KORTFILM

Skribent

Viktor Jerner

2 juli 2017 | 13:00

Neill Blomkamps nya kortfilm "Firebase" mixar "Apocalypse Now" & "Predator"

I del två av Oats Studios-satsningen bjuds det på svettigt Vietnamkrig, svävande stridsvagnar, vandrande skelettmonster och gore i mängder.
Arbetet med Neill Blomkamps ambitiösa satsning Oats Studios, som i korta drag innebär att han producerar scifi-inriktade och experimentella kortfilmer för att testa idéer som eventuellt kan bli långfilmer eller tv-serier i framtiden, fortsätter. För några veckor sedan fick vi den första kortfilmen i serien – "Rakka" – och nu har det blivit dags för "Firebase", en storslagen blandning av "Apocalypse Now" och "Predator" där vi tas med till Vietnamkrigets fasor (gånger tusen). 
 
Även den här filmen har släppts gratis på Youtube, trots att planen först var att distribuera dem via spelplattformen Steam där man skulle få betala en mindre summa pengar för att ta del av dem. Vare sig Blomkamp har bytt taktik helt eller bara släpper de här första filmerna fritt är oklart, men oavsett så kan man avnjuta "Firebase" i sin 26 minuter långa helhet nedan: 
 
 
Spontant känns det som att Blomkamp har lagt ner mer resurser på den här än "Rakka", men samtidigt så är det onekligen en mer ojämn kortfilm kvalitetsmässigt. Konceptet med "The Rivergod" och designen av de olika versionerna av den karaktären är verkligen fenomenalt realiserat rakt igenom, men de skådespelare som befolkar världen omkring honom lämnar så mycket mer att önska. Exempelvis Steve Boyle som gör huvudrollen gör inget vidare avtryck och ger filmen en svårbesegrad B-känsla. 
 
Estetiken har också sina ojämnheter, då det visuella i de mer "vardagliga" scenerna känns ganska platt, tveksamt (Sydafrikas djungel är inte Asien, vilket märks) och tråkigt. Å andra sidan är gore-effekterna, både de praktiska och de digitala, helt fantastiska och i vanlig ordning visar Blomkamp hur mycket han kan göra på den fronten med väldigt begränsade medel.
 
Sammanfattningsvis känner jag att jag skulle vilja se den starka idén kring The Rivergod utvecklas och utforskas vidare i framtiden, men i så fall med ett mycket starkare ramverk. 
 
Tycker du att "Firebase" förtjänar en längre version av något slag framöver? 
| 2 juli 2017 13:00 |