Bröder 2004

Drama Krig
Danmark
117 MIN
Danska
Bröder poster

Synopsis

Michael är befäl inom försvarsmakten med hustru och två döttrar. Michaels lillebror Jannik lever däremot ansvarslöst och hamnar i fängelse för misshandel. När Michael åker på ett FN-uppdrag till det krigshärjade Afghanistan ändras balansen mellan bröderna för alltid. Michael anmäls saknad och förmodad omkommen. Sarah söker tröst hos Jannik, som oväntat tar ansvar för både sig själv och familjen. När Michael återvänder från sin fångenskap i Afghanistan är allt förändrat ...
Ditt betyg
3.4 av 96 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Brødre
Biopremiär
25 mars 2005
DVD-premiär
10 augusti 2008
Språk
Danska
Land
Danmark
Distributör
Sony Pictures
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

1 januari 2008 | 00:00

Susanne Bier bakom stark dramathriller

Det känns lite nu som om varannan ny svensk film är gjord av en debuterande kvinnlig regissör, som skrivit manus själv och äntligen får chansen att göra den gulliga komedi hon alltid drömt om. Och flera har potential, vilket är tur för någon etablerad filmskapare av det kvinnliga könet saknar vi här i Sverige.

Danmark däremot har haft sin Susanne Bier i många år, till oss cineasters stora glädje, och hon räds inte att ta tag i såväl lättsam humor som tung dramatik.

Susannes nya film ”Bröder” handlar om just ett par bröder, spelade av Ulrich Thomsen och Nikolaj Lie Kaas. Michael och Jannik är så olika man kan vara. Michael är major, har ett ordnat familjeliv med vackra Sarah (Connie Nielsen) och två härliga ungar. Den yngre brodern Jannik kommer just ut ur fängelset efter ett bankrån. Deras första möte på länge blir inte alltför hjärtligt, någon större syskonkärlek syns inte till. Men de hinner inte avsky varandra alltför länge. Michael ska flyga till Afghanistan för att hjälpa de danska trupperna som är stationerade där. Så blir hans helikopter nedskjuten av talibaner och han dödförklaras. Nu är Jannik Sarahs enda stödpelare här i livet. Tidigare var de två inte särskilt förtjusta i varandra men sorgen binder ihop dem. Hans egna liv får en ny mening då han får ta hand om storebroderns familj, och hos varandra finner de tröst.

"Bröder" är en otroligt stark film, som berör ett tema där inga svar är rätt eller fel. Hur handskas man med sorgen efter en närståendes död? Den splittrade familjen har alla sina olika sätt. Och när är det ok att våga släppa in någon på livet igen och åter öppna sig för känslor? Skådespelarna är enastående, inte minst Connie Nielsen som efter en halvdan Hollywoodkarriär och roller i bl.a ”Gladiator” och ”One Hour Photo” här gör sin första danska film. Den är ofta obehaglig, men likväl ohyggligt bra och totalt oförutsägbar. En dramathriller som har allt skulle man kunna säga. Tillsammans med ”Vinterkyss” är "Bröder" den film som lämnat störst intryck på mig under årets upplaga av Göteborg Film Festival.

Nu har äntligen även Hollywood upptäckt Susanne Bier. Hennes nästa projekt blir nämligen dramakomedin "Chasing Montana" där Michelle Pfeiffer har fått en roll. Filmen är skriven av David E. Kelley som skapade tv-serien "Ally McBeal".

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Bröder
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu