On Tour 2010

Frankrike
On Tour poster

Synopsis

Joachim, en före detta TV-producent i Paris hade lämnat allt bakom sig - sina barn, vänner, fiender, älskare och misstag för att börja ett nytt liv i Amerika. Men han återvänder med ett team av New Burlesque-strippor som han fyllt med romantiska drömmar om en turné i Frankrike, i Paris!

Dem reser från stad till stad, trots de billiga hotellrummen och brist på pengar. Så uppfinner de kurviga showgirlsen en extravagant fantasivärld av värme och hedonism som vinner ett entusiastiskt mottagande från såväl kvinnor som män.

Men deras dröm om en storslagen show i Paris som ska avsluta deras turné går upp i rök när Joachim blir förrådd av en gammal vän och förlorar den teatern där de skulle ha varit. En obligatorisk återresa till huvudstaden öppnas våldsamt igen de gamla såren från sitt förflutna...
Ditt betyg
2.7 av 3 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Daniel S Ogalde

23 maj 2010 | 13:50

Amalric skjuter lite för vilt

En turnerande burlesque-ensemble ska få biopubliken att reflektera över kärleken, livet och meningen med det hela. En intention som faller till föga när huvudrollsinnehavaren tillika regissören Mathieu Amalric skjuter lite för vilt för att träffa någon nerv.

Det är egentligen svårt att skilja "On Tour" från realismen i en dokumentär med ett skådespel och kameraarbete som skapar en fantastisk känsla av närvaro. Det känns äkta, både finurligheterna och lustigheterna som färgar en som helhet intressant historia. "On Tour" bjuder på ögonblick som inledningsvis och även en lång bit in i filmen levererar.

För att tala klarspråk är det här en film som existerar utan att argumentera för just sin existens. Med sin egensinniga och sitt knappast explosiva underhållningsvärde fungerar det till en viss gräns. Momenten då det sprakar till finns, i synnerhet när tjejerna med namn som Dirty Martini och Mimi Les Mieux intar scenen för att skaka loss. Det är snyggt, humoristiskt och välspelat. Imponerande bedrifter med tanke på att Amalric ändå castat riktiga strippor utan någon vidare skådespelarvana. Ändå infinner sig en ganska tung känsla av menlöshet. Är det allt? Skakande rumpor, flängande tuttar och en hel del livsångest.

Sorgen och längtan går att antyda under den glatta ytan men frågan är efter vad. En lyckligare familj? Check. Ett annat jobb? Check. Ett bättre liv? Check. "On Tour" ställer många frågor i en egenskapad historia utan att egentligen ge några konkreta svar. Något vår egen vardagliga verklighet gör bra på egen hand. Antydan av gammal skåpmat kan alltså skönjas även i en skön cocktail som denna. Vi har sett det förut, vi har hört det förut. Det enträgna ältandet om meningen med livet i princip. Nu i en annan kontext men lika igenkännbar som första bästa flopp.

Det känns trist nästan lite bittert att behöva halvsåga en film som "On Tour". Ambitionen är med nästan till sista filmruta men med förväntningar på topp känns just slutet som en riktig besvikelse. Visserligen en fortsättning på en ganska explosiv historia men med en ganska lågmäld moral. Visst finns det plats för den här sortens film också men en önskan ekar tomt - vågar man gå the full monty rent bildligt kanske man skulle vågat göra det även budskapsmässigt.

| 23 maj 2010 13:50 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera On Tour
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu