar munnen och säger att hon nu äntligen har skaffat en pojkvän, till familjens stora glädje, och självklart ska han följa med på julafton. Problemet är ju, det finns ingen pojkvän? Så nu har Johanne plötsligt 24 dagar på sig att hitta den perfekta själsfränden, eller kanske bara senaste ligget. 
 
Johanne är en karaktär som nog alla kan relatera till oavsett ålder eller kön. Hon jobbar som sjuksköterska och bryr sig mer om sina patienter än sig själv och är ofta ganska clueless gällande när hon faktiskt blir raggad på. Men, trots sin snällhet blir hon aldrig en stereotyp karaktär, utan Ida Elise Broch andas liv i Johanne som att hon aldrig gjort någonting annat. Johanne blir både dryg, rolig, sorgsen och alldeles fantastisk på en och samma gång. Hon blir helt enkelt en otroligt mänsklig karaktär. Och framförallt så är hon otroligt rolig med alldeles perfekt komisk tajming. 
 
Själva tv-seriens premiss är klassisk. Vi har sett det förut och kommer se det i minst fem till romantiska komedier, oavsett jultwist eller inte. Men under seriens gång så tappar själva kärnan bort sig och vandrar bort och hela grejen med att hitta en pojkvän inför 24 december är plötsligt inte alls vad serien handlar om. Det är då det börjar kännas rörigt och plottrigt vilket även sänker tempot i serien avsevärt. 
 
Själva tempot i serien känns också därför ovanligt långsamt och ganska tungt, trots att det är 25 minuter korta avsnitt som avhandlas snabbt. 
 
Det är fullt med roliga scener, slapsticks och händelser som får mig att skratta rätt ut, men sen är det dött i andra halvan av avsnittet eftersom ingenting händer. Det sker ingen framåtrörelse och heller ingen konflikt. Utan allting går på tomgång utan vare sig riktning eller mål. Sista halvan av säsongen står den enbart och stampar på samma ställe. Det är kul att se Johanne slå sig själv genom dåliga, kaosartade dejter för att desperat försöka fixa en pojkvän till julafton, men när det plötsligt skjuts undan finns det ingen anledning för oss som tittare att stanna kvar. 
 
Men, för att lysa upp julmörkret är det en alldeles klart lysande Felix Sandman i rollen som sexgalne och kåte Jonas. Det blir ofantligt roligt och Sandman och Brochs kemi är sällan skådad på tv. Felix Sandman visar dessutom ännu en gång att han är en skådespelare att räkna med i framtidens tv-serier och filmer. Han lyckas vara sexig men töntig på samma gång och har lite grann av en farlig blick som gör att man är villig att gå med på vad som helst, precis som Johanne också gör. 
 
"Hjem til jul" vill desperat gärna vara nya "Fleabag" med en livstrött huvudkaraktär och en sprallig bästa kompis men når aldrig riktigt hela vägen. Det är synd, för potentialen finns där, och grundtanken är bra. Inledningen fångar mig, men sen är det som att all glädje och lycka rinner ur produktionen och kvar blir ett ensamt, tomt skal till tv-serie. 
| 4 december 2019 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Home for Christmas
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu