Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

8 december 2019 | 20:00

Robert Gustafsson: "Ture Sventon är som en sexåring i mina ögon"

Robert Gustafsson berättar för MovieZine om hur de flesta vanliga svenska filmer och serier, riktade mot unga, glömmer bort att underhålla de vuxna också.
Den första säsongen av "Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet" har redan lyckats knipa en fullpoängare av vår recensent EliSophie Andrée, där Robert Gustfsson hyllas för sin insats i den ikoniska rollen.
 
MovieZine fanns även på plats när de två första avsnitten av den nya serien premiärvisades för en fullpackad biosalong med föräldrar och barn i Norrköping, där delar av säsongen är inspelad. Vi passade därför på att byta några ord med Gustafsson, om vad han tycker gör "Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet" till en serie som kommer att passa hela familjen, samt vad han egentligen tycker om Ture Sventon... och semlor.
 
Robert Gustafsson tog sig tid att prata med MovieZine innan premiärvisningen av de två första avsnitten. Foto: Stefan Blomberg 
 
Det känns som att "Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet" mycket väl kan vara den snyggaste tv-serien, riktad mot unga, som någonsin har gjorts här i Sverige?
 
- Det var ambitionen från början. Jag tror att barn vill leka "på riktigt", men under en lång tid har de två ledorden varit att det ska vara snällt och roligt. Därför är mycket av det som görs idag fullt av överspel, för att man tar i så från tårna för att göra det snällt, roligt och barnvänligt. Här tycker jag att många regissörer, manusförfattare och skådespelare tänker väldigt felaktigt. 
 
- Jag tycker att man ska ta det mer på allvar, för humorn finns där ändå. Framför allt tror jag att man har glömt bort att det ofta sitter föräldrar med och tittar, varför inte göra det roligt för dem också? Här ville vi ha med vuxenhumor och referenser också, men som inte står i vägen för barnen och deras förståelse av vad som händer. Även fast man kanske kommer att skratta åt helt olika saker, så betyder det inte att både vuxna och barn inte kan underhållas av samma program. För det är jag säker på att man kan.
 
Själva äventyret i sig känns också större och mer ambitiöst än vanligt, med blinkningar åt både James Bond-skrukar och Indiana Jones-äventyr.
 
- Exakt! Det ska inte bara handla om någon borttappad liten diamat utan snarare att hela mänskligheten är hotad, som de gamla Bond-filmerna i mitten på 80-talet. Det var absolut en sak vi tänkte på, en annan var att miljöerna och rekvisitan inte skulle se "fuskad" ut. Det är visserligen en hel del datagrafik och animering också, men inte alls så mycket som man skulle ha kunnat göra.
 
 
Är allt inspelat i Sverige eller har ni varit i något annat land också under inspelningarna?
 
- Det mesta är inspelat här i Sverige men vi har bland annat varit i Spanien en hel del också. Eftersom om vi ska vara i en öken, så kommer det att se fuskat ut om vi spelar in det i någon studio eller strand här i Sverige. Det fungerar helt enkelt inte. Det måste vara rätt typ av sand, rätt typ av himmel och ljus och så vidare. Riktig eld och riktiga facklor istället för något som läggs till efteråt i postproduktionen. Det syns om det verkligen är varmt och svettigt på riktigt. 
 
I din version av Sventon så är han en mästare på förklädnader och använder det som en del av "mästerdetektiv-personan". Men vem är Ture Sventon för dig? 
 
- Jag har alltid sett Ture Sventon som en social katastrof, både i böckerna och det som har spelats in tidigare. Han har liksom inte koderna, utan Ture Sventon är som en sexåring i mina ögon. Idag hade han säkert fått någon form av diagnos ganska omgående... vad det nu kan vara för någonting vet jag inte, men du förstår vad jag menar. Han är väldigt upptagen av sig själv hela tiden. "Jag, den stora mästerdetektiven". Fröken Jansson är väl också ganska speciell, men på andra sätt... och de tycker ju uppenbarligen om varandra väldigt mycket utan att riktigt förstå det. Så där har vi kanske något att utveckla om vi får chansen att göra fler säsongen framöver. 
 
- Sen har han ju alltid haft ett problem med att han läspar också, vilket vi förklarar med att det är vad som händer när han får ett blodsockerfall... så han måste äta en semla för att sluta läspa helt enkelt. 
 
Den givna följdfrågan är givetvis; hur många semlor blev du egentligen tvungen att äta under inspelningarna?
 
- 123 stycken blev det... och det är skitäckligt måste jag säga. Nej, semlor är jag inte så förtjust i längre. (skratt)
 
Melina Lindskog Pascalidou, Robert Gustafsson och Cornelia Riddez på premiären av "Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet" i Norrköping. Foto: Stefan Blomberg
 
Sventon får även en hel del hjälp av Siv och Gittan som tar honom in den "moderna" världen lite mer.
 
- Ja, barnen står för det uppdaterade, smarta och moderna. De hjälper honom med GPS, mobiltelefoner och allt sådant som han inte har någon koll på. Medan han genom att observera någons gångstil eller hur den klär sig kan förstå precis var personen har varit eller vad den gillar, vilket jag tycker blev en bra kombo. 
 
Lite åt Sherlock Holmes-hållet?
 
- Precis! Han ser att någon har en smula kokos i mungipan och vid ett senare tillfälle kanske man springer på ett "kokos-spår" och förstår att den där personen man såg varit där tidigare. Det blir tydligt och lite spännande för barnen som tittar som börjar leta ledtrådar själva, samtidigt som vi vuxna drar paralleller till Sherlock Holmes öga för detaljer.
 
Innan vi avslutar. För alla som hoppas på en fortsättning av "Det som göms i snö", har GW några fler fall för Peter Wendel på gång?
 
- Jadå, det skrivs på en fortsättning just nu faktiskt. Det är på gång! Det är lite likadant där, med en väldigt säregen karaktär. Han mår ju uppenbarligen väldigt dåligt Peter, med sina demoner... men han är ju nästan raka motsatsen till Ture Sventons självsäkerhet. 
 
 
Den första säsongen av "Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet" kommer att bestå av totalt sex timmeslånga avsnitt, som först släpps varje fredag (det första finns ute nu) hos C More och därefter även kommer att visas på TV4.   
 

Läs också: Här är allt du behöver veta om C Mores nya "Ture Sventon"-serie

 
Har du hunnit ge det första avsnittet av "Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet" en chans ännu? Kommentera gärna nedan vad du tyckte!
| 8 december 2019 20:00 |