Film

Skribent

Martin Memet Könick

6 juli 2016 | 18:00

11 bästa filmerna på HBO Nordic just nu

Låt Woody Allen och Michel Gondry underhålla dig i sommar.
Sommar och sol! Det första stämmer alltid för den här tiden i Sverige men det andra, solen, kan vi inte alltid räkna med. För sådana dagar då solen vägrar att titta fram, eller för dagar då du helt enkelt bara känner för att titta på film oavsett väder, så är det härligt att ha tillgång till fin film.

Du hittar fler streaming-aktuella filmer med MovieZines nya app Flixit.

På HBO Nordic finns det just nu en massa intressanta filmer för just sådana tillfällen, här följer några utvalda guldkorn som du helt enkelt måste se.

1. Stardust Memories (1980)




Det finns många Woody Allen-filmer att se och majoriteten är, av en eller annan anledning, värda en titt. "Stardust Memories" är min favorit, här finns det mesta som har gjort regissören och manusförfattaren känd och hyllad. Filmen diskuterar, på meta-vis, Allens egna filmhistoria, hans övergång från ”att vara rolig” till att tackla tyngre tematik och hans relation till filmhistorien överlag. Fellini är en stor inspiration och filmen är ett måste för varje cineast med sina många infallsrika och tänkvärda referenser. Lite som "Deadpool" utan actionsekvenserna och musklerna, om ni vill ha en referens till en nyligen släppt film. 

2. Elephant (2003)




Skolskjutningar är hemska företeelser som vi som samhälle måste diskutera. I Elephant får vi i realtid, som flugor i luften, bevittna ett sådant dåd och upptakten till det. Gus van Sants regi gör att vi kan borra oss in i både hur det skulle kännas att ha oturen att hamna i en skolskjutning och kontemplera anledningarna, eller avsaknaden av anledningar, till att personer väljer att begå detta hemska brott. Filmen är en del i van Sants utmärkta dödstrilogi som också består av Gerry och Last Days. 

3. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)




Vem har inte drömt om att kunna radera delar av sitt liv, att kunna förpassa personer och relationer som har sårat en till glömskans lyckliga ovetskap. Men skulle man göra det eller är det värt att bära med sig de man har älskat som ett minne som påverkar vilken man är, ett gammalt ordspråk säger ju att det är bättre ”to have loved and lost than to never have loved at all”. Jag har inget svar på dessa frågor men älskar att ta del av "Eternal Sunshine of the Spotless Minds" diskussion om tematiken, i filmen så finns det sätt att bokstavligt radera personer och relationer ur minnet. Jim Carrey och Kate Winslet är utmärkta i huvudrollerna.

4. Brokeback Mountain (2005)




Jag har en vän som är gymnasielärare, varje år visar han denna film för sina elever i anslutning till lektioner om normer. Det förstår man när man ser hur bra filmen, om kärleken mellan två moderna manliga cowboys, är på att diskutera och kritisera sterotyper. Filmens genomslagskraft som diskussionsstartare är ohotad och ger möjligheter för människor att bearbeta fördomar som finns hos dem själva och/eller samhället. Kärleken mellan de två huvudfigurerna, perfekt spelade av Jake Gyllenhaal och Heath Ledger, är enormt engagerande och lämnar ingen oberörd.

5. De 12 apornas armé (1996)




Numera är Bruce Willis främst ett skämt som kramar ur det sista av sitt kändisskap genom att dyka upp i filmer, främst på omslaget, som går direkt till dvd/streaming men det fanns en tid då han faktiskt ansträngde sig i projekt som än idag står sig som klassiker. Denna spännande science fiction-film, inspirerad av den utmärkta kortfilmen Terrassen, är ett exempel på skådespelaren i högform. Vid sin sida har han en Brad Pitt som är fulare än någonsin men också riktigt bra och oftast intressanta Madeleine Stowe. Tidsresandet plus den postapokalyptiska inramningen bygger upp en olycksbådande stämning som är lockande skrämmande. 

