LISTA

Skribent

Jonatan Blomberg

28 februari 2021 | 12:00

De 10 bästa tv-serierna hos Apple TV+

Hur bra koll har du på utbudet från Apple TV+, streamingtjänsten som erbjuder en av streamingvärldens mest påkostade tv-serier?
Det är lite drygt ett år sedan Apple TV+ lanserades och vi har sedan dess fått ta del av ett gäng olika tv-serier och filmer. Efter en lite blygsam start med bara en handfull produktioner så har utbudet växt sig allt starkare och med en ovanligt hög standard på nästan samtliga produktioner.
 
 
Här nedan har jag därför satt ihop en rangordnad lista över de tio titlar som jag personligen har gillat mest - och som förtjänar en chans bland alla som funderar på att ge streamingtjänsten en chans.
 

10. "Tehran"

 
 
Apples första originalserie på ett annat språk än engelska utspelar sig i Israel och Iran, när en ung datahacker och Mossad-agent skickas in i huvudstaden Teheran för att utföra en hemlig attack mot landet. Det finns stora likheter med andra spionserier i stil med "Homeland", fast helt och hållet utan någon dold amerikansk agenda i grunden. Istället får vi följa med på en spännande katt-och-råtta-lek, där ingen är en tydlig hjälte eller skurk, när vi får följa den iranska säkerhetstjänstens utredning och jakt efter Mossad-agenten.
 

9. "Home Before Dark"

 
 
"Home Before Dark" är en tv-serie baserad på den verkliga, grävande journalisten Hilde Lysiak (som i serien heter Hilde Lisko), som startade den egna tidningen Orange Street News när hon var 12 år. I tv-serien får vi följa Hilde när hon flyttar ifrån Brooklyn till sin pappas gamla hemstad, ett litet samhälle där alla känner alla - och med ett mystiskt gammalt dödsfall som ingen verkar vilja prata om. Ni förstår säkert var den här historien är påväg, unga Hilde bestämmer sig givetvis för att rota i sin pappas förflutna... samtidigt som hon genom journalistiska medel försöker att lösa det brott som förändrade allt på den lilla orten. 
 

8. "Trying"

 
Large 0ad8461ba1312da0533b108c36ff807c trying
 
Jason och Nikki längtar efter att få bli föräldrar, men får veta att det är precis vad dem inte kan bli på naturlig väg. Hur överlever ett förhållande något sådant - och vad är man egentligen beredd att göra och förändra hos sig själv, för att få bli förälder? "Trying" är inledningsvis kanske lite mer underhållande och skämtsam, för att allt eftersom övergå till en finstämd och känslosam dramaberättelse.
 

7. "The Morning Show"

 
 
"The Morning Show" har den överlägset mest imponerande casten knuten till sig, med skådespelare som Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Steve Carell, Mark Duplass, Billy Crudup, Bel Powley och Gugu Mbatha-Raw för att bara nämna några. Handlingen kretsar kring vad som händer bakom kulisserna vid ett av landets mest populära morgon-nyhetsprogram när ett av nyhetsankarna anklagas för ett opassande beteende mot sina kvinnliga kollegor. Det råder ingen tvekan om att några av de mest gripande (och skådespelarmässigt imponerande) scenerna ur samtliga Apple Originals, kommer från just "The Morning Show"... vilket även visar på vilken hög nivå som de kommande titlarna på listan ligger på.
 

6. "For all Mankind"

 
 
Från skaparen av "Battlestar Galactica" och "Outlander", så har vi genom "For all Mankind" fått ta del av en alternativ verklighet i vilken Sovjet hann först till månen. Vilket i sin tur ledde till att rymdracet mellan USA och Sovjet aldrig stannade av, utan istället accelererade det till att konkurrerande rymdbaser skulle börja byggas på månen. Den svenske skådespelaren Joel Kinnaman gör dessutom en av karriärens tveklöst bästa roller, särskilt under den andra halvan av den första säsongen.
 

