Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

24 april 2016 | 19:00

"The Witch"-regissören Robert Eggers tipsar om 5 skräckisar du måste se

Läbbiga streamingtips för helgen från mannen som ligger bakom vårens mest omtalade rysare.
"The Witch" har erövrat många kritikers hjärtan med sin stämningsfulla skildring av 1600-talsmänniskans rädsla för häxor och djävulen, och vi väntar just nu på ett svenskt premiärdatum.

Regissören Robert Eggers har via Shudder (AMC:s skräckfokuserade streamingtjänst) delat med sig av sina fem favorit-skräckisar från både nutid och dåtid. Vilken ser du ikväll?

"The Cabinet of Dr. Caligari""För mig är det här den mest ikoniska av de tyska expressionistiska stumfilmerna. Designen är fläckfri och otrolig, och det underligt stilistiska framförandet av skådespelaren Conrad Veidt är förtrollande. Jag får rysningar av att tänka på närbilden på när han vaknar upp."

"Kill List"
"Ben Wheatley fortsätter att vara en av de mest originella rösterna inom kontemporär film. Jag älskar allt han gjort och ser fram emot hans nästa film. Det här är en av få skräckfilmer på senare år som faktiskt har skrämt mig. Och skådespelarprestationerna är fantastiska."

"Magic"
"Anthony Hopkins är så bra i den här filmen att det är svårt att tro att det är sant. Han är en av århundradets bästa skådespelare och det är en riktig ynnest att se honom när han var yngre och råare. Och jisses vad obehaglig han är.

"Nosferatu"
"Den räknades som en independent-skräckis på sin tid, lite oslipad i kanterna sådär,, men det är ändå en av de bästa och kusligaste filmerna som någonsin gjorts. Den nyligen restaurerade färgversionen är riktigt imponerande men jag föredrar fortfarande att se den i svart-vitt. Den versionen har en obehaglig mystisk känsla som verkligen hjälpte till att bygga myten om att Max Shreck skulle vara en riktig vampyr.

"Snowtown"
"En av de bästa filmdebuterna jag sett. Ljuset, atmosfären, de fantastiskt naturliga framförandena, och den kompromisslösa sanningen, borgar för en film som är mer fruktansvärd än läskig. Den får inte missas och den är omöjlig att glömma när man väl sett den.


"The Witch"-regissören Robert Eggers och ett skelett.

Vilken skräckis ser du ikväll? Rekommendera gärna något bra du sett på sistone!
| 24 april 2016 19:00 |