6. American Splendor (2003)




Fiktion och verklighet vävs ihop på finurliga och inlevelsefulla sätt i denna serietidnings-baserade film om den härligt excentriska Harvey Pekar, som spelade en viktig roll för att revolutionera vilka berättelser som berättas i serietidningar och grafiska romaner. Paul Giamatti i fullständigt fenomenal som Pekar, som också dyker upp som sig själv i bildrutorna. Huvudfigurens kamp mot cancer är naket ärlig och ger oss en oförskönad bild av en hemsk sjukdom och hur människor fightas för att överleva den, både i vardagen och på längre sikt. 

7. Children of Men (2007)




I en trovärdig iscensatt och visualiserad framtid så har barn slutat att bli till. Kaos regerar och lag och ordning finns det inte mycket av. Mitt i detta så blir plötsligt en kvinna gravid vilket gör att hon blir åtrått villebråd. Vår protagonist måste ta henne till säkerhet vilket inte blir lätt. Clive Owen gör ett bra porträtt av en hårt pressad man och filmen målar upp en skrämmande realistisk bild av hur ett samhälle och en värld på fall skulle kunna se ut.  

8. Be Kind Rewind (2008)




Här finns roligheter för alla men extra kul blir det om man, som jag, har växt upp med videokassetter och kassa kopior av filmer som var svåra att få tag på. Jag kan inte säga att det var bättre förr, när man till stor del fick förlita sig på den lokala videoaffärens inköp för att få sina film-fix, men jag kan ändå nostalgiskt sakna att stå i en videoaffär. Denna film för mig tillbaka till dåtiden plus att den på underbart underhållande sätt hyllar kreativt DIY-skapande och kollektiv fantasi genom att visa ett gäng videoaffärsarbetares egeninspelning av de filmer som de råkat radera och inte har råda att köpa in igen. 

9. Frequently Asked Questions About Time Travel (2009)




En egensinnig och skrattframkallande diskussion om problematiken kring tidsresor är vad vi bjuds på i denna smarta science fiction-film om tre outcasts och ett pubbesök som blir allt annat än vanligt. Filmens är full av snygga referenser och tar sig an många av de frågor som vi älskare av tidsrese-filmer ofta ställer oss när tittar på verk i genren. Balansen mellan komiska dumheter och intelligenta tankepiruetter är väldigt välavvägd. 

10. Ghosts of Abu Ghraib (2007)




Som samhälle och individer är vi bra på att glömma, det kan vara fördelaktigt I visa situationer men visa saker bör aldrig glömmas, så att de inte upprepas igen. Sloganen, ”never forget”, används ofta i anslutning till diskussioner om förintelsens vedervärdighet men kan också appliceras på andra hemskheter. En sådan hemskhet är hur fångar behandlades av USA i det irakiska Abu Ghraib-fängelset, denna utmärkta dokumentär hjälper oss att aldrig glömma vad som hände där. 

Bonus-tips: Looking: The Movie (2016)




Alla som sörjer att det inte blir fler säsonger av den utmärkta tv-serien ”Looking” kan glädjas åt filmen Looking: The Movie som får premiär på HBO Nordic i sommar.  Hur ofta har man inte blivit frustrerad av tv-serier som inte avslutas ordentligt på grund av att de blir nedlagda? Alldeles för många, vilket gör det extra kul att vi detta fall får följa med Patrick när han återvänder till San Fransisco för att försöka reda upp de relationer som har engagerat under tv-seriens gång. Premiär 23 juli.

Ladda ner MovieZines app Flixit - För nya film- och serietips på Viaplay, Netflix, HBO Nordic och andra streamingtjänster.

Listan ovan har något för alla tillfällen, sammanlagt så har alla som ser filmerna fler timmar av underbar och underfundig underhållning framför sig. Om ni vill göra något lite annorlunda med filmtittandet i sommar så kan jag rekommendera att ta ut tittandet. Några enkla knapptryck iväg så kan ni ta del av nämnda filmer med en solnedgång eller soluppgång som bakgrund, ett scenario som till och med Woody hade haft svårt att inte le fridfullt till. 
| 6 juli 2016 18:00 |