Film

Skribent

Daniel Feldt

12 maj 2010 | 12:15

Cannesfestivalen är igång!

Idag startar världens mest prestigefyllda filmfestival för 63:e gången. Filmfestivalen i Cannes slår upp dörrarna till festivalpalatset och utanför syns en värld med ekonomiska oroligheter och vulkanaska som kan ge smolk i festivalbägaren.

Det är möjligt att det ekonomiska klimatet satt sitt spår i årets festival. Det saknas nämligen en del stjärnglans i årets festival och festivalgeneralen Thierry Frémaux har själv erkänt att det varit svårt att skrapa ihop till de 19 filmer som är inom tävlan jämfört med tidigare år. 

Vulkanaskan kan även den sätta sitt märke på de två veckorna då det kan bli problem för flera av stjärnorna att ta sig till den franska rivieran.

Festivalen startar med Ridley Scotts "Robin Hood", läs vår recension av filmen här, men den filmen är utom tävlan. Själva tävlingen startar med skådespelaren-som-nu-testar-regi, Mathieu Almarics "Tournée" ("On Tour"), och filmen har beskrivits som ett fynd. "On Tour" handlar om en grupp amerikanska burleskstrippor på turné i franska landsbygden och visas under torsdagen.

Tidigare pristagare kommer tillbaka

Abbas Kiarostami vann guldpalmen 1997 med "Smak av körsbär" och är nu med i tävlan med "Copie Conforme"; med bland annat Juliette Binoche och William Shimmel som två främlingar som möts i Toskana. En annan guldpalmsveteran är Mike Leigh som tävlar med "Another Year" och Ken Loach, vinnare av guldpalmen 2006, blev ett sent tillskott till tävlingen med sin nya film, irakdramat "Route Irish". Andra tunga namn som ställer upp med filmer är Alejandro Gonzales Inarritu ("Biutiful"), Chang-dong Lee ("Poetry") och Takeshi Kitano ("Outrage").

Den enda amerikanska regissör som syns i den officiella tävlingen om guldpalmen är Doug Liman. Han kommer med spionthrillern "Fair Game" med Sean Penn och Naomi Watts i huvudrollerna.

Två andra stora amerikanska regissörer visar upp sina nya alster, dock utom tävlan. Det blir världspremiär för Oliver Stones uppföljare till 1988 års "Wall Street", "Wall Street: Money never sleeps". Woody Allen finns också på plats och visar "You Will Meet a Tall Dark Stranger". Britten Stephen Frears nya film "Tamara Drewe" syns även den i samma sektion som kollegorna Stone och Allen.

Svenskar i Cannes

Sverige finns representerat på festivalen i form av kortfilmen "Micky badar" av Frida Kempff och Camilla Skagerström. De tävlar om ett pris för bästa kortfilm. I kritikerveckan ser vi musikfilmen "Sound of Noise" från Ola Simonsson och Johannes Stjärne Nilsson.

MovieZine på plats

Vi har skickat ned Daniel Ogalde och John Holmström för att bevaka festivalen från biografen (och stranden). Deras äventyr kommer du att hitta här på MovieZine.se men du kan också kolla in vår Festivalblogg:

| 12 maj 2010 12:15 |