KORTFILM

Skribent

Viktor Jerner

15 juni 2017 | 13:30

Kortfilmen "Rakka" är den actionladdade första delen i Neill Blomkamps nya sci-fi-satsning

"District 9"-regissören testar en helt ny produktionsmodell och bjuder på invaderande alien-ödlor, apokalyptisk action och Sigourney Weaver.
Den sydafrikanska filmtalangen Neill Blomkamp – som över en natt äntrade världsarenan med fenomenala "District 9"– har haft lite av en skakig åktur i branschen på sistone. Nyligen gick han ut och berättade hur förkrossad han blev över misslyckandet med "Chappie" och hoppet för hans oerhört spännande "Alien"-projekt har nu slocknat helt
 
Nu har han valt att ladda om lite och återvänder med Oats Studios, ett helt nytt koncept som bygger på att han ska göra experimentella kortfilmer och se hur de tas emot, för att sedan eventuellt gå vidare med vissa av dem som långfilmer.
 
Den första heter "Rakka" och utspelar sig år 2020 när en mystisk utomjordisk ras har invaderat och förslavat mänskligheten. Då Blomkamp har valt att släppa den gratis på Youtube kan den ses i sin helhet (22 minuter) nedan: 
 
 
Trots det ultradigitala fotot som känns något billigt ibland blev jag överlag grymt imponerad av det här. Världen är fascinerande, utomjordingarna är magiskt designade och även deras vapen och flytande teknologi (wow!) ser fantastiskt bra ut.
 
Blomkamp har tidigare sagt att han här vill föra tankarna till verkliga invaderande styrkor i exempelvis Irak, och det tycker jag verkligen att han får till helt och hållet. Sen är det givetvis också roligt att se Sigourney Weaver i ett litet inhopp som en badass rebell-ledare. Med andra ord skulle jag gärna se någon sorts fortsättning eller annan version av det här framöver, oavsett format.
 
Tyck till! Hade ni velat se "Rakka" som långfilm eller tv-serie framöver? 
| 15 juni 2017 13:30 |