Elephant 2003

Drama
USA
81 MIN
Engelska
Elephant poster

Synopsis

Elephant är inspirerad av massakern på Columbine och följer en liten grupp elever på en high school någonstans i USA. Kameran svävar några steg bakom dem i långa, tagningar. Det är en vanlig dag på skolan men man anar redan från start att något väldigt otäckt kommer att hända.
Ditt betyg
3.1 av 260 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Elephant
Biopremiär
23 januari 2004
DVD-premiär
8 september 2004
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sandrew Metronome
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Mikael Glas

1 januari 2008 | 00:00

Obehagligt och skrämmande... dåligt

Gus Van Sant är helt klart en av Amerikas mest originella regissörer och arbetar med en personlig stil. Hans nya verk ”Elephant” kan dock anses lite väl originellt och kan aldrig jämföras med hans tidigare verk som bl.a. ”Will Hunting” och ”Vem är Forrester”.

Filmen handlar i grund och botten om livet som ungdom, och det är inte precis det första försöket till en film om ungdomens vardag, men det är helt klart det mest misslyckade.

Genom exakt, och då menar jag exakt, hela filmen presenterar Gus Van Sant alla filmens karaktärer för oss på ett ganska skickligt sätt, men varför göra så när det inte finns en enda karaktär i filmen som vi har ens en smula intresse för? Vi får följa karaktärerna en efter en, när de upplever en helt vanlig dag i skolan. Alla karaktärernas små berättelser vävs sedan ihop och bildar en enda stor historia. I det här fallet en hemskt dålig historia.

Jag tänkte beskriva handlingen men kan tyvärr inte göra det eftersom handling inte existerar i den här filmen. Det är helt enkelt en film om ungdomens egna lilla värld, och hur den fungerar. En film om mobbing och två tonåringar som tittat på för mycket krigsfilm som bestämmer sig för att starta en skottlossning i skolan, för att hämnas alla år av hån och lidande.

Skådespeleriet är fruktansvärt, nästan skrämmande, dåligt. Gus Van Sant har ju som de flesta känner till, använt sig av vanliga ungdomar utan någon som helst skådespelartalang. Personligen förstår jag inte varför, eftersom bra skådespelare kan rädda en dålig film från att sjunka helt och hållet, vilket den här gör. Jag antar att det var ganska snålt med pengar.

Den här filmen är inte bara dålig utan också obehaglig. Inte obehaglig på ett skrämmande sätt, förutom skådespeleriet, utan obehaglig på ett sätt som jag inte kan berätta utan att avslöja för mycket. De som bestämmer sig för att slösa bort sina pengar på den här filmen (personligen vill jag hellre kalla det en dålig dokumentär) kommer under filmens gång förstå vad jag menar.

Den här är den sortens film som man går och tänker på några dagar efter. Den kommer antagligen snurra runt i mitt huvud och plåga mig ett tag, men jag hoppas att det inte blir någon längre tid.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Elephant
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu