Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

18 juli 2021 | 12:00

De 10 bästa nya tv-serierna från 2021 hittills

Med nya tv-serier som "Loki", "Mare of Easttown" och "The Underground Railroad", så har vi haft en riktigt fin första halva av tv-året 2021.
Halva 2021 ligger nu bakom oss och det har därför blivit dags att summera årets bästa nya tv-serier hittills.
 
För att hålla listan så enkel som möjligt så har jag enbart inkluderat tv-serier vars första säsong har haft premiär under 2021 (i Sverige). När det sedan blir dags att summera hela årets bästa tv-serier så kommer givetvis min vanliga årslista att inkludera även alla återkommande titlar.
 
Håll även utkik för vår lista med de bästa svenska nya tv-serierna från i år, som kommer på en egen lista (och därför lämnas utanför här nedan).
 

"Halston" (Netflix)

 
 
Miniserien om den ikoniske modeikonen och designern "Halston", med Ewan McGregor i huvudrollen, flög lite under radarn när serien släpptes i mitten av maj. Men det råder ingen tvekan om att McGregors insats i sig är så bra att det gör att "Halston" förtjänar en plats på den här listan. Produktionen kommer dessutom ur Ryan Murphys produktionsbolag, så om du brukar gilla hans serier i stil med "Hollywood", "Pose" och "Feud"... så lär även den här miniserien falla dig i smaken!
 

"Invincible" (Amazon Prime Video)

 
 
Den enda tecknade serien på listan är även den tveklöst mest blodiga och brutala. "The Walking Dead"-skaparen Robert Kirkman har nämligen fått chansen att adaptera sin egen comic, som länge hyllats som den bästa superhjäte-berättelsen någonsin. Handlingen följer en tonåring vars pappa är motsvarigheten till Superman, samtidigt som han själv börjar utveckla sina egna krafter. Men till skillnad från alla "vanliga" superhjälte-produktioner så bjuds vi på något riktigt annorlunda, välgjort och speciellt under den första säsongen av "Invincible".
 

"It's a Sin" (HBO Nordic)

 
 
Russell T. Davies, skaparen och showrunnern bakom serier som "Years and Years", "En engelsk skandal" och "Doctor Who", är en av de främsta tv-skaparna i Storbritannien. Miniserien "It's a Sin" bevisar varför han brukar kallas just det. Under säsongens gång får vi följa hur AIDS-epidemin slår till, tystas ned och sopas undan i Storbritannien mellan 1981 och 1991... samt hur det här påverkar en grupp av nära vänner under samma period. 
 

"Loki" (Disney+)

 
 
Tom Hiddleston återvänder i rollen som "Loki" i vad som utan tvekan är Marvels mest lyckade "officiella" tv-serie, under den fjärde fasen av MCU. På ett effektivt sätt lyckades seriens skapare Michael Waldron (manus) och Kate Herron (regi) använda sig av tv-formatet på bästa möjliga sätt, med ett gäng riktigt grymma avsnitt som inte kändes som en uppdelad långfilm... till skillnad från "The Falcon and the Winter Soldier" (som inte dyker upp på listan). 
 

"Lupin" (Netflix)

 
 
Den enda tv-serien på listan som inte är på engelska (men det kommer som sagt en egen lista för de svenska serierna) är den franska Netflix-serien "Lupin". Den första halvan av säsongen damp ned redan den åttonde januari och tog då (lite oväntat) världen med storm. Det går inte att förneka att Omar Sy är som klippt och skuren för huvudrollen, med en serie som kändes riktigt fräsch och spännande. Den andra halvan släpptes i juni och lyckades möjligtvis inte riktigt leva upp till samma nivå, men på det stora hela så har vi ändå fått en riktigt härlig "Ocean's Eleven"-aktig tv-serie att njuta av.
 

"Sweet Tooth" (Netflix)

 
 
Netflix adaption av Jeff Lemires blodiga (men fina) postapokalyptiska äventyr om hybridpojken Gus, har fått en något snällare ton och i samma veva gjort berättelsen till en av årets bästa tv-serier att se på tillsammans en hel familj. Den är däremot fortfarande lite för läskig för de lite yngsta.
 
