Film

Skribent

Alexander Kardelo

12 november 2016 | 13:00

Dagens remake är… ”Nosferatu”

”The Witch”-regissören Robert Eggers tar sig an en klassisk filmvampyr.
Rysaren ”The Witch” blev kanske ingen ny superhit som ”The Conjuring” eller ”Insidious”, men det var nog inte tanken heller. Robert Eggers kusliga skildring av övernaturligheter på 1600-talet har ändå blivit en av årets mest omtalade rysare, och en framgångsrik sådan. Med en budget på 3 miljoner dollar spelade den in 40 miljoner världen över. Regissören kan lugnt välja och vraka mellan nya projekt.

Så vad ska han göra härnäst? Lite överraskande blir det en remake, på en riktig skräckklassiker. ”Nosferatu” från 1922 ska få en uppfräschning. Ja, han låter lika förvånad själv:

- Det är en chock för mig. Det känns fult och vanhedrande och egomaniskt och äckligt för en filmskapare i min position att ge sig på ”Nosferatu” som nästa projekt. Jag hoppades kunna vänta med den, men så ville ödet, säger han till podcasten Filmmaker Toolkit. 

I samma intervju berättar Eggers om sin förkärlek till historia, något som påverkade manuset och stilen i ”The Witch” och kommer också märkas i hans version av ”Nosferatu”. 


Robert Eggers övervakar inspelningen av "The Witch".

Snart 95 år gamla "Nosferatu" räknas till en av skräckhistoriens äldsta och viktigaste milstolpar. Tyske regissören F.W. Murnau lät sig inspireras av Bram Stokers Dracula, och skådespelaren Max Schreck gjorde rollen så bra att det spekulerades i om han var vampyr på riktigt (något som filmen "Shadow of the Vampire" utforskar mer).

När ”The Witch”-regissören i våras fick lista sina fem skräckfavoriter, hade ”Nosferatu” en given plats:

- Den räknades som en independent-skräckis på sin tid, lite oslipad i kanterna sådär, men det är ändå en av de bästa och kusligaste filmerna som någonsin gjorts. Den nyligen restaurerade färgversionen är riktigt imponerande men jag föredrar fortfarande att se den i svart-vitt. Den versionen har en obehaglig mystisk känsla som verkligen hjälpte till att bygga myten om att Max Shreck skulle vara en riktig vampyr.

Kuriosa: Han har redan regisserat ”Nosferatu” en gång, som en skolpjäs, 17 år gammal.
| 12 november 2016 13:00 |