LISTA

Skribent

Jonatan Blomberg

20 maj 2023 | 13:30

De 10 bästa tv-serierna att streama hos Apple TV+ 2023

Hur bra koll har du på utbudet från Apple TV+, streamingtjänsten som erbjuder en av streamingvärldens mest påkostade tv-serier?
Apple TV+ är streamingtjänsten som inledde med bara ett fåtal egna tv-serier när tjänsten lanserades i slutet av 2019. Men sedan dess har man fortsatt att endast släppa sina egna tv-serier och filmer, eller titlar som man köpt in exklusivt till tjänsten, vilket nu resluterat i att Apple TV+ sitter på en ständigt växande skatt av påkostade produktioner - som inte finns tillgängliga någon annanstans. 
 
Det har även blivit regel snarare än undantag att serierna och filmerna håller en klass på produktionerna som endast kan utmanas av HBO och FX i USA. Här nedan har jag därför satt ihop en rangordnad lista över de tio titlar som jag personligen har gillat mest - och som förtjänar en chans av alla som funderar på att testa Apple TV+ i framtiden.
 

10. "Foundation"

 
 
Den första säsongen av "Foundation" lät oss följa Jared Harris i rollen som Hari Seldon, en matematiker som lyckats förutså det galaktiska imperiets stundande fall - efter tusentals år vid makten. En nyhet som inte togs emot särskilt väl av den nuvarande kejsaren Brother Day (Lee Pace) Vilket är början på en handling som kommer att utspela sig under en sisodär 1000 år på ett gäng olika planeter... en riktigt påkostad sci-fi-satsning från Apple TV+ med andra ord. Inför den andra säsongen kommer Mikael Persbrandt att ansluta till en av seriens viktigaste roller. 
 

9. "Servant"

 
 
Den M. Night Shyamalan-producerade, psykologiska thrillern "Servant" följer ett par som sörjer sin bebis tragiska bortgång. Genom att introducera en verklighetstrogen docka och anställa en barnskötare så är tanken att framför allt mamman ska kunna arbeta sig ut ur sin depression. Med tanke på att det här alltså är en Shyamalan-produktion, så finns det givetvis även ett gäng (minst sagt) oväntade och läskiga vändningar i handlingen... som på ett effektivt gjort "Servant" till en av Apples allra bästa serier. 
 

8. "Silo"

 
 
Rebecca Ferguson är riktigt grym i den dystopiska sci-fi-berättelsen som utgör grunden för "Silo". Vi befinner oss i en framtid där det sista av mänskligheten tvingas bo i en gigantisk silo, som är nedgrävd under marken. Utanför är luften giftig att andas, men ingen av de tusentals överlevarna har någon aning om varför. De har nämligen bott där nere i nästan 200 år och ingen vet egentligen vad som hände eller vem som byggde silon. Det är också förenat med dödsstraff att ens yttra orden "jag vill ut". Det här är en serie som levererar precis vad man kan förvänta sig av en påkostad sci-fi-serie från Apple (dessutom med ett avsevärt bättre manus än det vi fick följa i "See"). 
 

7. "Slow Horses"

 
 
"Slow Horses" är baserad på Mick Herrons romansvit och i en av huvudrollerna får vi se en fantastisk Gary Oldman. Serien följer ett team av brittiska underrättelseagenter som tjänstgör på MI5:s ”elefantkyrkogård” – Slough House. Oldman spelar Jackson Lamb, en lysande, men hetlevrad ledare för de spioner som hamnar på Slough House på grund av misstagen som "avslutat" deras karriärer. Högst motvilligt leder han sitt team genom en konspiration som bjuder på både spänning och underhållning för oss tittare.
 

6. "Shrinking"

 
 
För dig som gillar humorn och den fina tonen i "Ted Lasso" (som kniper nästa position här i listan), så har flera av skaparna bakom den serien även varit med och gjort "Shrinking". Serien har inte fått riktigt lika mycket uppståndelse, vilket troligtvis beror på ett något svagare pilotavsnitt.
 
"Shrinking" kretsar i alla fall kring en psykolog som själv går igenom en ordentlig mental svacka. Det får honom att utmana gränserna i sina terapisamtal med patienterna, vilket leder till oväntade genombrott. Jason Segel är helgrym i huvudrollen, men det är ändå Harrison Ford som fullständigt stjäl showen med sin prestation i birollen som Segels chef. 
 

5. "Ted Lasso"

 
Large f41d38d0b65891d9685a61e45b54e9ba tedlasso
 
Det låter kanske inte som ett superkul upplägg, med en amerikansk fotbollstränare värvad till en fotbollsklubb med problem i brittiska Premier League... men med Jason Sudeikis otroligt hjärtvärmande och fina prestation i huvudrollen som seriens titelkaraktär, så är det omöjligt att inte falla för "Ted Lasso". Oavsett om du gillar eller kan något om fotboll på förhand, bör tilläggas.
 