En sidohistoria kring själva produktionen är dessutom att Marvelfansen är förbannade på Robert Downey Jr. ("Iron Man") som har producerat "Sweet Tooth" tillsammans med sin fru... ilskan beror på att det är DC Comics som gav ut Lemires serietidning när det väl begav sig. Men efter premiären verkar även Marvelfansen ha förstått varför Downey Jr. ville få ut just den här berättelsen, då kritiken nu tycks ha försvunnit.
 

"Mare of Easttown" (HBO Nordic)

 
 
Ibland räcker det med att höra ord som "HBO, miniserie, Kate Winslet, mordutredning", för att veta att det troligtvis är något riktigt bra på gång. Efter snart 25 år (nästa år) av otroligt välgjorda tv-serier så råder det nämligen ingen tvekan om att det finns få distributörer som har lika kontinuerligt hög kvalitet som HBO. "Mare of Easttown" lyckas även även fånga Kate Winslet och Jean Smart med några av deras finaste skådespelarinsatser på väldigt länge... och utöver det har vi alltså en spännande mordhistoria som "skyndar" långsamt. 
 

"The Underground Railroad" (Amazon Prime Video)

 
 
Oscarsvinnaren Barry Jenkins ("Moonlight") har utan tvekan lyckats med en av årets mest imponerande bedrifter, efter att ha regisserat alla tio avsnitt av Amazon Prime Videos "The Underground Railroad". Tv-serien följer slaven Cora (Thuso Mbedu) och hennes flykt genom 1800-talets södra USA, mot säkerheten i norr. En resa som bjuder på både fruktansvärt hemska och sanslöst vackra scener och berättelser.
 

"The White Lotus" (HBO Nordic)

 
 
Här har visserligen inte alla avsnitt sänts ännu (jag har däremot fått tjuvkika på hela redan), men "The White Lotus" är HBO:s räddning för alla som är ute efter välgjord underhållning under sommarmånaderna. Tv-skaparen Mike White ("Enlightened", "School of Rock") låter oss följa med till lyxresorten "The White Lotus" på en av Hawaiis många öar, där ett gäng gästers liv börjar blandas ihop med de anställdas på allt galnare sätt. 
 

"WandaVision" (Disney+)

 
 
Efter att pandemin gjorde 2020 till ett år helt utan Marvel-premiärer fick "WandaVision" till slut chansen att öppna upp och inleda den fjärde fasen av MCU. Genom en väldigt annorlunda sitcom-inledning fick vi tittare lära oss mer och mer om Marvel-karaktärerna Wanda Maximoff/Scarlet Witch och Vision, samtidigt som miljontals fan-teorier tyckes fylla alla former av sociala medier. I slutändan var möjligtvis inte målet riktigt lika uppskattat som resan dit, men "WandaVision" förtjänar givetvis fortfarande en plats på den här listan.
 

Mycket mer välgjord tv att se fram emot under 2021:

 
Cristin Milioti i "Made for Love".
 
Vi har dessutom fortfarande ett halvt år av ytterligare tv-premiärer att se fram emot. Under andra halvan av 2021 kommer mängder av nya tv-serier att dyka upp, exempelvis påkostade "Foundation" hos Apple TV+ och HBO:s adaption av "Scener ur ett äktenskap".
 
HBO Max-serierna "Hacks" och "Made for Love" har redan hyllats internationellt, men har dessvärre inte hunnit få premiär i Sverige ännu. Det är väl möjligtvis inte helt osannolikt att HBO Max medvetet håller på dessa titlar, för att kunna släppas i samband med att streamingtjänsten lanseras här någon gång under andra halvan av 2021. 
 

Läs också: En första titt på HBO:s adaption av "Scener ur ett äktenskap"

 
Vilka är dina favoriter bland årets helt nya tv-serier? Kommentera gärna nedan!
| 18 juli 2021 12:00 |