Film

Skribent

Alexander Dunerfors

31 december 2011 | 11:30

Danskt fokus på Göteborg Film Festival

Göteborg International Film Festival har alltid ett starkt nordiskt fokus, i år ges dessutom Danmark extra uppmärksamhet. 1 februari har festivalen en dansk dag fylld med danska filmpremiärer och seminarier.

Under festivalen i Göteborg presenteras ett filmprogram bestående av 15 nya danska långfilmer (sex spelfilmer, nio dokumentärer) samt ett danskt retrospektiv bestående av sex långfilmer och lika många kortfilmer. 

Bland spelfilmerna kan särskilt nämnas Mads Matthiesens "Teddy Bear" som har Europapremiär på festivalen och är en av åtta filmer i den nordiska tävlingen Dragon Award Best Nordic Film (där vinnaren får en miljon kronor). Filmen handlar om en man som i längtan efter kärlek söker sig till Thailand där drömmarna grusas av lögner och sexturism.

Med "Magi i luften" har regissören Simon Staho och manusförfattaren Peter Birro framgångsrikt gett sig på att göra en ungdomsmusikal. 

Danmarks Oscarskandidat, Ole Christian Madsens "SuperClásico", är en romantisk komedi med Paprika Steen och Anders W Berthelsen i huvudrollerna.

Filmer i retrospektivet är bland andra "Breaking the waves", "Nattvakten", "Bröder" och "Italienska för nybörjare". Den hyllade regissören Lone Scherfig gästar festivalen och håller en Master Class om sitt regissörskap. Hon står bakom filmer som "Italienska för nybörjare", "An Education" och nu senast "En dag".

| 31 december 2011 11:30 |