5. "Mythic Quest: Raven's Banquet"

 
Large fb9c3b06c189d5e38db0ee868f01cbe8 mythicquest
 
Här är vi nog framme vid listans största vattendelare. "Mythic Quest: Raven's Banquet" är komediserien skapad av "It's Always Sunny in Philadelphia"-kollegorna Rob McElhenney och Charlie Day, som helt enkelt kräver att du gillar just deras form av humor för att kunna uppskatta den här serien till fullo - vilket jag personligen definitivt gör. Handlingen utspelar sig hos en av världens mest framgångsrika spelutvecklare, medan de arbetar på sin nya expansion... och är en slags "Silicon Valley"-serie, fast i spelbranschen.
 

4. "Defending Jacob"

 
 
Chris Evans ("Avengers: Endgame") och Michelle Dockery ("Downton Abbey") spelar föräldrarna till en pojke som anklagas för att ha mördat en annan elev från samma skola. Evans karaktär arbetar till vardags själv som åklagare och har ett dolt förflutet genom relationen till sin pappa (J.K. Simmons), vilket krånglar till det ytterligare under sonens rättegång. En otroligt gripande miniserie om hur en familj och framför allt föräldrarna brottas med både vad andra tänker om dem, men även hur de själva ser på sin son efter allt som har hänt.
 

3. "Central Park"

 
 
Apples enda tecknade/animerade tv-serie för vuxna kommer från skaparna bakom "Bob's Burgers" och följer familjen Tillermans, som bor mitt i Central Park i New York. Pappan i familjen är den som har ansvaret om att ta hand om parken och hamnar genom det på en underhållande kollisionskurs med den superrika hotellarvingen Bitsy Brandenham... som vill köpa loss parken och bygga bostäder över den. En av listans allra mest underhållande och den tveklöst mest svängiga - eftersom "Central Park" även råkar vara en musikal, där vi får se mängder av underhållande och smarta musikalnummer.
 

2. "Servant"

 
 
Den M. Night Shyamalan-producerade, psykologiska thrillern "Servant" följer ett par som sörjer sin bebis tragiska bortgång, men genom att introducera en verklighetstrogen docka och anställa en barnskötare så är tanken att framför allt mamman ska kunna arbeta sig ut ur sin depression. Med tanke på att det här dessutom är en Shyamalan-produktion, så finns det givetvis även ett gäng (minst sagt) oväntade och läskiga vändningar i handlingen... som på ett effektivt gjort "Servant" till en av Apples allra bästa. 
 

1. "Ted Lasso"

 
 
"Ted Lasso" tog sig hela vägen in på topp 10 i min rangordnade lista över de 160 bästa tv-säsongerna från 2020 - och förtjänar givetvis en plats i toppen även här. Det låter kanske inte som ett superkul upplägg, med en amerikansk fotbollstränare värvad till en fotbollsklubb med problem i brittiska Premier League... men med Jason Sudeikis otroligt hjärtvärmande och fina prestation i huvudrollen som seriens titelkaraktär, så är det omöjligt att inte falla för "Ted Lasso". Oavsett om du gillar eller kan något om fotboll på förhand, bör tilläggas.
 

Tröstpris, för den mest storslagna serien hittills: "See"

 
 
Med en budget i stil med den sista säsongen av "Game of Thrones", så är "See" en av Apples allra mest påkostade tv-serier hittills. Jason Momoa spelar en av huvudrollerna i en avlägsen framtid, där mänskligheten sedan länge förlorat förmågan att se... tills två bebisar plötsligt föds med den eftertraktade förmågan och genom det även blir några av de viktigaste barnen i världen. Berättelsen under den första säsongen har däremot några hål i handlingen som gör att titeln hamnar utanför listan, men ändå bör ges en chans av tittare som snarare är ute efter det storslagna än det genomtänkta.
 
Ett abonnemang på Apple TV+ kostar 59 kr i månaden. Just nu kan du testa tjänsten gratis här...
 
Vilka av Apple Original-serier har du gillat bäst hittills? Kommentera gärna nedan!
| 28 februari 2021 12:00 |