Den första säsongen av "Ted Lasso" är bland det bästa och mest uppfriskande som gjorts hos Apple TV+, Men efter tre säsonger så har fortsättningen haft lite svårt att nå upp till riktigt samma höga klass. I jämförelse med allt annat som släpps så är nivån däremot fortfarande väldigt hög.
 

4. "Pachinko"

 
 
Apples sydkoreanska megasatsning "Pachinko" får "Squid Game" att se ut som ett litet hobbyprojekt, men berättar visserligen också en långt mer seriös och gripande generationshistoria. Handlingen börjar i slutet av 1800-talet och tar oss fram hela vägen till 1989. Vi får följa en viss släkts historia genom tre olika generationer från ett Korea ockuperat av Japan, till Japan och vidare till USA - innan berättelsen sedan tar oss tillbaka igen. I en av huvudrollerna ser vi Oscarsvinnaren Yuh-Jung Youn ("Minari"). Om du tidigare gillat andra historier i stil med "Roots", "Utvandrarna" och "The Crown" så bör du definitivt ge "Pachinko" en chans.
 

3. "Five Days at Memorial"

 
 
En otroligt gripande och sann historia om hur personalen vid ett sjukhus i New Orleans fick fatta fruktansvärda beslut, efter att stormen Katrina rev vallarna som höll havsvattnet borta från staden. Men från en dag till en annan befinner sig staden och dess invånare plötsligt under vatten, utan el eller möjlighet att ta sig därifrån. Och vilka beslut är egentligen de rätta att fatta i en omöjlig situation? Speciellt när man efter några dagar inser att det inte ens är någon hjälp på ingång. 
 

2. "For all Mankind"

 
Large fb9c3b06c189d5e38db0ee868f01cbe8 tv news for all mankind teaser trailer for season 2 of apple tv drama series released online
 
Från skaparen av "Battlestar Galactica" och "Outlander", så har vi genom "For all Mankind" fått ta del av en alternativ verklighet i vilken Sovjet hann först till månen. Vilket i sin tur ledde till att rymdracet mellan USA och Sovjet aldrig stannade av, utan istället accelererade det till att konkurrerande rymdbaser skulle börja byggas på månen. Och det stannar inte där. Om du gillar sci-fi, särskilt den typ som utspelar sig i rymden, så blir det inte bättre än såhär. Den svenske skådespelaren Joel Kinnaman gör dessutom en av karriärens tveklöst bästa insatser i en av huvudrollerna.
 

1. "Severance"

 
 
Handlingen i "Severance" kretsar kring ett team kontorsarbetare som frivilligt genomgått ett kirurgiskt ingrepp, som gör att deras minnen delas upp mellan arbete och privatliv. När du kliver in på jobbet så glömmer du allt från privatlivet och när du klockar ut så glömmer du allt du gjort under dagen. Det låter kanske skönt, men efter bara något enstaka avsnitt så förstår vi tittare snabbt att det är allt annat än trevlig för den del av dig som aldrig får lämna kontoret.
 
"Severance" hyllades under 2022 som en av årets bästa tv-serier och knep även ett betyg på fem av fem här hos MovieZine. Platsen här i toppen bland de bästa tv-serierna hos Apple TV+ är med andra ord välförtjänt.
 

Det finns dessutom mängder av andra titlar som nästan tog sig in på listan: 

 
"Bad Sisters".
 
Precis utanför topplistan så kryllar det av andra sevärda tv-serier också. "Bad Sisters", som delvis regisserats av svenska Josephine Bornebush, hade exempelvis fått den elfte platsen på listan om jag hade fortsatt lite längre. Titlar som "Black Bird", "Schmigadoon!", "The Last Days of Ptolemy Grey", "Echo 3", "Trying", "Defending Jacob", "The Afterparty", "Central Park", "Dickinson", "Tehran", "Mythic Quest" och "The Morning Show" förtjänar också en chans, när du är klar med de tio serierna på topplistan. 
 
I min roll som tv-redaktör här hos MovieZine så har jag dessutom redan fått förhandstitta lite på de kommande serierna "The Crowded Room" och "Hijack", som mycket väl hade kunnat slå sig in på listan här ovan också. Men det dröjer en bit på sommaren innan dessa serier hunnit släppas helt på streamingtjänsten. 
 
 
Vilka av Apple Original-serier har du gillat bäst hittills? Kommentera gärna nedan!
| 20 maj 2023 13:30 |