KORTFILM

Skribent

Viktor Jerner

14 juli 2017 | 19:00

Dakota Fanning jagas av ett spektakulärt monster i Blomkamps "Zygote"

Det coolaste, äckligaste och mest skräckinjagande filmmonstret på mycket länge dyker upp i Neill Blomkamps nya Oats Studios-kortfilm "Zygote".
Det färska och Neill Blomkamp-drivna filmbolaget Oats Studios, som ger honom möjligheten att experimentera med scifi-inriktade kortfilmer för att testa idéer som eventuellt kan bli långfilmer, fortsätter att pumpa ur sig material. Efter "Rakka" och "Firebase" kommer nu "Zygote", en Dakota Fanning-ledd berättelse där hennes karaktär Barkley jagas av ett skräckinjagande monster vid en mineralgruva kring polcirkeln. Vibbarna från monsterklassiker som "The Thing" och "Alien" är mycket starka, kolla in nedan: 
 
 
Precis som de två tidigare kortfilmerna är den här av variarande kvalitet. Varken Dakota Fanning eller Jose Pablo Cantillo gör några direkt minnesvärda prestationer och estetiken känns fortfarande relativt "billig". Men samtidigt är det monster som Blomkamp och hans team har skapat här fullkomligt spektakulärt, både designmässigt och som slutresultat. Det är utan tvekan en av de mest fascinerande och otäcka filmvarelser jag har sett på länge och jag skulle verkligen vilja se den utforskas vidare i en långfilm framöver, dock inte som någon sorts "Alien"-kopia. 
 
Blomkamp deltog nyligen i en "ask me anything" på Reddit och berättade där att Oats Studios snart kommer börja finansiera sin första långfilm via någon sorts crowdfunding-plattform, och personligen håller jag tummarna för att det har med "Zygote" att göra snarare än någon av de andra kortfilmerna som har landat. 
 
Bonus! Kolla även in mini-kortfilmen "God: Serengeti", också producerad av Oats Studios, med Sharlto Copley i titelrollen.
 
 

Fler kortfilmer från Blomkamps Oats Studios: Kolla in rymdödlor och Sigourney Weaver i "Rakka" eller Vietnamkrig och skelettmonster i "Firebase"

| 14 juli 2017 19:00 |